Modemy

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
michal13031986
Początkujący użytkownik forum

Modemy

Post autor: michal13031986 »

Witam. Planuję zakup modemu na usb. Który polecali byście wybrać z tych modemów:
Huawei E160
Huawei E169
Huawei E156G

Będę brał internet w Play na rok, ale bez modemu. Modem sam sobie kupuję. Który polecacie z tych modemów?
tomian
Stały użytkownik forum

Re: Modemy

Post autor: tomian »

e169.
Obsługuje umts 900, nie ma problemów z kodami ussd, jest dostępny na alledrogo z play za 209zł :-)
michal13031986

a jak ze stabilnością, nie zrywa połączeń wszystko dobrze działa?
tomian
Stały użytkownik forum

U mnie zero problemów.
Zmieniłem tylko firmware z oryginalnego playowego na najnowszy 11.314.17.00.00 http://o2online.de/nw/assets/blobs/soft ... update.exe i zaktualizowałem stery modemu i portu ui przez menadżer urządzeń do wersji 2.88 http://o2online.de/nw/assets/blobs/soft ... reiber.zip
Dashboard pozostał plejowy.

Jedyne co, to play wieczorami tak 19:30-21 u mnie troszku zwalnia, ale to niewydolność sieci, a nie wina modemu :-)
michal13031986

A sprawdzał ktoś jak jest z serwerem ftp? Czy jak wysyłam jakieś pliczki przez total commander to po wysłaniu np. 10-15 zrywa połączenie czy wysyła wszystko dobrze

tomian: czy zmiana oryginalnego firmware na jakiś nie oficjalny nie wiąże się z utratą gwarancji?

Oraz czy na oryginalnym firmware źle chodzi internet?
tomian
Stały użytkownik forum

Ten firmware jest jak najbardziej oficjalny, wszystkie firmwarey tworzy huawei.

Tylko to jest taka firma, która nie chce abyś cokolwiek flashował, blokują, hasłują modemy, nie publikują changelogów. Jak się okaże, że stary soft sypie błędami (vide e160 i rozłączanie w grach) to ich odpowiedź wygląda tak:
Contact local service center
Contact isp
We do not provide firmware to end users. itp. bełkot.

Ok rozumiem, jak padnie prąd mam modem-zabawkę, jak flashuje płytę główną i padnie prąd mam podstawkę pod browara itp. Ja biorę na siebie to ryzyko, że coś padnie.

A co do dziewiczego firmwareu, nie wiem, nie sprawdzałem, jak dostałem modem od razu poleciał flash softem z wyższym numerkiem.
Us3r

Post autor: Us3r »

Podpinam sie zeby drugiego takiego samego tematu nie tworzyc. Czym one sie w ogole roznia miedzy soba? Potrzebuje jakiegos modemu do nEtbooka (USB wchodzi w gre) bo juz mam dosyc zonglowania kartami sim w mojej N95. Jak sie spisze np motorola v3xx w roli modemu? Cena jest chyba taka sama :D
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ