[problem] Axesstel MV410R nie łączy po kablu Enthernet
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
[problem] Axesstel MV410R nie łączy po kablu Enthernet
Witam.Próbowałem skonfigurowac Wi-Fi i dostałem komunikat /konflikt adresów IP/ i przestał działac Enthernet.Czy da się coś z tym zrobic?Za podpowiedż będę bardzo wdzięczny.Stan 55
- Mikele
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: [problem] Axesstel MV410R nie łączy po kablu Enthernet
Kliknij prawym przyciskiem na "połączenie lokalne" i daj napraw.
Karta zostanie wyłączona a następnie włączona i zacznie pobierać IP z routera.
Jeżeli masz statyczne IP to ustaw we właściwościach protokołu TCP/IP
na automatyczne pobieranie adresu IP.
Krok1
Krok2
Krok3
Karta zostanie wyłączona a następnie włączona i zacznie pobierać IP z routera.
Jeżeli masz statyczne IP to ustaw we właściwościach protokołu TCP/IP
na automatyczne pobieranie adresu IP.
Krok1
Krok2
Krok3
OBE 38GB (Dovado Tiny + E3276s-151 + konektor CRC9/FME + Tri-Lan 240 (12m) + Cybertech 17dBi 2100Mhz)
-
- Stały użytkownik forum
Axsesstel MV410R
Dzięki za poradę.Ale po kliknięciu prawym na połączenie lokalne czy połączenie sieci bezprzewodowej - nie ma w menu polecenia /Napraw/.Stan 55
- Digitall
Czy ustawiłeś według opisu?
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=168111#168111
Ile komputerów masz podłączonych do modemu?
Każdy z nich musi mieć unikalny adres IP wg schematu: 192.168.0.x (lub inny zakres adresów, ale to dłuższa opowieść) jeżeli przydzielasz na stałe (x zawierać może się od 2 do 254), jeśli ustawiłeś automatyczne przydzielanie adresów na modemie, w/g opisu powyżej to każdy komputer musi uzyskiwać adres automatycznie, w/g porady Mikele, ale nie naprawiaj niczego, bo nie potrzeba, daj tylko automatyczne uzyskiwanie adresów IP i DNS
Dotyczy LAN i WiFi równocześnie.
PS. Komórki zwykle same uzyskują adres poprzez DHCP..
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=168111#168111
Ile komputerów masz podłączonych do modemu?
Każdy z nich musi mieć unikalny adres IP wg schematu: 192.168.0.x (lub inny zakres adresów, ale to dłuższa opowieść) jeżeli przydzielasz na stałe (x zawierać może się od 2 do 254), jeśli ustawiłeś automatyczne przydzielanie adresów na modemie, w/g opisu powyżej to każdy komputer musi uzyskiwać adres automatycznie, w/g porady Mikele, ale nie naprawiaj niczego, bo nie potrzeba, daj tylko automatyczne uzyskiwanie adresów IP i DNS

PS. Komórki zwykle same uzyskują adres poprzez DHCP..
Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
- wojtas551
- Użytkownik forum
A najlepiej mieć ustawione puste dane w ustawieniach karty w komp. ponieważ DHCP sam sobie przypisuje IP do danego adres MAC
-
- Początkujący użytkownik forum
Nie wiem czy pisze do dobrego topiku ale mam problemy z podłączeniem modemu axass tel mv400, Podłączyłem do przez kabel ethernet i raz działa, raz nie. Czasem działa bez włączania axess manager raz muszę go odpalić. Czy ktoś jest w stanie podać mi instrukcję(całkowity amator) tak by działał mi ten modem bez odpalania axess menagera i by nie był taki kapryśny....
-
- Użytkownik forum
Ja mam podobny problem. Zacznijmy od początku:
Wczoraj stałem się posiadaczem sprzętu MV400. Od początku miałem problemy z podłączeniem. Podłączyłem pod kabel sieciowy i normalnie kontrolki na modemie się zaświeciły, ale komp go nie znalazł. Podejrzewam, że odpalenie przez AxessManager'a i wpisanie ustawień by pomogło i by poszedł na Ethernecie. Ale oczywiście sam postanowiłem coś wymyślić i puściłem go przez USB. Występowały problemy. Po trudach doszedłem do wniosku, że to wina konfiguracji-przez Axcess'a, po przeczytanie wszystkich postów na temat tego internetu na forum i przeanalizowaniu instrukcji wprowadziłem ustawienia do Axcess'a i poszło, udostępniłe połączenie siostrze przez WiFi, ogólnie spoko. Wszystko ładnie śmiga do teraz ale tylko na USB. Gdy podłączam kabel sieciowy-nic. NA modemie nie świecą się kontrolki wokół wejścia-wcześniej świeciła się zielona i pomarańczowa. NA kompie go też nie znajduje. Próbowałem na innych wejściach, sprawdzałem IP (wersja 4, bo 6 nie jest zainstalowana) i DNS-są ustawione na automatyczne znajdowanie, przełącznika USB/Ethernet używałem. Nie wiem co robić. Macie jakieś pomysły?
(Mam laptopa na Viście)
Wczoraj stałem się posiadaczem sprzętu MV400. Od początku miałem problemy z podłączeniem. Podłączyłem pod kabel sieciowy i normalnie kontrolki na modemie się zaświeciły, ale komp go nie znalazł. Podejrzewam, że odpalenie przez AxessManager'a i wpisanie ustawień by pomogło i by poszedł na Ethernecie. Ale oczywiście sam postanowiłem coś wymyślić i puściłem go przez USB. Występowały problemy. Po trudach doszedłem do wniosku, że to wina konfiguracji-przez Axcess'a, po przeczytanie wszystkich postów na temat tego internetu na forum i przeanalizowaniu instrukcji wprowadziłem ustawienia do Axcess'a i poszło, udostępniłe połączenie siostrze przez WiFi, ogólnie spoko. Wszystko ładnie śmiga do teraz ale tylko na USB. Gdy podłączam kabel sieciowy-nic. NA modemie nie świecą się kontrolki wokół wejścia-wcześniej świeciła się zielona i pomarańczowa. NA kompie go też nie znajduje. Próbowałem na innych wejściach, sprawdzałem IP (wersja 4, bo 6 nie jest zainstalowana) i DNS-są ustawione na automatyczne znajdowanie, przełącznika USB/Ethernet używałem. Nie wiem co robić. Macie jakieś pomysły?
(Mam laptopa na Viście)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A na routerze jest przelaczone z usb na lan? Tam powinien byc przelacznik.
-
- Użytkownik forum
Tak, chodzi o ten przełącznik wyboru USB/LAN. Nic, na USB działa, na kablu sieciowym martwy.se6ek pisze:przełącznika USB/Ethernet używałem
www.speedfight.com.pl
Strona poświęcona skuterowi Peugeot Speedfight
- Fazzi
- Stały użytkownik forum
A spróbuj wpinać w inne porty ethernetowe w Axesstelu. W najgorszym wypadku wyresetuj go do ustawień fabrycznych i zerknij.
WiFi System = 10 Mbit (w nocy 2 razy szybciej)
Orange CDMA
iPlus LTE
Orange CDMA
iPlus LTE
-
- Użytkownik forum
Sprawdzane
Wpinałem w inne porty, ale nadal to samo. Reset też nie pomógł. Nie wiem już sam

Wpinałem w inne porty, ale nadal to samo. Reset też nie pomógł. Nie wiem już sam

www.speedfight.com.pl
- Fazzi
- Stały użytkownik forum
Jestem sprzedawcą u partnera Orange - mieliśmy taki problem - router pojechał na reklamację, rzekomo był sprawny (opinia serwisu) ale dziwnym trafem wrócił sprawny. Jutro powinienem mieć już aktualizację firmware do Axesstela to wrzucę pliczek na odsiebie.com i zobaczysz Ci to pomoże.
Orange CDMA
iPlus LTE
Orange CDMA
iPlus LTE
-
- Użytkownik forum
No wielkie dzięki
Myślałem, że może wina kabla, ale skoro kilka godzin wcześniej działał to raczej dziwne jakby sam z siebie się zepsuł
Obstawiam modem, może konfigurację...
Ok, czekam i z góry dzięki
(Aha, i napisz co z tym zrobić-instalować, wkleić gdzieś czy coś
)

Myślałem, że może wina kabla, ale skoro kilka godzin wcześniej działał to raczej dziwne jakby sam z siebie się zepsuł

Ok, czekam i z góry dzięki
![:]](./images/smilies/splash.gif)
(Aha, i napisz co z tym zrobić-instalować, wkleić gdzieś czy coś

- Fazzi
- Stały użytkownik forum
Instalacja jest prosta - wchodzisz na router (192.168.0.1), a potem bodajże w ROUTER SETTINGS i tam masz UPGRADE FIRMWARE. Wskazujesz plik na HDD i już.
Orange CDMA
iPlus LTE
Orange CDMA
iPlus LTE
-
- Użytkownik forum
A to pójdzie przez USB? Chyba nie... A skoro nie reaguje na kabel sieciowy to zareaguje na ten adres?
www.speedfight.com.pl
- Digitall
A kabel zwykły czy crossowany?
Na crossowanym działa, na zwykłym nie wiem, powinien mieć rozpoznawanie..
I podłączasz do portu no 1. reszta w moim opisie kilka(naście) postów do tyłu, co i jak ustawić.
Na crossowanym działa, na zwykłym nie wiem, powinien mieć rozpoznawanie..
I podłączasz do portu no 1. reszta w moim opisie kilka(naście) postów do tyłu, co i jak ustawić.
-
- Użytkownik forum
Ten kabel jest seryjny od modemu, ja nie znam się, nie wiem co tzn. zwykły czy crossowany
Mógłby ktoś wyjaśnić? 
edit: Poszukałem w necie info i mam zwykły.
Ten drugi z tego opisu

edit: Poszukałem w necie info i mam zwykły.
Ten drugi z tego opisu
- Digitall
A może się pomyliłem?.. Nie mam widocznych końcówek więc nie powiem..
Więc Twój problem jest taki, że nie pokazuje Ci że podłączono kabel w Windowsie?
Przed podłączeniem przez Ethernet, przełącz tą wajchę między USB i portami LAN na porty LAN, czyli w prawo i wyłącz i włącz modem, odczekaj minutkę, podłącz..
A karta sieciowa jest aktywna? Tzn. czy aktywna w BIOS/Windows?
Miałem takie jaja na starym ASUSIE, że nie szło i do tej pory nie idzie uruchomić 2 kart sieciowych, żeby działały jednocześnie..
Więc Twój problem jest taki, że nie pokazuje Ci że podłączono kabel w Windowsie?
Przed podłączeniem przez Ethernet, przełącz tą wajchę między USB i portami LAN na porty LAN, czyli w prawo i wyłącz i włącz modem, odczekaj minutkę, podłącz..
A karta sieciowa jest aktywna? Tzn. czy aktywna w BIOS/Windows?
Miałem takie jaja na starym ASUSIE, że nie szło i do tej pory nie idzie uruchomić 2 kart sieciowych, żeby działały jednocześnie..
-
- Użytkownik forum
No dokładnie-tak jakby nie istniał kabel. Na routerze nie świecą się diody wokół wejścia na sieciówkę, podobnie na kompie ani śladu, że coś podłączono. Ciekawe jest, że na samym początku było ok. Net nie łączył się (bo nie skonfigurowałem wszystkiego tzn. w Axcessie) ale diody się świeciły a na kompie w Axcessie pokazywało się, ze jets podłączony modem przez Ethernet.
Patrzyłem na 2-óch lapach to samo, a karty są aktywne w BIOS'ie.
Patrzyłem na 2-óch lapach to samo, a karty są aktywne w BIOS'ie.
www.speedfight.com.pl
- Digitall
A inny kabel? Spróbuj innym kablem podłączyć się, a wajcha ma być w prawo j/w.
-
- Użytkownik forum
Kupiłem nowy kabel i ... działa
Widocznie oryginalny musiał być tandetny skoro ledwo go podłączyłem a za parę godzin nie działał.
Tak więc rozwiązaniem tego problemu był kabel. Poza tym radzę bardzo dokładnie przeczytać instrukcję modemu i materiały na forum gdyż są bardzo pomocne
Właśnie skonfigurowałem router i śmigam na 2-óch lapach bezprzewodowo.
Pozdro

Widocznie oryginalny musiał być tandetny skoro ledwo go podłączyłem a za parę godzin nie działał.
Tak więc rozwiązaniem tego problemu był kabel. Poza tym radzę bardzo dokładnie przeczytać instrukcję modemu i materiały na forum gdyż są bardzo pomocne

Pozdro

www.speedfight.com.pl
-
- Użytkownik forum
Sory, że PPP ale chciałem odświeżyć bo kolega wspominał kiedyś, że wrzuci świeższy firmware do Axcessa. Skoro już mam kontakt z sprzętem z chęcią bym sprawdził
Przydałoby się coś co zapobiegałoby usypianiu łącza
Przydałoby się coś co zapobiegałoby usypianiu łącza

www.speedfight.com.pl
-
Ojć ja mam problem z moim ruterem. Odrazu muwie ze sie na tym nie znam i prosze o pomoc. Nabylem ruter axees*tel mv410. No i internet chodz to fajnie ale po ok 1h 45min internet sie rozłańcza automatycznie takie ,,dc" i musze go jeszcze raz uruchomic. Uruchaniam go w sposub Start/połącz z.../ 1xEvDO/ wybierz numer. Inaczej przez acces meneger nie moge bo wyskakuje mi błąd taki,, Error 734:Protokuł kontrolny połączeni PPP został zakończony"" i to taki mój problem prosze o szybką pomoc. Z góry dzieki.
[ Dodano: 2009-06-02, 17:12 ]
Nie moge też ściągać plików z internetu np. z instalek bo pisze ze ustawienia blokuja i nie moge ściagac jak je zmienic. Prosze o pomoc
[ Dodano: 2009-06-02, 17:12 ]
Nie moge też ściągać plików z internetu np. z instalek bo pisze ze ustawienia blokuja i nie moge ściagac jak je zmienic. Prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony 2009-06-02, 16:41 przez lufa93, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Witaj . Ja mam właśnie problem z tym routerem. Sieć wifi i ethernet działa lecz brak mam netu. z połączenia WAN wynika ze nie jest zalogowany. Przez USB jak dam połącz net działa ale tylko przez usb prze wifi i rj45 nie? W czym lezy problem . Dzięki za Pomoc. pozdrawiam
-
Zanim połączysz się do Internetu przy pomocy Wifi/Eth musisz wpisać PIN karty przy pomocy Axessmanger'a (w trybie USB). Dlatego najlepiej permanentnie wyłączyć odpytanie o PIN wtedy router automatycznie (w trybie Wifi/Eth) będzie rejestrował się do Internetu.wujuj23 pisze:Witaj . Ja mam właśnie problem z tym routerem. Sieć wifi i ethernet działa lecz brak mam netu. z połączenia WAN wynika ze nie jest zalogowany. Przez USB jak dam połącz net działa ale tylko przez usb prze wifi i rj45 nie? W czym lezy problem . Dzięki za Pomoc. pozdrawiam
-
- Stały użytkownik forum
Nieprawda. Łącząc się przez ethernet też można wpisać PIN.Zanim połączysz się do Internetu przy pomocy Wifi/Eth musisz wpisać PIN karty przy pomocy Axessmanger'a (w trybie USB).
-
Jest tak pin wpisałem po usb. łączę sie tylko po usb daję połącz loguje jest ok internet działa ale jak sprawdzam na innym komputerze po wifi to net niedziała łączę się normalnie z routerem po wifi i ethernet ale to tyle netu <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> . A w tym samym momencie net po usb mam działa.
- kwj
- Użytkownik forum
A przełączasz przełącznik miedzy gniazdami USB i Eternet?