Najtanszy telefon z hsdpa

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
piori
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Najtanszy telefon z hsdpa

Post autor: piori »

Używam jakieś 2 miesiące motoroli v3xx jako modemu i nie mogę złego słowa powiedzieć, nie grzeje się praktycznie wcale, a nie raz zostawiałem na noc ściąganie jakiegoś dużego pliku.
Bezproblemowo działa pod Ubuntu, wystarczy skonfigurować połączenie, a właściwie to tylko uruchomić kreatora sieci - zakładka "komórkowe" - ikonka domyślnie obok zegarka, i wybrać operatora (w moim przypadku iPlus). Nie trzeba nawet wybierać żadnego portu modemu. Jak zaznaczysz automatyczne uruchamianie, to za każdym razem zaraz po włożeniu kabla do gniazda USB masz połączenie z netem bez nawet jednego kliknięcia, pełen automat. Bez żadnej instalacji sterowników, wpisywania nr dostępowego, DNSów czy APNów - windows się chowa.
Wracając do telefonu to muszę powiedzieć, że nie podoba mi się układ klawiatury, żeby napisać sms trzeba trochę walczyć z nawykami z Nokii, poza tym moim zdaniem to trochę jakby damski telefon (bez obrazy oczywiście). Na tle innych motoroli, z którymi miałem do czynienia, ma nawet znośną baterię i wcale się nie wiesza, natychmiastowo reaguje na naciśnięcie klawisza (wiele nowych telefonów ma irytujące opóźnienia choćby przy poruszaniu się po menu, ale nie ten), klawiatura jak dla mnie jest trochę niewygodna - wolę wypukłe klawisze, a tu są płaskie i trzeba patrzeć co się naciska.
I jeszcze parę szczegółów: na wyświetlaczu znajduje się ikonka symbolizująca technologię sieci w jakiej się aktualnie znajdujemy: GPRS, EDGE lub 3G; maksymalna wielkość karty pamięci to 2GB (choć niektórym podobno działa 4GB, nie sprawdzałem).
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ptr pisze:Używam jakieś 2 miesiące motoroli v3xx jako modemu i nie mogę złego słowa powiedzieć, nie grzeje się praktycznie wcale, a nie raz zostawiałem na noc ściąganie jakiegoś dużego pliku.
Tu mamy chyba odpowiedź co brać, widać sie poprawili fachowcy z usa.
ptr pisze:maksymalna wielkość karty pamięci to 2GB (choć niektórym podobno działa 4GB, nie sprawdzałem)
Pewnie nie obsługuje sdhc, z tego co się orientuje jest jedna karta 4gb zwykła nie hc i tu może sie kryć odpwoiedź dlaczego tylko niektórym działała.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
piori

Na moim egzemplarzu napisane jest Made in Germany, był w sieci Vodafone, może to jakaś starsza seria, nie wiem, ale działa super. Byłem pełen obaw przed zakupem tego telefonu, bo dziewczyna wcześniej miała jakąś motkę i chyba po miesiącu oddała bratu, bo nie miała do niej siły, ciągle się wieszała, wyłączała itp. Na szczęście v3xx zaskoczyła mnie pozytywnie, choć na początku nie chciała ładować się z komputera - winny był chiński, cienki kabel od jakiejś "empetrójki", którego używałem. Niby przewodził, ale opór wewnętrzny miał spory i brakowało prądu przy obciążeniu. Zamieniłem na grubszy i jest O.K.
Awatar użytkownika
Darecky
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darecky »

Mogę mieć z630 nowy za 230... Brać?

[ Dodano: 2008-12-29, 21:29 ]
A jeszcze mam pytanko, czy Playseta można używać jako modem?
mini21
Użytkownik forum

Post autor: mini21 »

Witam.
Zakupiłem ostatnio laptopa i potrzebuje do niego jakiegoś moblinego netu.
Jako modemu będę używał telefonu.
Obecnie mam Nokię E50, jednak brak HSDPA trochę mnie denerwuje, dlatego myślę o zmianie.

Po przeczytaniu wątku i sprawdzeniu cen, interesowały by mnie następujące modele:

-Nokia 6120
-Motorola V3xx
-Motorola V6max
-Samsung Z630

Który z nich uważacie za najlepszy?

Może znacie jeszcze jakieś tanie modele z HSDPA?

Istotne dla mnie byłoby, żeby telefon miał dość duże klawisze (mam wielkie paluchy i nie chciałbym, żeby podczas pisania sms naciskać 3 przyciski naraz) i w miarę czytelny wyświetlacz (choć domyślam się, że wszystkie prezentują podobną klasę).

Nie potrzebuje żadnych symbianów (ten który mam w E50 i tak mnie już dobija), żadnych wodotrysków, byle był niezawodny i wygodny (i miał HSDPA).

Ma to być tel. do dzwonienia, sms i przeglądania netu.
Ar1se1337
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Ar1se1337 »

Moze E90 communicator ?:)
Awatar użytkownika
piori

mini21, jeśli telefon ma służyć także jako... telefon, to odradzam motorolki, chyba że już wcześniej miałeś i wiesz na co się decydujesz. Jak dla mnie te telefony to porażka, choć jako modem niczego sobie.
corleone878787
Użytkownik forum

Post autor: corleone878787 »

Coś dla fanów LG polecam KT520 (ładuje przez USB). A z nokii polecam 6680 lub 6630 chociaż ma tylko umts i bateria nie trzyma za długo przy połączeniu ale śmiga dobrze i nie stwarza problemów.
mini21
Użytkownik forum

Post autor: mini21 »

ptr pisze:mini21, jeśli telefon ma służyć także jako... telefon, to odradzam motorolki, chyba że już wcześniej miałeś i wiesz na co się decydujesz. Jak dla mnie te telefony to porażka, choć jako modem niczego sobie.
No właśnie motorolki widziałem tylko "na obrazku" i wydały mi się jakieś takie ....., więc raczej odpadną.

Znalazłem jeszcze SE K660i, ale przerażają mnie w nim przyciski (strasznie malutkie) i w/w LG KT520.

Na razie najbardziej skłaniam się do Nokii (ze względu na wieloletnie "doświadczenie z tą marką), ale na razie mam jeszcze trochę czasu zanim zdecyduje się na konkretny model (muszę spieniężyć swoją Nokię).

A ktoś może orientuje się, jak w tej Noki wygląda sprawa baterii względem innych modeli?
Awatar użytkownika
DJ1910
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJ1910 »

najlepsza nokia 6120

nawet radio internetowe mozna sluchać jadąc busem po mieście (jesli oczywiscie mamy dobry zasieg w mieście )
Awatar użytkownika
gnd
Stały użytkownik forum

Post autor: gnd »

Na dzień dzisiejszy najtańszy telefon z hsdpa i BT to 3skypephone S2. Opis ze strony skype tutaj http://share.skype.com/sites/pl/2008/08 ... j_bry.html Na alleDROGOgro w cenie ok150pln, za używany bez simlocka. Menu bardzo podobne do tego z SE na platformie BREW. Używam od jakiegoś czasu wcześniejszego modelu-S1 i jestem zadowolony.
Navy
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Navy »

A co myślicie o HTC G1 ?
Myślałem nad zakupem tego telefonu, a skoro może posłużyć jako modem to dodatkowa oszczędność :P
Awatar użytkownika
plum
Stały użytkownik forum

Post autor: plum »

Gorzej z uzywaniem dwóch rzeczy naraz ....nawet chyba DualSim nie pomoze bo i tak musisz sie przelanczac z jednej karty na druga.
Tez sie zastanawiam nad najtanszym modemem lub telefonem z modemem i chyba jednak kupie sam modem MF626.
Modem ZTE MF626
Play Online
Moc sygnału: -77dBm, 40%, CSQ 18
MAREKMAREK

Post autor: MAREKMAREK »

Dobrym urządzeniem jest też SE P990i. Ma Wi-Fi, 3G, ogólnie dobry sprzęt.
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

MAREKMAREK pisze:Dobrym urządzeniem jest też SE P990i. Ma Wi-Fi, 3G, ogólnie dobry sprzęt.
Ale nie ma HSDPA i ma malo RAM'u :cfaniak:
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
MAREKMAREK

Post autor: MAREKMAREK »

Ale nie ma HSDPA i ma malo RAM'u :cfaniak:
Niektórzy na allegro piszą że ma HSDPA, a niektórzy że tylko 3G :gwiazdki: , ale jeśli nie ma to odpada.
Awatar użytkownika
valdens
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: valdens »

Dobre pytanie, sam będę szukał niedługo. Najlepiej, żeby była to Nokia z ekranem na całość, żeby w Operze Mini z ekranem w poziomie dało się czytać (bez przybliżania). Istnieje takie coś? Drogie by było takie cacko?

[ Dodano: 2009-06-22, 14:08 ]
Wtedy chyba obyłbym się bez kompa.
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: lubczyk »

Ja osobiście polecam Samsunga F480. Mimo że nie ma Wi-Fi, to jego HSDPA sprawuje się świetnie.

[ Komentarz dodany przez: bob: 2009-06-22, 17:13 ]
Najdroższe telefony i pockety z HSPA
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

MAREKMAREK pisze:Niektórzy na allegro piszą że ma HSDPA, a niektórzy że tylko 3G :gwiazdki: , ale jeśli nie ma to odpada.
Gwarantuje ze nie ma HSDPA.
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Żeby była jasność.
Sony Ericsson pisze: P990i
Szybka transmisja (do 384 kb/s)
http://www.sonyericsson.com/cws/product ... c=pl&cc=pl
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Troche badziewia przeszlo przez moje rece :) z tanich modeli do edge/hsdpa polece 6120c dobrze dziala nie szarpie transferu pingi przyzwoite i swietnie sprawdzi sie jako telefon z namiastka systemu (namiastka dlatego ze po odpaleniu tel pozostaje 20m wolnego ramu)jedyna wada to brak ladowania przez usb tak jak w 99% noki.mozna wyrwac za 200zl a to zadne pieniadze za taka funkcjonalnosc.
ODPOWIEDZ