6103 + kabel ca-42 - brak internetu

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
einzx
Początkujący użytkownik forum

6103 + kabel ca-42 - brak internetu

Post autor: einzx »

Witam. Po pierwsze chciałem się przywitać :)
Oto mój problem:
Posiadam telefon nokia 6103 i chciałem ustawić połączenie przez kabel ca-42 (nie jest to oryginalny kabel nokii, firma to "Blue Star"). Posiadam Windows XP z dodatkiem Service Pack 2.
W tym celu zainstalowałem kolejno:
- sterowniki które były wraz z kablem
- nokia pc suite 6.8
Wszystko pięknie, mogę wysyłać pliki do telefonu (i vice versa) jednakże w żaden sposób nie udaje mi się skonfigurować połączenia internetowego przez ten kabel.
W pc-suite -> łączenie z internetem nie wykrywał żadnego modemu, więc postanowiłem trochę pokombinować i na próbę podłączyłem telefon przez IRDA. Co ciekawe teraz bez problemu znalazł zainstalował i skonfigurował modem (internet działa normalnie). Jednak połączenie przez IR mnie nie satysfakcjonuje - nie można nawet telefonem ruszyć.
Teraz moje pytanie:
Co proponujecie zrobić aby połączenie przez ten kabelek działało? Coś przeoczyłem?
Dodam też że szukałem na tym forum, na google i na różnych listach dyskusyjnych - nigdzie nie znalazłem rozwiązania problemu.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: 6103 + kabel ca-42 - brak internetu

Post autor: Jaco »

Być może masz kabel,,nie pełny" tj.brak wszystkich styków w kablu i dlatego nie wykrywa ci modemu przez kabel.Miałem tak samo z Nokią 6100 na podobnym kablu.Pliki z tel i na tel szły jednak nie mogłem połączyć się z netem bo nie wykrywał modemu.Musisz postarać się o kabel DKU-2 na tym powinno pójść bez problemu.Ja niestety sprzedałem fon i nie bawiłem się w podłączanie innym kablem.
einzx

Hm jeśli dobrze się orientuję kabel ma wszystkie styki (zdjęcie) więc to chyba nie to...
Może jakieś inne propozycje, sugestie?
Awatar użytkownika
Jaco

A w menagerze urządzeń widzi modem.
einzx

No właśnie nie widzi. W sekcji modemy mam:
Kabel komunikacyjny między dwoma komputerami
Nokia 6103 IrDA Modem
Jednak mimo licznych prób nie udało się skonfigurować żadnego z nich do pracy na kabelku. Oprócz tego próbowałem doinstalować modem ale żadnego nie wykrywa, a na liście nie ma żadnego modemu Nokia (huh... w Win 98 była sekcja Nokia, choć bez modemu 6103)
Awatar użytkownika
Jaco

Może ściągnij PC Siute do tego modelu KLIKNIJ
einzx

Mam pc suite dla tego modelu. Jak już mówiłem wykrywa telefon i mogę przez ten kabelek wysyłać pliki na/z komórki. Problem jest tylko w wykrywaniu modemu.
Awatar użytkownika
Jaco

Spróbuj zrobić reinstalkę.Może to rozwiąże problem.To tylko system może płatać przeróżne figle.
agnyra

Post autor: agnyra »

Na 99% kwestia kabla, BlueStar nie słynie z wysokiej jakości produktów spróbuj na innym kablu. Reinstalka ? Cóż wiem że WinXP bywa nieprzewidywalny lecz bez przesady, powinien wykryć, reinsatalka raczej nic tu nie da. Pozdr.
einzx

Reinstalka raczej nie wchodzi w gre bo dzis reinstalowałem Win98 -> WinXP i oprócz oprogramowania od nokii i sterowników od kabla nie instalowałem żadnych programów.
No nic, spróbuję z innym kablem, coś mi się zdaje że po prostu jest wybrakowany :)
Awatar użytkownika
Jaco

Kabel kablowi nie równy.Ja miałem szczęscie że kupiłem podróbę za 39 zeta i działa nawet z nokią 6230i.
Awatar użytkownika
draconair
Stały użytkownik forum

Post autor: draconair »

hmm ... a nie warto zainwestować w bluetooth? ;-) ~[ na allegro najtańszy bluesoleil ~25zł a życie ułatwia i nie trzeba komórki na "szurku" trzymać :-) ... a i ładowareczkę bezproblemowo mozna podpiać ^^ ]
Awatar użytkownika
Jaco

--------------------------------------------------------------------------------

Ta Nokia ma Bluetooth.Nie lepiej było kupić bluetooth?To by działało na 99%.
tomek34
Stały użytkownik forum

Post autor: tomek34 »

ja bym wyrzucil ten soft ktory byl razem z kablem. Zainstaluj jeszcze raz PC SUITE i wszystko poklikaj ,powybieraj do N6103.Musi pojsc.
Ja tez a bylo to jakis czas temu jak sam pierszy raz cos takiego robilem i bylem zielony to trwalo to pare dni.
PawełB
Stały użytkownik forum

Post autor: PawełB »

PCSuite ma swój soft ale działa tylko z kablami oryginalnymi. Miałem kabel Forevera i sytuacja była podobna. Kup na Allegro oryginalny kabel. Można dostać już za 40 zł. Działa niezawodnie. Nic nie trzeba kombinować. Możesz sobie też skonfigurować połączenie ręcznie i będzie działać na twoim kablu. Tak samo konfiguruje się zwykły modem na PCI. Jest dość dużo na ten temat na forum. Sam też opisywałem jak to zrobić w poprzednich postach.
iPlus Huawei E630
Samsung Z370
pawelek

Post autor: pawelek »

Witam serdecznie
Ja juz pisalem o tym na tym forum ale bez efektow. dzisiaj znalazlem ten watek i widze ze tutaj udzielio sie wiecej dyskutantow posiadajacych ta nokie 6103 wiec postanowielm przedstawic swoj problem raz jeszcze tutaj...

postanowielm polaczyc ten felerny telefon z laptopem w rozny sposob i chcialem wykorzystac go jako modem do korzystania z internetu o to czynnosci jakie wykonalem:
1. po pierwsze sciagnalem pakiet PC suit do tego telefonu z orginalnej strony noki i zainstalowalem na swoim komputerze, do telefonu wyslalem takze jakies sterowniki ktore tez zalecano na stronie noki smsem, podlaczylem tel za pomoca bluetootha i uzyskalem polaczenie mozna bylo swobodnie wymieniac wszystkie pliki z/na telefon ale w momencie proby wlaczenia internetu okazywalo sie ze komputer nie widzi telefonu jako modem, sprobowalem zainstalowa modem recznie dodatkowo ale cala instalacja konczyla sie w momencie kiedy wybieralem sterownik bluetooth a nie wykazyalo zadnych portow do polaczenia i nie dalo sie kliknac dalej do dzisiaj nie wiem czemu przez bluetooth to nie dziala :/
2. zakupilem kabelek na allegro oczywiscie nie orginalny :/ w skald ktorego wchodzila plytka ze sterownikami niby do niego ale po ich zainstalowaniu w menadzerze urezadzen dalej widnieje komunikat ze to urzadzenia nie dziala poprawnie poniewaz sterowniki nie sa dobre dla windows xp probowalem juz nawet na necie wyszukac sterownikow i nie moge <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> i nie da sie <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nawizac polaczenia z komorka za pomoca kabla i pc suit :/

czy ktos moze mi w jakikolwiek sposob udzielic porad jak to pokolei wykonac zeby zaczelo dzialac??
bede bardzo wdzieczny
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jaco

Nie wiem czemu zrezygnowałeś z Bluetootha.Jest bardziej prościej go wykorzystać niż kabel.Do wymiany plików możesz stosować PC Siuta.Do połączenia z netem program od BT.Jaki masz ten BT.Powiem ci że ja robiłem połączenie przez kabel nawet nie instalując pakietu PC Siute.Kabla jakiego używam możesz zobaczyć tu : http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=41413#41413

Jak zrobić połączenie za pomocą BT masz tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=40019#40019

Instalację kabla masz tutaj : http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38067#38067

W telefonie sprawdź w USTAWIENIA/POŁĄCZENIA/GPRS/USTAWIENIA MODEMU/AKTYWNY PUNKT DOSTĘPU/ tu należy wpisać prawidłowy APN dla operatora z którego chcesz korzystać.Resztę bardzo cennych info znajdziesz w FAQ .
pawelek

Post autor: pawelek »

nie zrezygnowalem z bluetotha tylko poprostu jest dla mnie dosyc skomplikowane jak to zrobic :/
wykonalem wszystko wedlug polecen i wskazowek z linku ktory podales i niestety przy probie polaczenia wyswietla sie komunikat bald podczas laczenia z erainternet : blad 633 modem jest juz w uzyciu lub ma niepoprawna konfiguracje ... :/

z kablem jest podobnie poniewaz sterownikow wraz z telefonem nie otrzymalem rzadnych i w momencie kiedy wykonuje wszystkie polecenia dochode do momentu gdzie trzeba wybrac jakis port com a mi sie one nie wyswietlaja i nie mzna wcisnac przycisku dalej ;/
a kabel po instalowanieu z plyty ktora byla dostarczona do niego tez ma jakas zasrana wade bo pisze po zainstalowaniu ze to urzadzenie nie moze dzialac poprawnie ehhhh :/

a co do ustawien telefonu to tez problem bo nie mam czegos takiego jak podjesz w ustawieniach jak GPRS i nie moge <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> i przeszukalem caly telefon mimo ze ze strony ery wyslalem ustawiania do GPRS na swoja komorke :/

sprawa jest dosyc skomplikowana bo juz probowalem dlugo moze podasz swoj numer gg byloby latwiec porozmawiac??
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jaco

A co mówi diagnostyka modemu? Dodałeś dodatkową komendę?Modem w użyciu może oznaczać że próbowałeś się juz połączyć i na daną chwile modem jest jeszcze zajęty przez inną aplikację.Pozamykaj wszystko i zrób restart kompa.Następnie bez pośpiechu zrób wszystko od nowa.Każdy źle wpisany parametr może zniweczyć całe połączenie.
Yar

Post autor: Yar »

Nokia PC-Suite nie współpracuje z nieoryginalnymi kablami, aby firma Nokia mogła zarabiać na swoich kablach.

Rozwiązanie jest jedno: kupić markowy nie-nokiowski kabel, jak np:

FOREVER za 35zł z oprogramowaniem MobTime Cell Phone Manager Z LICENCJĄ!

i wszystko śmiga idealnie!

Polecam!
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Yar pisze:Nokia PC-Suite nie współpracuje z nieoryginalnymi kablami,
Współpracuje. A poza tym odgrzebałeś stary temat.
Awatar użytkownika
Jaco

Yar pisze:Nokia PC-Suite nie współpracuje z nieoryginalnymi kablami,
Piszesz nie prawdę bo mam nie oryginalny kabel i działa z PC Siute bez problemów. Poczytaj forum i dopiero pisz. W taki sposób wprowadzasz ludzi w błąd. :nienie:

[ Dodano: 2007-11-09, 20:31 ]
Tu masz moją reckę o Nokii 6230 jako modem gdzie do połączeń wykorzystywałem BT jak i kabel http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=41413#41413
ODPOWIEDZ