Problem z Merlin U740 blueconnect - brak zasięgu

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Davbece
Początkujący użytkownik forum

Problem z Merlin U740 blueconnect - brak zasięgu

Post autor: Davbece »

Korzystam z karty MERLIN U740, z którą mam następujący problem:
Użytkowanie w Warszawie: Instalacja sterowników i wykrycie karty przez notebook-a przebiegło bez problemów - wszystko działa tak jak powinno.

Użytkowanie karty w Pogorzeli pod Mińskiem Mazowieckim - przy próbie połączenia pojawiają się błędy - nie znajduje żadnej sieci. Taka sama sytuacja występuje w samym Mińsku Maz gdzie na 100% działa EDGE.

Czy ktoś może ma "lekarstwo" na tak dziwne zjawisko? W Warszawie działa (co zrozumiałe na UMTS, ale również na EDGE/GPRS) w Mińsku natomiast nie - a powinien.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Problem z Merlin U740 blueconnect - brak zasięgu

Post autor: canidy »

Witam,

Szczerze mówiąc to z mapki Ery nie wynika, że te okolice są w zasięgu EDGE, musiałbyś poszukać, gdzie Era ma BTSa z EDGE.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=310
Jak będziesz wiedział to sprawa powinna się wyjaśnić, może się okazać, że wystarczy antena zewnętrzna.
Jako ciekawostkę chyba tylko mogę Ci powiedzieć, że Orange śmiga po EDGE w tych okolicach, a wiem bo tam bywam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez canidy, łącznie zmieniany 1 raz.
Davbece

Tam gdzie mieszkam faktycznie pewnie EDGE niema (Pogorzel, 7 km na południe od Mińska Maz.) ale w Mińsku Mazowieckim jest <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font>! Taką informację uzyskałem w punkcie Ery - sprzedają usługę BLUECONNECT i problemów nikt nie zgłasza. U mnie niestety Merlin U740 nie wykrywa żadnej sieci! a jak już wcześniej napisałem w Warszawie wykrywa wszystko - UMTS/EDGE/GPRS
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

To co mówi operator tak jakoś nie zawsze zgadza się z rzeczywistością.
Jeżeli twierdzą, że na terenie Mińska jest EDGE to niech Ci to pokażą w salonie...
Poczytaj http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... t=bts+edge
Poszukaj na forum, a znajdziesz więcej jeszcze.

http://www.bts.yaho.pl/bts_all.php?siec ... area[]=maz
Z tej listy wynika, że do najbliższego BTSa masz ok.20 km, ale nie mam pojęcia czy obsługuje on EDGE, więc zapytaj operatora o lokalizację najbliższego BTSa z EDGE.
To o czym piszesz generalnie wskazuje na problem z zasięgiem, więc pomóc może tak jak wspomniałem antena zewnętrzna.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez canidy, łącznie zmieniany 1 raz.
Davbece

Dzięki za podpowiedzi.
Zastanawia mnie jeszcze tylko jedna sprawa - dlaczego po przełożeniu karty sim do zwykłego telefonu działa mi bez problemu GPRS? a przez Merlina nie?. Zabawę z internetem komórkowym dopiero rozpoczynam, więc z tąd moje może "głupie" pytania.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Davbece pisze:Zastanawia mnie jeszcze tylko jedna sprawa - dlaczego po przełożeniu karty sim do zwykłego telefonu działa mi bez problemu GPRS? a przez Merlina nie?.
Chyba źle zrozumiałem, to znaczy, że GPRS również nie działa Ci w Mińsku? Myślałem, że tylko EDGE. Generalnie GPRS, to nawet w Pogorzeli mieć powinieneś.
Davbece pisze:Zabawę z internetem komórkowym dopiero rozpoczynam, więc z tąd moje może "głupie" pytania.
Spoko, każdy ma z pozoru głupie pytania, nie sądzę, żeby ktośsię obraził, w końcu wszyscy byliśmy kiedyś laikami ;) A przecież każdemu z tu obecnych trafia się temat co do którego zadaje pytania. W końcu po to jest to forum :)
Davbece

I to jest właśnie największy problem GPRS w Mińsku przez kartę Merlin U740 w moim notebooku też nie działa!!!. W tej chwili jestem w Warszawie i wszystko jest ok. UMTS, EDGE, GPRS - co tylko chcę. No i o co tu chodzi??
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Szkoda, że dopiero dzisiaj napisałeś, bo wczoraj porzyczyłem kumplowi Merlina U630 z Blueconnect i można było by się upewnić co do działania.
Wydaje mi się, że w W-wie właśnie śmigasz po UMTSie, a może z jakiegoś powodu nie jest w stanie przełączyć się na GSM... Bo wtedy to i antena zewnętrzna nic nie pomoże.

Może któryś z szanownych kolegów spotkał się z takim problemem?
reniferek77
Użytkownik forum

Post autor: reniferek77 »

Davbece pisze:I to jest właśnie największy problem GPRS w Mińsku przez kartę Merlin U740 w moim notebooku też nie działa!!!. W tej chwili jestem w Warszawie i wszystko jest ok. UMTS, EDGE, GPRS - co tylko chcę. No i o co tu chodzi??
A nie masz przypadkiem ustawione ONLY UMTS?Może musisz ustawic na automatycznie albo spróbować w Pogorzeli ustawić only gprs.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Ja dwa tygodnie temu byłem w Mińsku Mazowieckim (mam rodzinę) ze swoim laptopem i sprawdzałem jak mi chodzi internet na mojej karcie.Z anteną dopiętą do karty nawet nie łapało pełnego zasięgu a internet tak sobie.Otwieranie stron jeszcze mogło być ale pobieranie plików na poziomie GPRS.To już u mnie było lepiej na 3 kreskach zasięgu.EDGE w Mińsku nie chce mi się wierzyć.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Jaco pisze:EDGE w Mińsku nie chce mi się wierzyć.
A i owszem, ale w Orange... Za to GPRS to i w Erze powinien być.
Awatar użytkownika
Jaco

canidy pisze:A i owszem, ale w Orange... Za to GPRS to i w Erze powinien być.
No właśnie GPRS jest ale EDGE :?:
Davbece

reniferek77 pisze:
Davbece pisze:I to jest właśnie największy problem GPRS w Mińsku przez kartę Merlin U740 w moim notebooku też nie działa!!!. W tej chwili jestem w Warszawie i wszystko jest ok. UMTS, EDGE, GPRS - co tylko chcę. No i o co tu chodzi??
A nie masz przypadkiem ustawione ONLY UMTS?Może musisz ustawic na automatycznie albo spróbować w Pogorzeli ustawić only gprs.
Sprawdzałem już chyba wszelkie możliwe konfiguracje - i automatycznie i only gprs - za każdym razem to samo. Jutro kolega ma mi przynieść inny Merlin U740 to sprawdzę czy na nim będzie połączenie - może to wina karty.
Awatar użytkownika
Jaco

Davbece pisze: może to wina karty.
Jeśli to by była winna karta to w ogóle byś nie mógł z niej korzystać.Choć może być w niej coś z GPRS-em bo w Wa-Wa śmigasz zapewne na UMTS.
agnyra

Post autor: agnyra »

A czy przypadkiem Merlin z jakichs powodów nie działa tylko w GSM 1800 ? (ustawienia oprogramowania, awaria sprzętu) Wydawało by się to dość logiczne w Wawie są BTSy 1800 Ery w Mińsku nie, może dlatego nie wykrywa żadnej sieci ? Nie znam tej karty pisze tylko to co mi logika podpowiada :-) Pozdr.
Davbece

Sprawdziłem wczoraj jak się ma sprawa z zasięgiem podczas podróży z Warszawy do Mińska - na całej trasie zasięg był - od UMTS w Warszawie i dalej EDGE aż do samego Mińska. Później w samym Mińsku połączyłem się jeszcze raz i o dziwo zaskoczyo EDGE. Myślałem, że to wreszcie koniec problemów i przy okazji sprawdziłem jak się ma sprawa na terenie Mińska, a że byłem samochodem więc przejechałem się trochę po mieście - sygnał pojawiał się i znikał, GPRS nie było w alternatywie nigdzie. Po wyjechaniu z Mińska aż do Pogorzeli (gdzie mieszkam) żadnej sieci Merlin już nie znalazł - nawet GPRS. Coraz bardzie utwierdzam się w przekonaniu, że to wina karty (w zakresie wykrywania GPRS) - w telefonie komórkowym zasięg mam prawie idealny, sygnał GPRS też jest.
Awatar użytkownika
Jaco

Gdzie kupywałeś usługę.Jeśli w Wa-wa to możesz mieć problem z udowodnieniem że karta jest uszkodzona bo tam wszystko działa.Tam gdzie mieszkasz w Pogorzeli, może być ciężko aby namówić operatora, by ktoś przyjechał i to sprawdził.Próbowałeś z inną kartą.
Davbece

Dzisiaj będe próbował z inną kartą - tak się składa, że też Merlin U740, więc okaże się czy ten typ tak ma, czy poprostu u mnie czyli w Pogorzeli (niespełna 40 km od Warszawy) niema nawet GPRS co oczywiście jest niemożliwe bo jak wcześniej wspomniałem telefony komórkowe wykrywają sygnał bez problemu - ale już sam <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> co o tym wszystkim myśleć
Awatar użytkownika
Jaco

A jaki masz zasięg w Pogorzeli w telefonie.Czy jest stabilny ile masz kresek zasięgu.
Davbece

Ile kresek zasięgu? Praktycznie mam pełen zakres. Niespełna 9 km odemnie stoi sobie wieża z nadajnikami ERY - widzę ją nawet z okna. Niestety modem w moim notebooku w przeciwieństwie to telefonów nie wykrywa żadnej sieci. A może to wina komputera - notebook ACTINA procesor AMD ATHLON XP 2000, system Win XP - tylko dlaczego w Warszawie i najbliższych okolicach jest ok. Patrząc na pracę karty Merlin w moim notebooku trzeba by namalować białą plamę na mapie zasięgu Ery na południe od Mińska Mazowieckiego
damis
Stały użytkownik forum

Post autor: damis »

Davbece pisze:Ile kresek zasięgu? Praktycznie mam pełen zakres. Niespełna 9 km odemnie stoi sobie wieża z nadajnikami ERY - widzę ją nawet z okna. Niestety modem w moim notebooku w przeciwieństwie to telefonów nie wykrywa żadnej sieci. A może to wina komputera - notebook ACTINA procesor AMD ATHLON XP 2000, system Win XP - tylko dlaczego w Warszawie i najbliższych okolicach jest ok. Patrząc na pracę karty Merlin w moim notebooku trzeba by namalować białą plamę na mapie zasięgu Ery na południe od Mińska Mazowieckiego
Daj znać co się dzieje jak sprawdziłeś z inną kartą. Wszystko wskazuje na to, że możesz mieć problem z anteną wewnętrzną w Merlinie. Faktycznie w Pogorzeli pojawiają się odpryski EDGE'a więc możesz się na niego nie łapać. Podjedź do Grabiny tam powinno być ok. Jeśli nie będzie to raczej masz problem z Merlinem.
Davbece

Inna karta Merlin U740 - <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> sprawna też nie znajduje żadnej sieci - nawet GPRS. Zrobiłem sobie wczoraj małą wycieczkę i objechałem najbliższą okolicę Pogorzeli - żadnego sygnału aż do Mińska. Horror.
damis
Stały użytkownik forum

Post autor: damis »

Davbece pisze:Inna karta Merlin U740 - <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> sprawna też nie znajduje żadnej sieci - nawet GPRS. Zrobiłem sobie wczoraj małą wycieczkę i objechałem najbliższą okolicę Pogorzeli - żadnego sygnału aż do Mińska. Horror.
Ale na telefonie w tym czasie masz wszystko ok ?
Davbece

Jak najbardziej - pełny zasięg.
Awatar użytkownika
Jaco

Posłuchaj kiedy ja byłem w Mińsku (tuż koło dworca PKP) tam testowałem swoją kartę jak w podpisie.To EDGE raczej nie było (ściąganie z 6 kb/s) ale GPRS był.Miałem zasięgu na aplikacji 4 kreski.Trochę dziwne zachowanie twojej karty.Może jest ustawiona tylko na UMTS i dlatego nie znajduje nawet GPRS.Popatrz w ustawieniach.
Davbece

Zachowanie karty jest faktycznie dziwne - ustawiona jest na "only GPRS", na "automatycznie" też nic nie działa - co do EDGE przy dworcu PKP w Mińsku to ja miałem taki monit na Mobilink - nie sprawdzałem szybkości połączenia. Chodziło mi raczej o to czy karta wykrywa jakąkolwiek sieć.
Awatar użytkownika
Jaco

Może rzeczywiscie ma coś nie tak z anteną wewnętrzną ktoś już o tym pisał.Miałeś drugą kartę i było tak samo.To raczej nie sugerowało by że uszkodzona jest antena no bo jak w dwóch naraż?A może ten typ tak ma?
Davbece

Wysłałem zapytanie do ERY żeby sprawdzili i wykluczyli wadę karty. Nie spodziewam się oszałamiającej odpowiedzi, ale niech nie wprowadzają w błąd ludzi sloganami "teraz internet jest tam gdzie ty" itp. - niepojęte jest żeby tak blisko Warszawy karta nie wykrywała nawet GPRS!
Awatar użytkownika
Jaco

Możesz zacytować całą odpowiedz.U mnie jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> to,,teraz internet jest tam gdzie ty" się sprawdza.
Davbece

To świetnie, że u Ciebie się sprawdza. Ja niestety tego powiedzieć nie mogę - a jeżdżenie z notebookiem i szukanie zasięgu po okolicy jest zajęciem kuriozalnym. Może znajdzie się na forum użytkownik karty Merlin U740 z podobnymi doświadczeniami - bo jak wszyscy widzą czytając moje wywody problem jest dość dziwny i może wynikać (co biorę pod uwagę) z jakiegoś niedopatrzenia w konfiguracji sprzętu pomimo, że wszystko wydaje się proste i oczywiste.
ODPOWIEDZ