Witam,
Mam następujący problem.
Mam 2 routery. Na Wag200 jest neo i rozdziela siec w jednym mieszkaniu.
Natomiast w drugim punkcie chciałbym podłączyć wolny wrt54gc jak ap client tego waga200. Myślałem nad opcją żeby zrobić bridge po wifi, ale do wrt54gc nie ma oprogramowania tomato. Podobno nie zadziała. Ostatecznie zostaje kabel, ale wolałbym bez kabelków.
czyli 1 mieszkanie:
wag200 + neo
2 mieszkanie
wrt54gc (po wifi lub po kablu połączone do wag200)
w tej sieci będzie 2-3 kompów i beda korzystaly z neo od wag200
Czy możecie mi polecić dobry sposób? Może się da?
Jeśli nie po wifi to jak powienien ustawić adresy IP dla drugiej podsieci?
I czy nie będzie za dużych lagów na wrt54gc?
dzieki!
pozdr
lovmanek
Linksys wag200 + wrt54gc jako AP Client
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Linksys wag200 + wrt54gc jako AP Client
Podłaczyć wrt po kablu do wag200. Wrt podłaczyć jako AP/switch czyli port WAN zostawić pusty i wyłączyć serwer DHCP w nim, oraz ustawić jego adres po stronie LAN na stałe żeby można było nim zarządzać (z tej samej podsieci co wag200 po stronie LAN).lovmanek pisze:Czy możecie mi polecić dobry sposób?
Wtedy adresy w obu mieszkaniach będą z tej samej podsieci, będzie można grać w gry, przesyłać pliki itp.
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
lovmanek, WRT54GC jest dość prostym routerem. Nie ma trybu Client ani nie ma alternatywnego softu. Pozostaje kabel.
A chcesz w ogóle dzielić na podsieci? Czy może lepiej zostawić w tej samej? Nie będzie problemów z wymianą plików.lovmanek pisze:Jeśli nie po wifi to jak powienien ustawić adresy IP dla drugiej podsieci?
Nie powinno być wcale jeśli wszystko będzie ok.lovmanek pisze:I czy nie będzie za dużych lagów na wrt54gc?
-
Racja, nie potrzebuje tworzyć dodatkowych podsieci - to zbędne.
Lepiej jak będzie ta sama adresacja, tylko co z wifi?
Na wag 200 są 2 podpięte po wifi kompy, a jak będize się zachowywał wrt jeśli chodzi o wifi (też docelowo 2 kompy)? Wtedy wag będzie przejmował role DHCPa? i co z SSID? takie samo na dwóch routerach i takie same hasła na tych samych kanałach?
I jeszcze pytanie o adresacje. Wag ma 192.168.1.1, jak ustawić IP wrt? może być 192.168.1.2 i maska taka sama? wydaje mi się że tak powinno być ok
I pytanie co z podziałem łącza na wag, bo na jednym porcie będzie podpięty wrt i będzie on dociążony 2 kompy na kablach + 2 na wifi. Nie będzie go zcinało?
Dzięki wielkie za opowiedzi!
Lepiej jak będzie ta sama adresacja, tylko co z wifi?
Na wag 200 są 2 podpięte po wifi kompy, a jak będize się zachowywał wrt jeśli chodzi o wifi (też docelowo 2 kompy)? Wtedy wag będzie przejmował role DHCPa? i co z SSID? takie samo na dwóch routerach i takie same hasła na tych samych kanałach?
I jeszcze pytanie o adresacje. Wag ma 192.168.1.1, jak ustawić IP wrt? może być 192.168.1.2 i maska taka sama? wydaje mi się że tak powinno być ok

I pytanie co z podziałem łącza na wag, bo na jednym porcie będzie podpięty wrt i będzie on dociążony 2 kompy na kablach + 2 na wifi. Nie będzie go zcinało?
Dzięki wielkie za opowiedzi!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Założenie jest takie, żeby podpiąć kabel idący z WAG200 do gniazda LAN WRT54GC.
Tak jest.lovmanek pisze:Wtedy wag będzie przejmował role DHCPa?
Mogą być, ale nie muszą. To będą osobne sieci WiFi, ale jedna sieć IP. Zachowując to samo SSID, kanał i hasło możesz uzyskać roaming (najpewniej, nie wiem czy na pewno zadziała w tym przypadku, ale - czemu nie?). Z drugiej strony sieci te mogą się zakłócać. Potestuj jak będzie lepiej.lovmanek pisze:i co z SSID? takie samo na dwóch routerach i takie same hasła na tych samych kanałach?
Tak. Pamiętaj, że chodzi o adres interfejsu LAN. WAN pozostaje nieużywany.lovmanek pisze:jak ustawić IP wrt? może być 192.168.1.2 i maska taka sama?
Nie powinno.lovmanek pisze:Nie będzie go zcinało?
-
Dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi, potestuje to rozwiązanie i jeśli będę miał pytania to jeszcze napiszę! Dzięki!
[ Dodano: 2009-05-12, 18:22 ]
Działa
Wag 200 dostał 192.168.1.1 i ma włączone DHCP
a WRT54GC ustawiłęm na stałym adresie 192.168.1.2 i ta sama maska, wyłączyłęm DHCPa i spiąłem portami 1:1 lan. W tym momencie Wrt54gc stał się niewidoczny, bo role DHCP przejął wag200, wiec na kablach wszystko pięknie działa.
To samo wifi, ustawiłęm identyczne parametry na obu routerach, to samo SSID, kanał, uwierzytelnianie, efekt romingu jest częściowo zachowany. Laptop widzi 2 sieci, każdą z innym MAC, i jak ma za mało sygnału z jednej sieci, wyłącza połączenie i przełącza sie automatycznie do drugiej, trwa to kilka sekund.
Tak więc pięknie to działa i ąż dziwne że na tak tanim sprzęcie
dzięki za pomoc
[ Dodano: 2009-05-12, 18:22 ]
Działa

Wag 200 dostał 192.168.1.1 i ma włączone DHCP
a WRT54GC ustawiłęm na stałym adresie 192.168.1.2 i ta sama maska, wyłączyłęm DHCPa i spiąłem portami 1:1 lan. W tym momencie Wrt54gc stał się niewidoczny, bo role DHCP przejął wag200, wiec na kablach wszystko pięknie działa.
To samo wifi, ustawiłęm identyczne parametry na obu routerach, to samo SSID, kanał, uwierzytelnianie, efekt romingu jest częściowo zachowany. Laptop widzi 2 sieci, każdą z innym MAC, i jak ma za mało sygnału z jednej sieci, wyłącza połączenie i przełącza sie automatycznie do drugiej, trwa to kilka sekund.
Tak więc pięknie to działa i ąż dziwne że na tak tanim sprzęcie

dzięki za pomoc