Motka V235 jako modem

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

Motka V235 jako modem

Post autor: pablo »

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć co sądzicie o tym telefonie używanym jako modem.Mam kilka pytań:

Czy wskażnik technologii [edge/gprs] przy zasięgu jest wiarygodny?

Jakiego programu mam użyć do połączenia z netem [najlepiej coś, co oprócz modemu obsługiwałoby inne funkcje telefonu,chętnie darmowy] ?

Jak ten telefon sprawdza się jako modem?

Czy ważny jest rodzaj zastosowanego kabla?

Czy można zastosować zewnętrzną antenę?

Za pomoc z góry dziękuje.
Pozdrawiam.

Huawei E220/Iplus/Linuks/~do 1.5Mbps na HSDPA
dvd/kom2
Początkujący użytkownik forum

Re: Motka V235 jako modem

Post autor: dvd/kom2 »

właśnie się zmagam z v235 : Mobile cell manager działa z nim znaczy pakuje zdjęcia i muzyczkę - nie ma opcji łączenia z netem - do tego widzę aplikację - Mobtime mobile connection - która nie wydaje sie być niczym innym jak ładną skórką do dial-up connection windowsowego... ale czy jest coś innego? Motorola phone tool które zainstalowałem od kolegi - posiadacza V3 - zaktualizowało się i działa.. po prostu działa znaczy przesyła i obraia pliki oraz łączy z netem też nie inaczej niż dial-up. cudów nie ma..

żaden z wymienionych programów nie umożliwia zmuszenia V235 do przyjęcia plików AAC !!!! dziwne..sądzę że dostępne w internecie stacje radiowe nadające w tym formacie używają nowszych kodeków niż obsługuje telefon - mam sporą kolekcję tych plików nagrywanych z różnych stacji jako że są 3 razy mniejsze od mp3! niestety wyszło już kilka generacji AAC, AAC+, AAC++ i podgatunki... jakoś większość obsługuje kochana stara nokia 5510.. a durna motka v235 nic!
i nawet nie szkoda że wejdą do V235 aż 3 utworki mp3 jeśli na słuchawkach daje ona dżwięk MONO!

nie wiem co robić jeszcze z filmami w dziwnym dla mnie standardzie 3gp -widzę że po przekonwertowaniu na różne formaty otrzymuje się drastycznie różną jakość.. do odtwarzania...hmm widziałem jak robił to quicktime ale sam mam uraz do tego programu..

modem w v235 o czym pisałem w innym poście działa leniwie <115kb/s> - nie wiem dlaczego jeszcze.. pan z motoroli obwinił nieorginalny kabel - ale ja im nie dam 130zł za orginalny więc będę testował inne kable..

poza tym chyba nie zbiera najlepiej sygnału gdyż w centrum poznania w czasie rozmów często łapie trzaski i zakłócenia a gprs zamiast edge w centrum miasta wcina się często. rozmawiając z noki 5510 dżwięk miałem czysty i głośny - ale to była IDEA a nie PLUS i to też może być to.

prawdziwą zagadką są tajemnicze 2 kreseczki pod literką E -oznaczającą edge- czyżby wskazywały siłę sygnału edge? nie wiem.. ale jedna jest zielona druga czerwona... kij wie po co.
pozdrawiam i życzę więcej szczęścia niż ja mam z moją V235 -nokia chyba lepsza...
iPlus EDGE /motka V235 /IBM T23 P3-1200 //
,,...close the world open the next....''
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

dvd/kom2 pisze:prawdziwą zagadką są tajemnicze 2 kreseczki pod literką E -oznaczającą edge- czyżby wskazywały siłę sygnału edge? nie wiem.. ale jedna jest zielona druga czerwona... kij wie po co.
pozdrawiam i życzę więcej szczęścia niż ja mam z moją V235 -nokia chyba lepsza...
Czemu nie pisałeś że masz tylko dwie kreski zasięgu? Przecież naforum było pisane wielokrotnie, że prędkości uzyskiwane przez bardzo zależą od zasięgu. Czy ten telefon ma wejście antenowe? Jesli tak to spróbuj podłączyć antenkę dookólną. Na pewno zmienią się Twoje transfery.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

Z tego co zauważyłem to kabel jest zwykłą przelotką usb/miniusb więc jako taki nie botrzebuje sterowników [windek nie wykrywa go jako nowe <font color="#FF00FF"><b>»»urządzenie««</b></font>]. Co do kolorowych kreseczek to jest to element ikony.Fakt że głośniczek ma słaby, ale ja potrzebuje dobrego i taniego modemu.
Poza tym <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> jest OK.
Pozdrawiam.

dvd/kom2

szadzik dzięki że starasz się mnie zrozumieć i pomóc... zasięgu mam wszystkie kreski.. po prostu pod literką E oznaczającą znajdowanie się w zasięgu edge'a też są 2 kolorowe kreseczki ale jak pisał powyższy post prawdopodobnie kreseczki te to część ikonki bez strategicznego znaczenia jako że nie zauważyłem by z nimi cokolwiek się działo.

pablo napisz jaką masz pędkość ściągania plików przez ten telefon proszę i jakiego używasz kabelka.

ja dziś sprawdziłem 3 kolejne różne kabelki mini-usb i na wszystkich to samo 115kb/s MAX a nie jak podają w specyfikacji telefonu 230kb/s ...średnio przy ściąganiu 96kb/s przy otwieraniu stronek ok 40kb/s ..lecz przy różnych pomiarach zawsze rozbija się o górną poprzeczkę czyli 115kb/s!! zgroza! dziś też sprawdziłem instalując inne sterowniki i inne oprogramowanie na świerzym-czystym systemie lecz to samo 115kb/s max... już z sił opadam.. przecież nie wydam 130zł na orginalny kabelek motoroli bo to chore! poza tym skąd mam wiedzieć czy to coś da! sprawdziłem już łącznie 5 kabelków mini-usb najróżniejszej maści i @%$#%@!! ..na dniach wykonam kolejne testy na innym komputerze i z użyciem nokii 6230i... w sumie to gdyby tak zebrać do kupy to ponad tydzień od rana do wieczora spędziłem grzebiąc w temacie łaczenia się przez komórkę i wniosek jest prosty: mogłem kupić nokię 6020 miałbym 177kb/s i spokój a nie niedodziałaną motorolę... za chwilkę znów napiszę do motoroli ..niech mi wyjaśnią dlaczego ich kabelek kosztuje 130zł i skąd mam wiedzieć że na nim ruszy czyli czym różni się od innych które sprawdzałem. do tej pory napisali ,,może być winny nieorginalny kabel'' a to mało konkretne.

ps: małe pytanie: co to jest w ,,ustawieniach'' -> ,,sieć'' ->,,ustawienia sieci'' -> ,,pozycja''? i tę ,,pozycję'' można ustawić: ,,małą''-,,dużą''-lub ,,średnią''..
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

@dvd/kom2 - a jakiego oprogramowania używasz? Może trzeba to wywalić kompletnie i spróbować wszystko od nowa zainstalować i posprawdzać od nowa? Ja na Twoim miejscu sprobowałbym tak zrobić. Przede wszystkim jednak sprawdź w:
Panel sterowania>Opcje telefonu i modem>/V235/>Właściwości>Maksymalna prędkość portu.
Może to ustawienie blokuj Ci szybkość modemu.

P.S. Z tą nokią to bym nie był taki pewien co do bezproblemowego używania.
Back to the Future ;)
dvd/kom2

ściana na 115kb/s z teoretycznych 230kb/s w motce V235

to nie takie proste - przeryłem już wszystkie ustawienia w każdym miejscu - używam MPT ale działa też zainstalowany póżniej MobTime Mobile Connection i Cell Phone Manager - po 2 dniach rycia i sprawdzania najróżniejszych ustawień w najróżniejszych miejscach zainstalowałem na nowym systemie sterownik i MobTime.. efekt taki sam... na rodzimym systemie instalowałem najpierw MPT 4 .. efekt taki sam.. na podstawie tego stwierdzam że przyczyną nie jest błąd programowy / nie jest raczej również brak zasięgu gdyż full kresek przeważnie (to jednak nie oznacza dobrego zasięgu EDGE więc nie wiem czemu niektórzy się tym sugerują) oraz sprawdzane w różnych miejscach miasta Poznań -bez zmian / również sprawdzone 5 różniastch kabelków mini-usb (od 0,7metrowego do 2centymetrowego)..proszę luknij w moje inne posty nim zaproponujesz pomoc... w każdym pisze prawie to samo... serwis motoroli i BOK iPlusa winą obarczyli ,,nieorginalny kabelek'' ale tak niepewnie.. i co 130 złoty na kabel który może nic nie zmienić? poza tym chyba nie warto płacić 130zł za boost łącza które itak może nie polecieć szybciej gdyż z uwagi na technologię strony raczej nie otwierają się z maxymalną prędkością łącza.. nie mam racji? podczas otwierania stron widzę transfer ok 30-60kb/s więc cóż zmieni wzrost prędkości z 115kb/s na 230kb/s... ja tylko chce wiedzieć co jest przyczyną tego że mimo iż ryłem informacje o komórkach jakieś 4doby stałem się posiadaczem ,,niedodziałanego'' aparatu! gdzie tkwi błąd! znając parametry orginalnego kabelka -mogę walczyć dalej z serwisem motoroli- please help!

ps: znalazłem kilka ciekawych ustawień połączenia w MPT których nie ma nigdzie indziej..niestety nadal to nie to.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Ja Ci piszę wywal oprogramowanie, a Ty piszesz o MPT itd. Jak można Ci pomóc, skoro nie robisz tego co się mówi.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

Witam
Jeżeli chodzi o motorole to właśnie dlatego ją kupiłem ponieważ miałem kłopoty z Nokią 6020.Porównując te dwa telefony mam wrażenie że jednak motka sprawdza się lepiej jako modem. Na plus przemawia cena nie tylko aparatu ale i kabli. Kabel noki jest okropnie drogi i nie aż tak bardzo solidnie wykonany{słabo się trzyma aparatu}, a do motki używam zwykłego usb/miniusb z jakiegoś aparatu cyfrowego i jest ok. Co do ceny to w Germanos orginalne oprogramowanie z kablem {nie odwrotnie}to wydatek ok. 80zetek. Dlatego śmiem twierdzić że pochodzenie kabla ma niewielki wpływ na szybkość połączenia,jakość[kabla] może tak. Przesył jest stabilniejszy, z zasięgiem podobnie jak w nokii,kabelek ładuje tela, plusem jest ikona technologi GPRS/EDGE w telefonie. Zauważalnie szybciej łączy modem. Nie wiem jak u innych ale u mnie wskazówka idzie bardziej do motki Co do szybkości połączenia to nie mam się czym pochwalić bo pracuje na GPRS ale wybieram się potestować do kolegi{50m od BTSa z EDGE }to pogadamy.

Sorki za przydługi post, ale chciałem opisać to, co mi się rzuciło w oczy.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

Więc tak:
Trzymetrowy kabel i [za]motka za okno.
Jest EDGE.
Szybkość testowana na stronkach +/-6kBps.
Przy ściąganiu czterech plików naraz stabilne10kBps do 16kBps.[wynik z NetMeter].
Nie wiem o co chodzi?
Pozdrawiam.

dvd/kom2

Wysłany: Nie Lip 16 21:36:51 2006 -napisałem że używam Motorola Phone Tool , Cell Phone Manager i MobTime Mobile Connection ...
Wysłany: Pon Lip 17 22:17:21 2006 - napisałem że zainstalowałem sterowniki i oprogramowanie na świerzym-czystym systemie. instalowałem i sprawdzałem w odwrotnej kolejności znane mi sterowniki i programy niż to zrobiłem na poprzednim systemie... napisałem też że przekopałem się przez ,,górę'' istawiń i opcji i zaręczam ci że znalazłem każdą zakładkę gdzie tylko można było ustawić 230 000 bps sprawdziłem też każdą inną opcję związaną z połączeniami modemowymi w windzie XP i oprogramowaniu które posiadam.. proszę nim zaczniesz marudzić przeczytaj moje posty powyżej..możesz też luknąć na inne moje posty w każdym jest to samo i jak do tej pory nikt mi nic nowego nie powiedział ani też nie doradził nic czego bym do tej pory nie zrobił.
EFEKT: tak jak pablo jestem zasmuconym posiadaczem motoroli która ,,wyciąga'' 115kb/s zamiast 230kb/s ...szczęście w nieszczęści że nie jestem sam...pablo jak się dowiesz co jest grane daj znać pliz-ja również napiszę jak się czegoś dowiem ale chwilowo brak mi pomysłów-dobrze by było dorwać do testu kabelek motoroli.
ps: pablo rozumiesz ze podane przez ciebie wyniki są takie same jak moje? czyli fonik w podskokach ma 128kbps ale za chwilę spada do ok.100kbps i na tym poziomie sie utrzymuje z ,,dobrym wiatrem''... i że to jest DO <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> bo powinien wyciągać 230kbps !!
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Przestań się denerwować i próbować obrażać tych co chcą pomóc.

Zerknij sobie do postu o ustawianiu portu modemu. Tam opisałem już rozwiązanie Twojego problemu.
dvd/kom2 pisze: sprawdziłem też każdą inną opcję związaną z połączeniami modemowymi w windzie XP i oprogramowaniu które posiadam.. proszę nim zaczniesz marudzić przeczytaj moje posty powyżej
Chyba jednak słabo sprawdzałeś.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

Dzisiaj:
Blok 150m od BTS z EDGE
Ten sam stary kabel
Zwykły dial-up, ustawienia standardowe
Test[kilkakrotny] na stronkach ..... :shock: ok. 170kbps :D
Dalej nie testowałem bo kolesiowi wyskoczył komunikat o ,,niekoniecznie legalnym'' systemie.
Zachęca to do dalszych prób,chciałbym usłyszeć co sądzicie o antence{kierunkowa czy dookólna} do tego''cuda techniki''.
Pozdrawiam.

Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Jesli nie masz bardzo daleko od EDGE, tak że jesteś tylko na obrzeżach zasięgu, to kup kierunkową. Natomiast jesli potrzebujesz tylko wzmocnić i ustabilizować transfer to bierz dookólną.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: canidy »

Szadzik pisze:Jesli nie masz bardzo daleko od EDGE, tak że jesteś tylko na obrzeżach zasięgu, to kup kierunkową.
Hmmm, może się mylę, ale chyba właśnie jak jest daleko od interesującego nas zasięgu to wtedy należy kupić kierunkową... A jak nie jest daleko to wtedy dookólna.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

canidy pisze:
Szadzik pisze:Jesli nie masz bardzo daleko od EDGE, tak że jesteś tylko na obrzeżach zasięgu, to kup kierunkową.
Hmmm, może się mylę, ale chyba właśnie jak jest daleko od interesującego nas zasięgu to wtedy należy kupić kierunkową... A jak nie jest daleko to wtedy dookólna.
Oczywiście pomyłka. Miało być:

"Jeśli masz bardzo daleko od EDGE, tak że jesteś tylko na obrzeżach zasięgu, to kup kierunkową."
Back to the Future ;)
dvd/kom2

w innym tamacie więc mogłeś nie zauważyć pisałem że testowałem również porty.. ogólnie przeryłem już wszystko co możliwe jeśli chodzi o soft jaki posiadam (dotyczy również OS) i moją wiedzę to przekracza... nie będziesz przelatywał gdzieś koło poznania? jestem gotowy ci zapłacić jeśli pokażesz mi że coś pominąłem... piszę to nie by cię obrazić - po prostu nie pomogłeś do tej pory a wszystko co podpowiadasz i sugerujesz sprawdziłem już dawno w co widzę nie możesz uwierzyć.. ja również nie mogę uwierzyć bo tak jak nie znam się na telefonach komórkowych to jednak zznam dobrze swój OS i jak piszę że sprawdziłem wszelkie możliwe ustawienia i to nie pomogło to ciężko mi uwierzyć że mogłem coś pominąć dopóki nie wytkniesz mi faktycznie miejsca które mogłem pominąć - z całą pewnością moja wiedza dot. komórek jest znikoma i pewnie pomóg byś mi gdybyś przestał mi wmawiać że coś przeoczyłem nie mówiąc konkretnie co... na forum też nie poruszam się tak sprawnie jak ty i nie wiem gdzie jest post o którym wspomniałeś (z ustawieniami).
proszę cię o wyrozumiałość i cierpliwość oraz zrozumienie i rzeczową pomoc i jeszcze raz zwracam uwagę że nie jest moją intencją cię urazić a otrzymać twoje wsparcie i przestać kręcić się w ślepej uliczce. pozdrawiam
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Zerknij do tematu o ustawieniach szybkości portów TU
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

Dzisiaj testowałem orginalny kabel [z logo moltoroli] i nie udało mi się z niego nic więcej wycisnąć niż z tego z którego korzystam w tej chwili. Swoją drogą pofatygowałem się do salonu plusa i przemiły pan uświadomił mnie że że EDGE w mojej miejscowości jest ''zapchane''[cokolwiek to znaczy] i mam nie liczyć na więcej niż mam tzn. max17kBps. A jednak ok. 2 pm chwilowo tzn ok 20 s.
wyłapałem pow.20kBps na NetMeter.A to chyba max dla EDGE 10klasy?
Pozdrawiam.

Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

pablo pisze:Swoją drogą pofatygowałem się do salonu plusa i przemiły pan uświadomił mnie że że EDGE w mojej miejscowości jest ''zapchane''
No i o co tyle krzyku było. Widocznie jest wielu użytkowników iPlusa/ SimDaty w Toim mieście i po prostu szybciej się nie da. Ja jak jestem w Chełmie to też mam max 22KBps, natomiast teraz na wsi spokojnie leci 25-26KBps.
pablo pisze:[cokolwiek to znaczy]
Znaczy to, że dużo ludzi korzysta jednocześnie, a nadajniki mają swoją przepustowość. Do tego przecież kanały głosowe mają zawsze pierwszeństwo przed tymi z danymi, więc jeśli duzo ludzi korzyta z internetu, do tego sporo ludzi rozmawia to nie masz co liczyć na cuda.

pablo pisze:A jednak ok. 2 pm chwilowo tzn ok 20 s.
wyłapałem pow.20kBps na NetMeter.A to chyba max dla EDGE 10klasy?
Akurat się zwolnił kolejny kanał. Ewentualnie pakiet został prztrzymany i puszczony dopiero z następnym, więc NetMeter został oszukany.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

Wielkie dzięki.Pozostaje się cieszyć tym co mam.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
tomasat
Użytkownik forum

Post autor: tomasat »

Odnowię troszke temat.
I moje pytanie:
Czy dało by się troszke przerobić antenke od v235 żeby można było podpiąć do niej przewód od anteny zewnętrznej?
Bo z tego co widzę na odkręconej antence to dało by się podłączyć tylko jeden kabelek, a co w takim razie z drugim?
Motorolka v235 + Superkarta10 i iPlus
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

Pod zaślepką z tyłu jest wejście na antenkę zewnętrzną.
Nie mogę się tylko doprosić o konektor antenowy :cry:
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
tomasat
Użytkownik forum

Post autor: tomasat »

To gdzie można znalęźć taki konektor i jak nazywa się to złącze i wtyk?
Obrazek
Motorolka v235 + Superkarta10 i iPlus
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

Zamawiałem ten konektor w wielu punktach gsm ale słyszę jedno- niema na hurtowni.
Próba dobrania z innych modeli też się nie powiodła. Skoro ten telefon został wyposażony w to złącze to gdzieś powinno być dostępne.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Może warto odwiedzić ALLEGRO.W wyszukiwarkę wpisać KONEKTOR i <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> się coś znajdzie.Może sprzedawcy którzy oferują inne mają jakiś dostęp do tych od MOTO.
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

Czy ktos wie jakiej klasy jest modem w tej motoroli, chodzi mi o stosunek UL/DL? Na testowych stronkach czasem mam większy UL niż DL :shock:
Pytanie nr. dwa: czy jest dostępny do tego modelu netmonitor, pomimo zasięgu EDGE telefon korzysta z GPRS [ikona EDGE świeci, ale pod nazwą operatora "GPRS aktywne"].
Pozdrawiam.

dvd/kom2

prędkość v235 -nadzieja!

witam - wczoraj podłączyłem moją v235 do nowego komputera kolegi i szczęka mi opadła ...przy wielokrotnych pomiarach na stronkach prędkość maxymalna czyli 200-230kbps! ....spróbowałem zassać jeden pliczek i stała prędkośc pobierania 18/19 kB/s więc sekretem niskiej prędkości mojej motki <dotychczas na moim kompiku miałem ścianę przy 115kbps czyli 11-12 kB/s !> ...sekretem prawdopodobnie może być kłopot motki z współpracą z USB 1.1 ... poza tym że komputer stacjonarny na którym motka chodziła wreszcie zadowalająco posiadał USB 2.0 miał zainstalowana starszą wersję XPsp2 i to jedyna różnica z moim lapikiem z USB 1.1 i XPsp3 na którym motka chodziła dwukrotnie wolniej. gdy będę pewien przyczyny dam znać.

dodam że nie miałem czasu na dokładniejszy test ale spodziewam sie że w sciąganiu plików będzie zgodnie z pomiarami czyli pełna prędkość telefonu.. w wysyłaniu na chwilę obecną mam 1/4 prędkości pobierania..ale to na moim ''niekompatybilnym'' sprzęcie ..na stacjonarce było z tego co pamiętam 1/2 prędkości pobierania..ale to na stronkach sprawdzających..nie próbowałem wysyłać pliku.

..co do Twojego kłopotu ,,świeci E a jest GPRS'' to PRZY literce E w czasie TRWANIA wysyłania lub pobierania mruga ikonka mówiaca czy transmisja jest GPRS czy EDGE / objaśnienie masz w instrukcji telefonu <przeciwbierzne strzałki oznaczają przesył EDGE a 3 kwadraciki przesył GPRS (są jeszcze inne oznaczenia)> jeśli mimo zasięgu EDGE transmisja jest GPRS najczęściej przyczyna leży po stronie zapchanego łącza operatora.
Awatar użytkownika
magmike
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: prędkość v235 -nadzieja!

Post autor: magmike »

dvd/kom2 pisze:gdy będę pewien przyczyny dam znać
Przyczyna to zapewne różnica pomiędzy USB 1.1 a 2.0.
pozdrawiam, magmike
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

No tak.....mam USB 1.1 :?
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ