Nie ma się co śmiać, dla niektórych to jedyna możliwość dostępu do netu. Ja tam się nie dziwię, że inwestują w OFP.roshkov pisze:Reklam w tv raczej nie będzie. Prawdopodobnie konsultanci Orange będą chodzić od drzwi do drzwi na wsiach i oferować usługę.
Orange Freedom PRO - CDMA - luźne dyskusje [wydzielony]
Moderator: Moderatorzy
- benek81
- Stały użytkownik forum
Re: Orange Freedom PRO - CDMA - luźne dyskusje [wydzielony]
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
No i do tego marketing bezpośredni w postaci telefonów panienek z TP do ludzi mających BMT na kabel.roshkov pisze:Prawdopodobnie konsultanci Orange będą chodzić od drzwi do drzwi na wsiach i oferować usługę.
Mnie tak przez trzy tygodnie łudzili,że "stworzyliśmy dla Pana MT na telefon i Internet".
Zgodziłem się,żeby monterzy przyjechali...i przyjechali - z terminalem GSM FCT,dwumetrowym panelem do tego i Axesstelem

Miałem ochotę dać każdemu w mordę wtedy.
A CDMA wziąlem tak czy tak później na test,i już jestem pewien,ze oddaję dziadostwo.
- roshkov
- Stały użytkownik forum
Niektórzy uważają OFP za dziadostwo, a inni za błogosławieństwoPatryk_ pisze:już jestem pewien,ze oddaję dziadostwo.

Zależy na jakiego BTSa się trafi
![:]](./images/smilies/splash.gif)
The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ja mysle, ze biorac pod uwage to iz jeden bts pokrywa spora połać terenu to zapchanie wiekszosci z nich to tylko kwestia czasu...
- roshkov
- Stały użytkownik forum
I wtedy przyjdzie czas na limity i wszystko powinno się (w miarę) ustabilizować.adixm pisze:Ja mysle, ze biorac pod uwage to iz jeden bts pokrywa spora połać terenu to zapchanie wiekszosci z nich to tylko kwestia czasu...
A teraz jest tak jak jest, albo net śmiga dobrze albo słabo.
-
- Mistrz bezprzewodowy
3gb to sporo jednak, ale ciut za malo do spokojnego korzystania z neta, mogli wprowadzic inne limity takze np. za 70zl 5GB limitu, ale takie rozwiazanie to chyba kwestia czasu:)Na dzien dzisiejszy nawet jakbym mial mozliwosc to nie wzialbym OFP ze wzgledu na to ze nie respuktuja limitow i nie wierze ze ten internet moze dobrze dzialac(moze bedzie dzialac dobrze ale w nocy).
Owszem to już nie to samo co w okresie próbnym-ale zawsze lepsze od EDGE i jeżeli ktoś nie ma innej opcji to i tak to weżmie.Limity na pewno się pojawią,przydała by się też możliwość zwiększenia pakietu jak komuś będzie mało tych 3GB-ja nadal nic nie ściągam-traktuję to jako okno na świat,gram też sobie przez neta-gdzie w EDGE nie mogłem,i czas pokaże co będzie dalej.Oczywiście że chciało by się coś lepszego,myślałem nawet o internecie satelitarnym,w mojej okolicy jest także'' prowident'' radiówki nawet w mojej wiosce niektórzy mają-lecz jak ja to chciałem,to barierą okazał się las i odległość 1km do masztu
albo niechęć montera.Nie wiem czy to lepsze od CDMA w niedzielę byłem na komunii u rodziny i tam mają właśnie tą radiówkę-kuzyn gra online w conter-strike , z ciekawości wszedłem na SpeedNet i pokazało dowloadu 54KB (w tym czasie włączone było radio gg) a więc żadna rewelacja,oczywiście to też radiówka i u kogoś innego może działać inaczej.

- roshkov
- Stały użytkownik forum
U mnie sytuacja była wręcz odwrotna. Na początku okresu próbnego internet działał tragicznie (pewnie jakieś prace na maszcie) ale z dnia na dzień prędkość skoczyła do 2.5 Mbps i tak już zostało. W godzinach szczytu naprawde rzadko spada poniżej 2Mbps.onimusza666 pisze:Owszem to już nie to samo co w okresie próbnym

Ostatnio zmieniony 2009-05-19, 09:22 przez roshkov, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Cud jak dla mnie. Ja byłem pierwszym który blał OFP na ten BTS z którego korzystam, nie za bardzo chcieli sprzedać ale jak dostałem to latało w szczycie do 2Mbps, a teraz w szczycie taki EDGE ale w nocy to już szaleństwo, i 200kBps ściąga.
więc sumując lepszy ofp niż iplus czy blueconnect. jedyne gdyby ten axestel tak sie nie zawieszał i byłby git
więc sumując lepszy ofp niż iplus czy blueconnect. jedyne gdyby ten axestel tak sie nie zawieszał i byłby git
-
- Użytkownik forum
Witam! Nie wiecie przypadkiem czy jak się ma OFP to można założyć sobie konto na orange.pl żeby sprawdzać sobie faktury?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Teoretycznie można, ale ponoć były (lub nadal są) z tym jakieś problemy.gorbi24 pisze:czy jak się ma OFP to można założyć sobie konto na orange.pl żeby sprawdzać sobie faktury?
-
- Użytkownik forum
A co trzeba wpisać w numerze telefonu? Gościu w Orange mówił że login z umowy ale w żaden sposób nie wchodzi
- bogi123
- Użytkownik forum
ja mam założoną stronę jako nazwa jest CDMA i numer a hasło to twój wymysł, tylko zaznaczam jest problem wejscia w On-line naprawiają mi już drugi miesiąc, i nic!!
Ostatnio zmieniony 2009-05-22, 17:06 przez bogi123, łącznie zmieniany 1 raz.
- roshkov
- Stały użytkownik forum
Faktury mozna sprawdzać na 100%gorbi24 pisze:Witam! Nie wiecie przypadkiem czy jak się ma OFP to można założyć sobie konto na orange.pl żeby sprawdzać sobie faktury?
Przy logowaniu podajesz cdmXXXXXX, a hasło to z umowy i najlepiej od razu je zmienić.
Żeby zobaczyć fakturę trzeba podać jeszcze kod abonencki.
A czy dostaje ktoś z Was te obiecane 20zł na rozmowy i smsy
czy to taka ściema?

- roshkov
- Stały użytkownik forum
Nie mam telefonu w orange, ale na ostatniej fakturze było coś w tym stylu:onimusza666 pisze:A czy dostaje ktoś z Was te obiecane 20zł na rozmowy i smsy
Dodatkowe środki 20zł, wykorzystano 0zł
Aha i niewykorzystana kasa przepada.
U mnie na fakturze nic takiego nie ma?Za to w umowie-w opcjach dodatkowych pisze-pakiet złotówek 20zł.roshkov pisze:Dodatkowe środki 20zł, wykorzystano 0zł
Aha i niewykorzystana kasa przepada.

Wysłałem im maila i zadzwonił do mnie konsultant-bardzo mnie przepraszając za błąd z ich strony-jeszcze dziś na moim koncie telefonicznym ma pojawić się 70zł.

Ostatnio zmieniony 2009-05-23, 08:23 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam ja z innej beczki. Znalazłem w necie taką notkę nie wiem czy już to było ale podam wam link:) http://www.instalki.pl/news/news.php?id ... 0z%20rynku Co o tym sądzicie?
- wojteks
- *** Administrator ***
A co tu sądzić. Kiedyś "Idea" zmieniła się w "Orange" to teraz "Neostrada" zmieni się w "Orange Freedom". To się nazywa "rebranding" czyli zmiana nazwy, logo itp.klejnus pisze:Co o tym sądzicie?
Niestety nazwa "neostrada" nie zawsze dobrze się kojarzy stąd zmiana.
Nie pomagam na PW!
-
No tak tylko ze idea była siecią komórkową a orange też jest siecią komórkową. A neostrada bazuje na kablu a Orange Fredom na bezprzewodowym dostępu. Hmm czyżby Orange włączało do siebie tp?
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie pisz bajek, "Orange Freedom" to taka sama usługa jak "neostrada" po kablu i z modemem ADSL.klejnus pisze:A neostrada bazuje na kablu a Orange Fredom na bezprzewodowym dostępu. Hmm czyżby Orange włączało do siebie tp?
Orange ma trzy usługi dostępu do internetu
1. Orange Free -- internet komórkowy GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA
2. Orange Freedom -- internet po linii telefonicznej analogowej ADSL
3. Orange Freedom Pro -- internet CDMA czyli podobny do komórkowego na częstotliwości 450MHz
Nie pomagam na PW!
- t8mi
Przecież w tym 'niusie' wyraźnie napisali. (Francja wykupiła TP już jakiś czas temu)
Pozdrawiam Tomek.
Góra przeróżnych zabawek
Góra przeróżnych zabawek

-
- Użytkownik forum
Witam serdecznie czy działa wam poprawnie Dynamic DNS ja jakoś nie mogę go uruchomić tzn nie aktualizuje mi IP
-
- Użytkownik forum
Czy opłaca się zmianiać Iplus EDGE (ściąga ok 10kb\s) na Orange CDMA???
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Po co zadajesz takie pytanie skoro nawet nie zadałeś sobie trudu, aby przeczytać wątek na ten temat?
Po przeczytaniu wyżej wymienionego wątku sam musisz pomyśleć, czy ci się to opłaca.
Po przeczytaniu wyżej wymienionego wątku sam musisz pomyśleć, czy ci się to opłaca.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście,nawet mulące CDMA będzie o wiele lepsze od EDGE.arekmelerski pisze:Czy opłaca się zmianiać Iplus EDGE (ściąga ok 10kb\s) na Orange CDMA???
-
- Użytkownik forum
Witam serdecznie.
Czekam właśnie na 2 routery zakupione jak mi się wydaje po promocyjnej cenie na firmę.
Umowa na 24mce
cena routera 149zł
dodatkowo 2x60 minut do wygadania
aktywacja 14zł
Będę chciał połączyć te 2 sprzęty w jedną sieć w taki sposób aby kilka komputerów (4 ) korzystały z jednego oraz następne 3 komp. z drugiego. ale z jednoczesną kontrolą i dostępem do routerów z dowolnego komputera
Czy wystarczy jeśli ustawię sieć następująco:
Router1- brama 192.168.0.1
Router2- brama 192.168.0.2
K1 - IP- 192.168.0.3 brama 192.168.0.1
K2 - IP- 192.168.0.4 brama 192.168.0.1
K3 - IP- 192.168.0.5 brama 192.168.0.1
K4 - IP- 192.168.0.6 brama 192.168.0.1
k1 - IP- 192.168.0.7 brama 192.168.0.2
k2 - IP- 192.168.0.8 brama 192.168.0.2
k3 - IP- 192.168.0.9 brama 192.168.0.2
k4 - IP- 192.168.0.10 brama 192.168.0.2
To komputery po takim ustawieniu będą łączyły się z poszczególnymi routerami i za ich pomocą będą korzystały z Internetu?
Czy będą jakieś konflikty?
Ps. Posiadam w firmie 2 anteny zewnętrzne chodziły na nich swego czasu telefony bezprzewodowe TPSA (bezprzewodowe połączenie linij telefonicznej) czy ktoś orientuje sie jakie to były zakresy i czy nadadzą się do CDMA
Czekam właśnie na 2 routery zakupione jak mi się wydaje po promocyjnej cenie na firmę.
Umowa na 24mce
cena routera 149zł
dodatkowo 2x60 minut do wygadania
aktywacja 14zł
Będę chciał połączyć te 2 sprzęty w jedną sieć w taki sposób aby kilka komputerów (4 ) korzystały z jednego oraz następne 3 komp. z drugiego. ale z jednoczesną kontrolą i dostępem do routerów z dowolnego komputera
Czy wystarczy jeśli ustawię sieć następująco:
Router1- brama 192.168.0.1
Router2- brama 192.168.0.2
K1 - IP- 192.168.0.3 brama 192.168.0.1
K2 - IP- 192.168.0.4 brama 192.168.0.1
K3 - IP- 192.168.0.5 brama 192.168.0.1
K4 - IP- 192.168.0.6 brama 192.168.0.1
k1 - IP- 192.168.0.7 brama 192.168.0.2
k2 - IP- 192.168.0.8 brama 192.168.0.2
k3 - IP- 192.168.0.9 brama 192.168.0.2
k4 - IP- 192.168.0.10 brama 192.168.0.2
To komputery po takim ustawieniu będą łączyły się z poszczególnymi routerami i za ich pomocą będą korzystały z Internetu?
Czy będą jakieś konflikty?
Ps. Posiadam w firmie 2 anteny zewnętrzne chodziły na nich swego czasu telefony bezprzewodowe TPSA (bezprzewodowe połączenie linij telefonicznej) czy ktoś orientuje sie jakie to były zakresy i czy nadadzą się do CDMA
- czarny
- Stały użytkownik forum
Nie opłaca sięarekmelerski pisze:Czy opłaca się

Kolego wiedziałeś na jakie forum wejść,poczytaj posty

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Będzie OK.wawryl pisze:To komputery po takim ustawieniu będą łączyły się z poszczególnymi routerami i za ich pomocą będą korzystały z Internetu?
[ Dodano: 2009-05-27, 12:39 ]
Systemów radiodostepowych w Tepsie było multum:wawryl pisze:Posiadam w firmie 2 anteny zewnętrzne chodziły na nich swego czasu telefony bezprzewodowe TPSA (bezprzewodowe połączenie linij telefonicznej) czy ktoś orientuje sie jakie to były zakresy i czy nadadzą się do CDMA
-Analogowe RSŁA 160 i 300 MHz (to drugie pasmo oddane siłom powietrznym po akcesji do NATO)
-NMT450i - wiadomo,450 MHz,przejmowane obecnie przez CDMA.
-GSM900/1800 (Orange,w tej chwili podstawowy system radiowy w TP,poza nielicznymi,np.w leśniczówkach czy schroniskach górskich,RSŁA 160)
-CDMA2000 1x w paśmie 800 MHz (częstotliwości przejęte przez radiodyfuzję TV i Sferię)
-Lucent AirLoop w pasmie 1900 MHz (b.rzadko spotykana w największych miastach sieć oferujaca pełnowartościowy ISDN po radiu)
-SRDA w paśmie 2400 MHz (we wioskach centrala zamiast radiolinią na pasmo chronione była podpinana do szkieletu po 2.4 GHz.Po akcesji do EU wymuszono na TP opuszczenie tego pasma,jako ogolnodostępnego dla zastosowań ISM)
Także tylko antena od NMT będzie odpowiednia do CDMA,i nawet wtyku nie będziesz musiał wymieniać,bo też jest TNC.
Terminal to płaskie,szare pudełko firmy RWT z napisem FCT-4450.
-
- Użytkownik forum
Z opowieści poprzednich userów telefonów wynikało że da się podsłuchiwaćPatryk_ pisze:Także tylko antena od NMT będzie odpowiednia do CDMA,i nawet wtyku nie będziesz musiał wymieniać,bo też jest TNC.

-Analogowe RSŁA 160 i 300 MHz (to drugie pasmo oddane siłom powietrznym po akcesji do NATO) choć kto wie nie mam stacji odbiorczych prawdopodobnie była by jakaś wzmianka na obudowie o paśmie
W obecnej chwili mamy (tak mi się wydaje):
-GSM900/1800 (Orange,w tej chwili podstawowy system radiowy w TP,poza nielicznymi,np.w leśniczówkach czy schroniskach górskich,RSŁA 160)
A te stare antenki wiszą nieużywane budowa podobna jak te od pasma CDMA podpinając kilka dni temu OFP kolegi siła sygnału wzrosła (kontrolka zmieniła stan z czerwonej na zielona i ok -86 pokazywał program)
Co do transferu był bez zmian praktycznie.
Pytam bo zastanawiam się czy kupić nowe do firmy czy spróbować pobawić się na tych.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-05-27, 13:52 ]
Wycięcie cytatu wielopoziomowego. Nie cytuj całych postów.
Ostatnio zmieniony 2009-05-27, 12:51 przez wawryl, łącznie zmieniany 1 raz.