Livebox + WRT54Gl

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jarod
Początkujący użytkownik forum

Livebox + WRT54Gl

Post autor: jarod »

Witam,

nie udało mi się znaleźć na forum pomocy w moim problemie:
mam Neo na Livebox a chciałbym do niego podłączyć WRT54GL do dzielenia WiFi. Ze względu na zasięg i łatwość konfiguracji.
Niestety, mimo że Livebox daje do Linksysa co trzeba (IP, DNS, gate) i router NIE ma tego samego DNS - to z kabla w Liveboxie net jest, a za Linksysyem już nie ma :(
Nie wiem jak to rozgryźć, domyślam się że trzebaby powyłączać DHCP w LB i/lub odpowiednio skonfigurować Linksysa (nie DHCP lecz PPoA) - ale tu rozwalam się o brak doświadczenia i informacji.
Acha - a czy coś bym osiągnął zamieniając LB na BABYBOXa??
Z góry dziękuję za pomoc.
Paweł
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Livebox + WRT54Gl

Post autor: Jo_gurt »

jarod, z LB jest o tyle problem, że nie da się go prosto przerzucić w tryb bridge (sam modem). BB zdaje się ma taką możliwość, ale trzeba by się upewnić.
Ale swoją droga tak jak robisz powinno działać.
jarod pisze:Livebox daje do Linksysa co trzeba (IP, DNS, gate) i router NIE ma tego samego DNS
Napisz konkretnie.
jarod
Początkujący użytkownik forum

Post autor: jarod »

hej :)
coś wymyśliłem, ale to nie jest do końca to o co mi chodzi...
1. z portu LAN (czerwony) LB kabel do LAN1 w Linksysie
2. WiFi w LB off
3. Linksys DHCP off; tryb Gateway (nie wiem czy ma to znaczenie)
... i działa :D
Czyli Linksys działa de facto jak odrębny moduł WiFi z pulą adresów przydzielanych w LB (rozgłasza je ale nie przydziela).
A ja bym chciał odwrotnie - LB jako modem ADLS - reszta w Linksysie!
szkoda mi czasu na dłubanie w LB ale widzę tam możliwość zatrzymania DHCP. Być może to wystarczyłoby żeby LB stał się TYLKO modemem... Ale w tym sprzęcie jest dużo możliwości (zwłaszcza z poziomu CLI) i obawiam się, że to nie musi być takie proste :(
Niemniej jednak nie chcę kończyć wątku, bo wg mnie jest ciekawy ;)
Paweł
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

jarod pisze:tryb Gateway (nie wiem czy ma to znaczenie)
Nie ma :)
jarod pisze:A ja bym chciał odwrotnie - LB jako modem ADLS - reszta w Linksysie!
Niestety, LB nie ma takiego trybu.
jarod pisze:szkoda mi czasu na dłubanie w LB ale widzę tam możliwość zatrzymania DHCP. Być może to wystarczyłoby żeby LB stał się TYLKO modemem...
Niestety nie. Trzeba jeszcze wyłączyć NAT i ustawić brigowanie między interfejsem WAN i LAN. A tego LB nie oferuje z poziomu WWW. Podobno da się to zrobić poprzez konsolę (CLI), ale nie wiem - nigdy nie miałem LB.
ODPOWIEDZ