Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam. Wg mapki zasięgu iPlus-a jestem w zasięgu technologii przesyłu danych edge. Do najbliższego miasta mam 8 km w linii prostej. Do najbliższego nadajnika Plus-a1 4km. Mam pełen zasięg mimo to mój transfer utrzymuje się na poziomie 53 kb/s (bez żadnych polotów ). Czym to może być spowodowane Czy zakup zasilacza i anteny zewnętrznej załagodziłoby sprawę ? Proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję.
Moze masz 2 nadajniki w zasiegu swojego modemu i przezuca cie na ten z silniejszym sygnalem. Proponuje ci kupic antenke kierunkowa (koncowka SMA) i to powinno załatwic sprawe.
Nawet na pewno tak jest. Miałem ED77, który jest tak samo zbudowany jak NetBox i Commander, ale w komplecie do ED77 standardowo dodawany jest przez producenta zasilacz.
djmykus pisze:Witam. Wg mapki zasięgu iPlus-a jestem w zasięgu technologii przesyłu danych edge. Do najbliższego miasta mam 8 km w linii prostej. Do najbliższego nadajnika Plus-a1 4km. Mam pełen zasięg mimo to mój transfer utrzymuje się na poziomie 53 kb/s (bez żadnych polotów ). Czym to może być spowodowane Czy zakup zasilacza i anteny zewnętrznej załagodziłoby sprawę ? Proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję.
Podejrzewam, że wielu użytkowników takiego łącza ma podobne problemy. Czasem jest kilka BTSów w pobliżu, z czego np.jeden EDGE a reszta GPRS i nie wiadomo który w danej chwili nas łączy. Jedyny kryterium jest wtedy chyba siła sygnału. W takich przypadkach przydałoby się namierzyć gdzie jest stacja która podaje EDGE i skierować na nią odpowiednią antenę kierunkową. Tylko to nie jest takie proste, a na pomoc konsultantów nie masz co liczyć. U mnie, w salonach sieci nikt nie wiedział gdzie są jakiekolwiek nadajniki, a co dopiero, czy obsługują EDGE?.Podobno można to zrobić za pomocą tzw.hiperterminala i komend AT w komputerze, ale to wyższa szkoła jazdy...
Teraz pojawił się następny problem... Łączę się z iplusem, mam 2 lub 3 zapalone diodki zasięgu ( w przewadze 3-ech). Często [black=red]rozłąncza[/color] mi się net (nawet częściej, niż często) 15-20 min. i koniec. :-(... HELP ME...