Pomoc w doborze sprzętu - router

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
radeks27
Początkujący użytkownik forum

Pomoc w doborze sprzętu - router

Post autor: radeks27 »

Witam wszystkich, ponieważ nie znam się za bardzo na tematyce internetu WiFi proszę o pomoc w doborze sprzętu.

A więc internet mam w domu za pośrednictwem Wimax Netii, ale chciałbym także mieć internet w drugim budynku oddalonym o jakieś 200 metrów. Niestety kable nie wchodzą w rachubę.
Mój pomysł na początek to kupić router DSL z jakąś antenką (panelowa lub kierunkowa) postawić ją na dachu i wycelować w drugi budynek, i teraz zaczynają się schody.

Chciałbym żeby w drugim budynku był internet bezprzewodowy we wszystkich pomieszczeniach (wiadomo laptop), więc tu rodzi się pytanie czy istnieją urządzenia które jednocześnie będą odbierać sygnał z pierwszego budynku i jednocześnie wysyłać na inne pomieszczenia, czy też muszę postawić w drugim budynku dwa routery??

Jestem w tym zielony, więc jeśli macie jakieś pomysły to proszę pomóżcie :niepewny:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Pomoc w doborze sprzętu - router

Post autor: wojteks »

radeks27 pisze:to kupić router DSL z jakąś antenką (panelowa lub kierunkowa) postawić ją na dachu i wycelować w drugi budynek
Tu bym zastosował Linksys WRT54GL lub podobny i do tego antenę panelową 8dBi wycelowaną w kierunku drugiego budynku.
radeks27 pisze:Chciałbym żeby w drugim budynku był internet bezprzewodowy we wszystkich pomieszczeniach
AP Client z taką samą antenką jak w budynku 1 i do tego AP nadający wewnątrz budynku np. 2 sztuki Tp-Link WA501G.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

radeks27 pisze:muszę postawić w drugim budynku dwa routery??
Dwa AP to najprostsze rozwiązanie.
radeks27
Początkujący użytkownik forum

Post autor: radeks27 »

Dzięki wielkie za pomoc, sprzęt już się zamawia :)

:ok:
ODPOWIEDZ