Huawei E176 + D100 + antena

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
turan404
Użytkownik forum

Huawei E176 + D100 + antena

Post autor: turan404 »

Podpisuję w Erze umowę na 2 lata - 120zł/miesiąć - 12GB limitu.

Mam do wybotu dwie opcje odnośnie modemów, które rozważam:

- Huawei E176 + D100 + antena - 1,22zł

- Option Globesurfer II Gateway - 1,22zł

1. Która opcja lepsza, łatwiejsza w konfiguracji, wydajniejsza, bardziej przyszłościowa?

2. Czy Option Globesurfer II Gateway nie potrzebuje już dodatkowo modemu na usb? Czy ma czytnik kart sim czy tylko port usb?

Z góry thx i pozdr ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Huawei E176 + D100 + antena

Post autor: ja.michal »

turan404 pisze:- Huawei E176 + D100 + antena - 1,22zł
Tutaj masz taki plus, że wyjmujesz modem i lecisz w teren. Do tego masz antenę w zestawie (jak rozumiem do GSM/3G).
turan404 pisze:- Option Globesurfer II Gateway - 1,22zł
Tutaj jest wbudowany czytnik kart sim. To jedno urządzenie. Niestety nie zabierzesz go ze sobą.

Rozwiązanie nr 1 wydaje się lepsze bo modem można zabierać ze sobą. Można go też wymienić na nowszy (chodź ten ma HSPA już).
Obydwa rozwiązania są podobne jeśli chodzi o trudność w konfiguracji.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

No to ja jeszcze dodam,że Globesurfer II nie ma HSUPA,a Huawei ma,tylko czy D100 poradzi sobie z zasileniem tego modemu :roll:
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

turan404, a to przedluzasz umowe i takie warunki Ci zaproponowali??oficjalnie w tej cenie jest tylko 6gb...a jaki przedtem miales transfer i ile placiles?
turan404
Użytkownik forum

Dzięki za szybkie i pomocne odpowiedzi :ok:

do adixm:
Wcześniej miałem przez 9 miesięcy umowę bezterminową za 79zł -2gb :dobani:
Teraz zdecydowałem się na ofertę "Wymiana terminali - blueconnect dla klientów biznesowych", a konkretnie na "blueconnect biznes 98", w którym opłata brutto wynosi 119zł miesięcznie, na 2 lata - limit 12GB.

Oj, trudno będzie mi zdecydować:

-oddzielny modem i router to rozwiązanie bardziej praktyczne, a do tego antena, która na pewno pomoże w uzyskaniu lepszego zasięgu

-za to GlobeSurfer II to jednak jedno zwarte urządzenie, takie bardziej do mnie przemawiające. Czy znacie jego jakieś szczególne zalety?

Czekam z niecierpliwością na Wasze dalsze wypowiedzi :D
Ostatnio zmieniony 2009-05-20, 20:53 przez turan404, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

turan404, z zalet to tylko to chyba.
Plus dla zestawu Huawei to możliwość wymiany modemu na nowszy.
No i pytanie czy Era na GlobeSurfer II zakłada simlocka. :niepewny:
turan404
Użytkownik forum

ja.michal pisze:No i pytanie czy Era na GlobeSurfer II zakłada simlocka.
Nie,nie... dzisiaj w salonie się chwalili, że od 24 stycznia ich sprzęt nie ma simlocka :]

//zaleta mobiności przy pierwszym zestawieniu nie jest aż taka ważna, ponieważ posiadam drugi modem z simlockiem w Erze - icon 225

1.Z tego co wiem w Option Globesurfer II Gateway jest ekran. Do czego on służy i czy w ogóle ktoś z was korzystał z tego urządzenia ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

turan404 pisze:1.Z tego co wiem w Option Globesurfer II Gateway jest ekran. Do czego on służy i czy w ogóle ktoś z was korzystał z tego urządzenia ?
Pewnie informacje o zasięgu są wyświetlane, jaka sieć, czy sms przyszedł etc. Na forum jeden z kolegów zakupił ten sprzęt na wolnym runku i pisał co nieco. Poszukaj.
Jak dobrze pamiętam ma nawet wyjście na antenę zewnętrzną.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

turan404 pisze:Nie,nie... dzisiaj w salonie się chwalili, że od 24 stycznia ich sprzęt nie ma simlocka
Nie bądź taki pewien ten sprzęt latami leży w magazynie i na pewno simlocka ma, jedynie mogą zaoferować zdjęcie simlocka za darmo, jeśli będą mieli możliwości techniczne. Mówiłem o GS II, nowe huaweie są już pewnie bez simlocka.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
turan404
Użytkownik forum

krystianb pisze:Nie bądź taki pewien ten sprzęt latami leży w magazynie i na pewno simlocka ma, jedynie mogą zaoferować zdjęcie simlocka za darmo, jeśli będą mieli możliwości techniczne. Mówiłem o GS II, nowe huaweie są już pewnie bez simlocka.
Heh, chyba ktoś inny powinien ograniczyć swoją pewność :]
Nie rzucam słów na wiatr, a w punkcie w którym kupuję modem 24 stycznia zdjęto też simlocki ze wszystkich urządzeń na magazynie.
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: guteq »

Chyba jednak simlocki są zdejmowane, kupiłem teraz E176 i simlocka brak :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

guteq pisze: kupiłem teraz E176 i simlocka brak
Nowiusieńki modem nawet nie jestem pewien czy on nie wszedł dopiero po 24 stycznia. Choć przyznam że wiem że mda vario IV już w grudniu były bez simlocka. GS II ma już ze 3 jak nie więcej lat, jakoś nie moge sobie wyobrazić że pracownicy salonu siedzieli w wklepywali kody :rotfl: nawet w regulaminie dotyczącym telefonów bez simlocka jest (a na pewno był taki punkt) że w telefonie który leżał w magazynie może trafić się simlock, ale isnieje możliwość jego bezpłatnego zdjęcia w ramach możliwości technicznych.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
turan404
Użytkownik forum

Jutro wybieram się do Ery i zdecydowałem się na pierwszą opcję, czyli modem + antena + router.

Dzięki za pomoc ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

turan404, opisz wrażenia z działania. :)
turan404
Użytkownik forum

Trochę poczekacie... Dlaczego? Już piszę.

Poszedłem do Ery i zaczęły się problemy:
- umowe można podpisać dopiero w poniedziałek, bo "nasz kolega z Warszawy nie wgrał jeszcze programu, który uwzględnia ten abonament" - nie ma to jak profesjonalizm :hyhy:
- po drugie mają tylko modem E160G, zamiast E176 i mówią że tego nie można ściągnąć z nikąd
- nie przewidują dołączenia do zestawu anteny zew. chociał jest to zawarte w taryfie.

Mają zadzonić w poniedziałek, kiedy zmiana na abonament będzie możliwa.

Mam do was więc pytania:
1. Czy jeśli w ofercie napisane jest, że zestaw zawiera antene zew. to antena musi być (czy Era ma obowiązek ją dostarczyć)?
2. Jeśli załatwię sprawę telefonicznie (zadzwonię do centrali w Warszawie) to jest szansa, że będą mieli modem E176 i dołączą antenę zew.? Jaka duża jest ta szansa?

Co robić? Zgodzić się na warunki punktu Ery, czy walczyć o swoje, a może zamówić telefonicznie? Z niecierpliwością czekam na wasze rady :D
dese
Początkujący użytkownik forum

Post autor: dese »

dawno tu nikt nie pisał ... a szkoda. A więć ja napisze...

Mieszkam w Hollandi, zakupiłem abonament na internet w sieci T-Mobile, "Executive" - 60e per/mand. not limit - full speed. Dostałem modem E176.

Do tego dokupiłem router Huawei D100 ( w polsce, brandowane dla Ery - bo inne nie obsługiwały tego modomu - wina złego softu )

dokupiłem takrze antenke panelową. A obsługa ruterka jest bardzo prosta ;] no i ma WiFi :]

Gdzie kolwiek mieszkam, wszyscy mieszkający razem ze mna używaja internetu bez limitu. Za drobną opłatą ;]

Polecam to zestawienie... modem zawsze można zmienić na nowszy.
Acer Aspire 7520G 16Mi

Cały świat to MATRIX, Polska to Rzeczywistość.
KubąK
Obserwowany

Post autor: KubąK »

A ten router Huawei jest tylko do modemów huawei czy też można podczepić(czy jak to tam jest)innych firm modemy?
ODPOWIEDZ