iplus w nowym sączu - poprawa zasięgu

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
auss
Początkujący użytkownik forum

iplus w nowym sączu - poprawa zasięgu

Post autor: auss »

Witam,

Obecnie jestem szczesliwym posiadaczem iPlusa z routerem Huawei B970. Z okna mieszkania mam widok na komin, na ktorym zamontowany jest nadajnik plusa (przynajmniej tak mi sie wydaje, ze to ten komin ;) ). Na mapie przedstawia sie to tak: http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/49.60129 ... 90674/z/16 , ja mieszkam na ulicy Pięknej, zielony nadajnik w okolicy Asnyka to ten o ktorym mowa. Jednak pomimo moim zdaniem niewielkiej odleglosci od nadajnika co chwila jestem przelaczany pomiedzy WCDMA a HSDPA, co jest troche wkurzajace. Probowalem podlaczyc ta antene: http://allegro.pl/item628092398_antena_ ... _b970.html jednak nic to nie dalo. Zeby bylo ciekawiej po wlozeniu karty Ery mialem swietny zasieg i transfery (w Plusie: 1,5 Mb, w Erze ponad 3). Bardzo prosze o pomoc w doborze anteny zewnetrznej. Niestety, nie mam mozliwosci wwiercenia sie w mur czy tez dostepu do masztu, wiec jestem w nedzny sposob skazany tylko i wylacznie na rozwiazania typu magnez lub inne, o ktorych istnieniu nie wiem ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: iplus w nowym sączu - poprawa zasięgu

Post autor: ja.michal »

auss pisze:moim zdaniem niewielkiej odleglosci od nadajnika co chwila jestem przelaczany pomiedzy WCDMA a HSDPA
To jest zachowani modemu. Jego konstrukcja i ustawienia wewnętrzne. Może też się tak dziać w wypadku obciążenia sieci.

Jeśli chodzi o antenę to Panel Max 15dBi z bestpartnera.
auss

Dzieki za szybka odpowiedz i propozycje co do anteny. Jednak jest podstawowy problem zwiazany z instalacja. Ma ktos jakies rozwiazania pozwalajace na przyczepienie anteny bez potrzeby wwiercania sie w parapet czy tez sciane ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Ja miałem kiedyś pomysł, żeby dać antenę wewnątrz domu przyczepioną do szyby na uchwyty do przenoszenia szyb. Taki uchwyt o udźwigu do 30kg to jakieś 20zł tylko. Mocniejszy chyba nie potrzebny. Nie testowałem pomysłu w praktyce bo nie miałem okazji. :)

Ten na zdjęciu jest do 70kg.
Obrazek
auss

wlasnie przed chwila tez pomyslalem o przyczepieniu anteny do szyby ;) zobaczymy co z tego wyjdzie, na pewno dam znac na forum. raz jeszcze wielkie dzieki
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie ma sprawy. Skoro po stolicy ganiają taksówki z banerem na to przyczepionym a wolno nie jeżdżą to antena wytrzyma.

auss, przypominam o regulaminie - zdania zaczynamy z dużej litery. ;)
Ostatnio zmieniony 2009-05-21, 22:58 przez ja.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ