10 km od nadajnika HSDPA

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
janneekk
Początkujący użytkownik forum

10 km od nadajnika HSDPA

Post autor: janneekk »

witam
To moj pierwszy post na tym forum, mam mały problemik testuje play online mieszkam poza miastem, wziałem modem e 156G z tym ze z samym modemem nie sciaga sygnału, jednak zakupiłem antene Yagi erato 17-1800 i gdy podłącze ją do modemu to jak wykryje sprzet zasieg najpierw łąpie jaieś 2 kreski HSDPA ale za jakiś czas traci sygnał ok 30min potem nie moge złąpać sygnału. moze antenę wyżej podnieść bo mam ja na wysokości ok 4m?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: 10 km od nadajnika HSDPA

Post autor: wojteks »

janneekk pisze:jednak zakupiłem antene Yagi erato 17-1800
Kiepski wybór.
janneekk pisze:najpierw łąpie jaieś 2 kreski HSDPA ale za jakiś czas traci sygnał ok 30min potem nie moge złąpać sygnału. moze antenę wyżej podnieść bo mam ja na wysokości ok 4m?
Antenę zdecydowanie wyżej powinieneś podnieść.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

wojteks pisze:Antenę zdecydowanie wyżej powinieneś podnieść.
To zależy,choć w większości przypadków im wyżej tym lepiej.
Google Earth i mapki geodezyjne z izohipsami bardzo pomagają.
W moim przypadku gdy korzystałem z pierwszej stacji Playa w okolicy antenę musialem obniżyć znacznie.

[ Dodano: 2009-05-24, 14:19 ]
janneekk pisze:jednak zakupiłem antene Yagi erato 17-1800
To jest wyrób antenopodobny z garażu i do UMTS się nie nadaje,co najwyżej do DCS i DECT.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Patryk_ pisze:W moim przypadku gdy korzystałem z pierwszej stacji Playa w okolicy antenę musialem obniżyć znacznie.
Słuszna uwaga, przecież anteny NodeB mają odpowiednio ustawiany tilt i antena odbiorcza podniesiona wyżej wychodzi całkowicie z wiązki anteny nadawczej.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

wojteks, dokładnie,choć to jest specyfika terenów pagórkowatych i podgórskich - ten nodeB jest posadowiony na budynku h~15m mniej więcej na wysokości mojego domu,dlatego im wyżej tym bardziej z wiązki się uciekało.
Na płaskim terenie daleko od stacji z antenami na wysokim obiekcie na 90% będzie lepiej wyżej
adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: adamos22 »

Ja mam taki przypadek - jestem w miejscowości położonej o ok. 18 metrów wyżej od miejsca, w którym stoi node-b. Odległość ok. 9 KM. Brak widoczności optycznej, po drodze lekki las i w domu, bez żadnej anteny zewnętrznej łapie mi HSDPA, na którym miałem Ping 130, i 700kb download w Play.

Co ciekawe - w tym samym miejscu (jakiś komin) stacje 3G mają Play, Era i Orange, a do mnie dochodzi tylko sygnał Playa (i Plusa z innego miejsca, który wg. ich mapki miał tam mieć ledwo GPRS).
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: SQ08 »

No tak, taki właśnie jest UMTS.
Zawsze przed zdecydowaniem się na podpisanie umowy na dwa lata obojętnie u jakiego operatora, należy przynajmniej zrobić ręczne wyszukiwanie sieci UMTS w telefonie w miejscu w którym chcemy używać przez nas wybrany internet komórkowy i zobaczyć mapy zasięgu na stronach internetowych wszystkich 4 operatorów, jeszcze lepiej i rozsądniej jest zakupić od każdego operatora karty prepaid i po prostu testować jak to w praktyce wygląda.
Czasami można się nieźle przejechać, mapki z zasięgiem wielkokrotnie kłamią i nie należy im ufać, gdyby to była prawda co na tych wszystkich mapach zaznaczone jest miałbym u mnie UMTS od E-Plus, T-Mobile oraz Vodafone bez anteny, a jedyna sieć jaką bez anteny odbieram to E-Plus. Najlepsze, że Vodafone zaznaczyło moją cała wioską, i jeszcze 2km za nią, że jest niby w zasięgu UMTS, no ale realia pokazują co innego.
Dziwne jest tylko to, że nadajnik jest 4-5km oddalony, ale też jest trochę górek i lasów i to jest raczej decydujące.
U każdego jest inaczej i najlepiej samemu na wszystkie sposoby testować.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
ODPOWIEDZ