Mam problem z routerem Linksys BEFW11S4 AP na WiFi.
Po kablu wszystko działa, ale przez WiFi niestety jeden z moich laptoptopów (Toshiba NB100) nie może wykryć sieci z tym Routerem (sprawdzałem na innych routerach i karta wbudowana w tym laptopie działa z innymi sieciami ) . W laptopie mam wbudowaną kartę Atheros5007EG. Jeżeli wepnę do laptopa NB100 inną kartę sieciową WiFi ( Zyxel) to wszystko jest OK . Pożyczałem inne laptopy HP Pavilion, Sony Vaio i mój drugi laptop Dell D830 ( wszystkie na innych kartach - Intela) i wszystkie chodzą bez problemu a Toshiba z Atherosem wykrywa mi inne sieci sąsiadów i znajomych - Belkin, Netgar itp (jest ich z 10 i nawet się potrafi połaczyć podobnie na kilku Hot Spotach) a mojej na BEFW11S4 nie wykrywa ( ani ręcznie skonfigurowanej ani na aut) . Próbowałem włączać i wyłączać szyfrowanie, zmieniać kanały (od 1 do 11) bez skutku. Wgrywałem sterowniki ( oraz Atheros Utility cllient )w starszych wersjach i w najnowszej bez skutku . Zauważyłem że mac sieci na moim linksysie 00:00:00:00:00:00 (BSSID) co oczywiście nie przeszkadza innym laptoptopom i mojemu Toshibie z zew. kartą usb na Zyxelu . Zauważyłem że oprócz grupy kilku sieci wykrywanych przez wszystkie laptopy pojawiły się sieci które widzą np Toshiba i Sony a nie widzi Del i HP i odwrotnie. Platforma XP Home.
Atheros AR5007EG i Linksys befw11s4
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Atheros AR5007EG i Linksys befw11s4
Zbig1987, spróbuj może odpalić na kompie Ubuntu i zobacz czy zadziała.
- wojteks
- *** Administrator ***
Na których kanałach nadają te sieci (zobacz programem NetStumbler). Wersje USA laptopów mogą nie pracować na kanałach 12 i 13.Zbig1987 pisze:Zauważyłem że oprócz grupy kilku sieci wykrywanych przez wszystkie laptopy pojawiły się sieci które widzą np Toshiba i Sony a nie widzi Del i HP i odwrotnie.
Ten router jest tylko "b" więc to też powoduje pewne ograniczenia typu "preamble long".
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
ubuntu z pendriva
Czy są takie mini dystrybucje - wersje Ubuntu ( z obsługą sieci wi-fi) do uruchomienia z Pendriva?Jo_gurt pisze:Zbig1987, spróbuj może odpalić na kompie Ubuntu i zobacz czy zadziała.
zbig
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Zbig1987 np Knoppix
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Bezpośrednio Ubuntu nie ma. Ale jak chcesz z pendrajwa to jest takie fajne narzędzie UNetbootin, które potrafi zrobić bootowalnego pendrawja z obrazu .iso prawie każdej dostępnej dystrybucji.Zbig1987 pisze:Czy są takie mini dystrybucje - wersje Ubuntu ( z obsługą sieci wi-fi) do uruchomienia z Pendriva?