Posiadam router ASUS WL-600g oraz usluge NETIA, co dziala podobnie jak neostrada. instrukcja routera nie jest zbyt czytelna oraz obszerna. jednak dzieki informacjom znalezionym miedzy innymi na tym forum udalo mi sie go skonfigurowac.
Niestety jednak nie moge sie polaczyc z internetem.
Ponizej zamieszczam screen shoty, moze pozwoli to Panstwu zdiagnozowac moj problem i cos doradzic.
Zmienilam na "open" i wyglada w tym momencie to tak:
Na laptopie widnieje moja siec jako Unsecured Network, jednak ciagle nie moge sie polaczyc.
Powinnam dodac ze na laptopie mam system Vista, ale nie wiem czy to stanowi problem.
[ Dodano: 2009-04-14, 17:18 ]
Rozumiem, ze nie wszyscy maja taki router jak ja, wiec staram sie dac jak najwiecej zdjec z okna konfiguracji, moze tutaj skolei trzeba cos pozmieniac?
Właśnie kupiłem taki sam sprzęcik, po kilku dniach i telefonie do Netii udało mi się podłączyć. Zastanawiam się nad zabezpieczeniem sieci... Póki co zmieniłem login i password, ustawiłem hasło WEP (chyba tak to się nazywa)...
Pierwsze pytanie:Czy to wystarczy? Myślałem o opcji MAC filtering - ale nie potrafię znaleźć swojego nr MAC na laptopie (system Vista).
Drugi problem: Czy mogę na tym sprzęcie podłączyć przez USB dysk zewnętrzny : konkretnie Seagate Freeagent Go 320MB, żeby bezprzewodowo na nim backupować...
??????????????
Zmień na WPA2. WEP jest bardzo słabym szyfrowaniem. Łatwo go złamać.
MAC powinieneś móc sprawdzić z poziomu routera. Gdzieś pewnie w zakładkach administracyjnych są wyświetlone komputery aktualnie podłączone i będzie IP i MAC. Nie wiem tylko gdzie bo nie miałem tego Asusa w rękach.