Laptop i urządzenie wielofunkcyjne wifi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
faryzeus
Początkujący użytkownik forum

Laptop i urządzenie wielofunkcyjne wifi

Post autor: faryzeus »

Witam.
Nie wiem czy to odpowiedni dział dla mojego posta...
Zakupiłem niedawno urządzenie wielofunkcyjne hp C4580 (wifi). Z niemałymi problemami udało mi się je zainstalować i bezprzewodowo połączyć z komputerem. Połączenie jest w porządku, bo urządzenie drukuje i skanuje.
Ale coś się stało z moim windowsem. Otóż, od momentu zainstalowania komputer uruchamia o wiele dłużej. Antywirus ładuje się kilka dobrych minut, przy czym wyskakuje informacja systemowa, że system nie jest chroniony, że zapory są wyłączone. Sprawdzam antywirusa i rzeczywiście jest nieaktywny. Po kilku minutach wyskakuje jeszcze informacja ati catalyst, że nie mam uprawnień do zmiany ustawień. Po ok. 5 minutach wszystko wraca do normy. Dodam, że multi-urządzenie hp jest połączone bezprzewodowo, w trybie ad-hoc, natomiast laptop jest przyłączony do internetu kablem.
Teraz mam pytania:
czy wydłużony czas startu systemu (i różne przygody z antywirusem i catalyst'em) to konsekwencje wyszukiwania przez komputer urządzenia hp?
czy istnieje możliwość ustawienia tego połączenia w ten sposób, że wyszukiwanie i łączenie z urządzeniem hp nastąpi wówczas gdy będę chciał drukować/skanować?
Proszę o pomoc.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Laptop i urządzenie wielofunkcyjne wifi

Post autor: ja.michal »

faryzeus, a potrzebujesz mieć włączone te narzędzie do skanowania i drukowania nonstop? Prawdopodobnie cały pakiet HP ładuje się razem z systemem. Drukować powinieneś móc tak czy inaczej bez tego oprogramowania (tak mi się wydaje - bo to wifi), a do skanowania możesz włączać aplikację.
faryzeus
Początkujący użytkownik forum

Post autor: faryzeus »

Dokładnie, ten pakiet hp uruchamia się razem z systemem. Czy to wydłuża czas startu i powoduje te wszystkie zakłócenia?
Zgodzę się z Tobą i stwierdzam, że nie potrzebuję tego całego pakietu do drukowania.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

faryzeus pisze:Czy to wydłuża czas startu i powoduje te wszystkie zakłócenia?
Tak.
Można to wyłączyć.

Wchodzisz w menu start -> uruchom, wpisujesz tutaj msconfig i dajesz ok. Wyskakuje Ci okienko Narzędzia konfiguracji systemu. Wchodzisz w zakładkę Uruchamianie i tutaj masz wszystko co się uruchamia razem z systemem. Gdzieś będzie coś tak HP.
ODPOWIEDZ