kubix pisze:A jak z zasięgiem wifi, bo rozumiem że nie można nigdzie dodatkowej antenki podpiąć?
Chciałem kupic asusa, którego wszyscy na forum zachwalają ale widząc cene obecną (370zł) zastanawiam się nad tym maleństwem.
Ale w opisie tego ASUSA nigdzie nie ma że pracuje z modemami 3G/HSDPA ?
Aczkolwiek np. Huawei E230 na liście kompatybilnych urządzeń nie ma, a śmiga z tym routerkiem aż miło
Jesteś w zasięgu HSUPA ?
Jeśli tak,i działa Ci bez problemu,to rewelacja - znaczy,że router daje radę za zasilaniem na porcie USB,z czym ma problemy Asus,a E230 jest koszmarnie prądożerny - wg moich testów do 900 mA
Jesteś w zasięgu HSUPA ?
Jeśli tak,i działa Ci bez problemu,to rewelacja - znaczy,że router daje radę za zasilaniem na porcie USB,z czym ma problemy Asus,a E230 jest koszmarnie prądożerny - wg moich testów do 900 mA
Jestem w zasięgu HSUPA Orange(co prawda w mojej lokalizacji maksymalny upload jaki da się wyciągnąć to ledwo 500 kbps ale za to transfer jest dość stabilny).
Podczas wrzucania pliku na FTP miałem stały równy upload około 55-60 kB/s - problemów nie było żadnych.
Jedyna uwaga, że routerek dość mocno się grzeje, ale nie wpływa to na jego działanie (żadnego zawieszania się).
Sprawdzę jeszcze na SIMach innych opów (może uda mi się wyciągnąć wyższy, bardziej prądożerny upload albo do NodeB będzie trochę dalej) i dopiszę jaki wynik.
Ostatnio zmieniony 2009-04-10, 06:45 przez guteq, łącznie zmieniany 1 raz.
guteq, to bardzo dobrze,bo mi się na Asusie praktycznie momentalnie wieszał przy zapuszczeniu uploadu też przy ~600 kbps (limit na nodeB).
Problem znikł jak reką odjął po zastosowaniu dodatkowego zasilacza i huba.
Niestety muszę odszczekać swój wcześniejszy post - mój router (Sapido GR-1100) jednak nie daje sobie rady z modemami HSUPA, najwyraźniej jednak brakuje mu wystarczającego zasilania dla nich. Sprawdzałem na E176 i E230 na Erze (BlueConnect). Mimo bardzo dobrego sygnału 3G, po krótkiej chwili nadawania, modem ucina transmisje i transfer spada do kilku kB/s na 100% kwestia modemów, bo z modemem E160 chodzi jak burza (oczywiście modemy sprawne, na PC działają jak burza).
Chyba będę musiał się zaopatrzyć w aktywny hub USB - z zasilaniem, zgodnie z radą Patryk_'a
Nie potrafię kompetentnie pomóc,gdyż takiego modemu nie posiadam,ale z pewnością pierwsza rzeczą,ktorą musisz zrobić,to przestawić modem w tryb RAS - info tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... hlight=ras
W trybie NDIS z Asusem nie zadziała,przynajmniej z tym firmware.
No to jeśli się nie da,to pozostaje Openwrt z jądrem 2.6 i HSO,co w praktyce wymaga wymiany karty wifi na Atherosa
Ale nawet w bazie usb_modeswitch w czeskim firmware jest Icon 225 (o ile mnie pamięć nie myli),więc musi ten modem pracowac w RAS.
Patryk_, OpenWRT z jądrem 2.6 w najnowszych snapshotach obsługuje mi bez żadnych problemów radio Broadcomm w WL-500gP v1, zarówno w trybie ap, jak i sta. Myślę więc, że wymiana na Atherosa nie będzie konieczna.
Nie używam routera non-stop, jest on kilka razy dziennie włączany i wyłączany (gdy nie ma nikogo w domu), jednak działa stabilnie jako klient sieci z WPA2 Enterprise. Udało mi się również uruchomić ap z WPA2 przy użyciu hostapd, lecz używałem go zbyt krótko, aby powiedzieć coś o stabilności. Nie udało mi się natomiast uruchomić ap+sta, co jest możliwe w przypadku kernela 2.4, jednak wtedy włączenie WPA2 dla ap powodowało reset routera co minutę.
W wolnym czasie mogę porobić parę testów, jednak ze względu na zbliżającą się sesję byłoby to dopiero za kilka tygodni.
Udało mi się również uruchomić ap z WPA2 przy użyciu hostapd, lecz używałem go zbyt krótko, aby powiedzieć coś o stabilności.
No to mi sie wtedy wszystko sypało.
Kiepski transfer +straty pakietów.
Kamikaze 8.09 final,na nowszych snapshotach nie testowałem,gdyż po prostu wymieniłem kartę.
Witam, bardzo "rozochociło" mnie rzucone tu hasło hostapd, od prawie 2-ch miesięcy używam hostapd do rozdziału neta z play po wifi, jako sprzęt wybrałem starego compaq'a armadę 100, net dostarcza samsung Z630, a rozdziela karta PCMIA TP-linka z Atherosem na pokładzie, dodatkowo aby całość działała w miarę komfortowo na kompie/routerze zainstalowany jest jeszcze squid i dnsmasq (no i samba z rozpędu), faktem jest że do całości nie pasuje słowo "nowy router" ale koszt całości (bez modemu) mieści się w ~ 200PLN (akurat ja miałem fuksa i lapka dostałem za darmo jako "śmieć") i jest chyba znacznie bardziej konfigurowalna niż nawet najdroższy router 3G.
songohou pisze:faktem jest że do całości nie pasuje słowo "nowy router" ale koszt całości (bez modemu) mieści się w ~ 200PLN (akurat ja miałem fuksa i lapka dostałem za darmo jako "śmieć") i jest chyba znacznie bardziej konfigurowalna niż nawet najdroższy router 3G.
Po pierwsze za duże, po drugie za głośne, po trzecie żre więcej prądu.
Co do głośności i rozmiarów - nie widzę go bo leży w szafce z licznikami :-) (liczniki energii) co do poboru prądu to jeszcze go podłącze pod mierniki ale ten staruszek ma zasilacz ~ 45 watowy :-)
Fakt, sprzęt ciągnie 23 waty (zmierzone - laptop jest bez baterii) więc na miesiąc zje ~7PLN.
ok, dalem się wciągnąć w dyskusje na temat energii elektrycznej itp, a zależało mi bardziej na skupieniu się na squid'zie (serwer proxy) oraz dnsmasq (serwer dhcp i DNS), w takim zestawieniu nawet przy niewielkiej przepustowości łącza da się w normalny sposób przeglądać internet, a dzięki dnsmasq czas zapytania DNS skraca się do kilku ms.