Sieć domowa

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
desmond
Początkujący użytkownik forum

Sieć domowa

Post autor: desmond »

Witam!
O jakiegoś czasu korzystam na laptopie z Orange Freedom i używam modem który otrzymałem przy podpisaniu umowy. Teraz ponieważ brat zaopatrzył się w laptopa chciałbym aby on również mógł korzystać z tego Freedom. Mam pytanie jak to najlepiej zrobić? Tzn. czy kupić jakiś ruter z wifi, czy może można z gniazdka telefonicznego poprowadzić drugi przewód do jego pokoju i zastosować jakiś modem? Nie bardzo się w tym orientuję ale podobno przewodowo to zawsze stabilniej i bezpieczniej.
Z góry dziękuję za wszelkie porady.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Sieć domowa

Post autor: ja.michal »

desmond, możesz albo kupić router WiFi z modemem ADSL (w tym standardzie działa OFreedom), albo jakiś router z ADSL bez WiFi. Teraz raczej nie opłaca się szukać routera bez WiFi bo zwyczajnie ciężko znaleźć i często bywa drożej.
Zawsze możesz zakupić router z WiFi i wyłączyć w nim WiFi używając tylko po kablu bo te routery mają z reguły 4 wejścia RJ45 (Ethernet - do LANu).
desmond

Ok. Dzięki
A na co ewentualnie zwracać uwagę przy wyborze routera? Chodzi mi przede wszystkim o bezpieczeństwo tzn. żeby nikt nie powołany się nie podłączył i żebym mógł bez obaw korzystać np z konta bankowego. A i czy jeśli bedę akurat czytał coś w internecie to czy będzie to można zobaczyć również na drugim laptopie bo tego wolałbym uniknąć?
Rozumiem że prędkość wtedy dzieli się na pół?
Pozdrawiam
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

desmond, czytać to co Ty przeglądasz to mógłby ktoś jeśli byś się Ty podłączył do sieci jakiejś, która jest postawiona po to, aby wyciągać takie informacje, ale...
Połączenia z bankiem i pocztą są szyfrowane.
Jak robisz sieć w domu to ustawiasz WPA2 szyfrowanie i już.

Router musisz mieć z modemem ADSL Annex A.

[ Dodano: 2009-05-24, 19:58 ]
Ja mam Linksys WAG200G w neo 6 i jestem zadowolony. Nie zapycha się i nie wiesza. Zasięg WiFi spokojnie mieszkanie 120mKw pokrywa w całości i jeszcze w parku mam zasięg. ;) Minus to, że brak odkręcanej anteny.

Z tańszych ADSL to jeszcze TP-Link TD-W8910G z odkręcaną anteną. Towar nie drogi a ok.

Jeszcze Pentagram Cerberus P6331-42 jest dość tani, ale nie polecam bo miałem do czynienia i w mojej ocenie sprzęt nie bardzo jeśli chodzi o stabilność i obsługę.

Droższych z jakimś N nie podaję bo sensu niema.

Ogólnie polecam tego Linksysa lub ewentualnie TP-Linka.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ja.michal pisze:Pentagram Cerberus P6331-42 jest dość tani, ale nie polecam bo miałem do czynienia i w mojej ocenie sprzęt nie bardzo jeśli chodzi o stabilność i obsługę.
Kupił ostatnio znajomy (bo mnie nie posłuchał) i wiesza się, internet zamiera itp. problemy.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

wojteks pisze:Kupił ostatnio znajomy (bo mnie nie posłuchał) i wiesza się, internet zamiera itp. problemy.
Dokładnie to samo działo się u kumpla i ja miałem osobiście do czynienia u koleżanki.
desmond

Witam!
Dzieki za pomoc
Więc dzisiaj rozejrzałem się trochę po sklepach komputerowych w moim mieście jednak jeśli chodzi o routery to nie ma zbyt dużego wyboru. Nie mogłem nigdzie znaleźć tego Linksysa, same Asusy i Pentagramy.
Znalazłem za to dwa modele TP-Link : TD-W8901G i TD-W8910G i do tego były najtańsze, tylko nie wiem czym się różnią i którego wybrać
Jeśli ktoś miał styczność z tymi modelami to prosił bym o opinie za i przeciw oraz czy mają ewentualnie jakieś wady , bądź braki które mogą w przyszłości sprawiać problemy np. w oprogramowaniu.
Z góry dzięki
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

desmond pisze:TP-Link : TD-W8901G i TD-W8910G i do tego były najtańsze, tylko nie wiem czym się różnią i którego wybrać
Szczerze to na poza ceną różnicy jakiejś nie znajduję. :niepewny:

W8910G ma dodatkowo MAC filtering. Jakieś niuanse są.

[ Dodano: 2009-05-25, 22:25 ]
desmond, pamiętaj, że do Orange Freedom musisz mieć Annex A.
desmond

Tak pamiętam.
Te dwa modele zdaje się właśnie mają ADSL Annex A
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

desmond pisze:Te dwa modele zdaje się właśnie mają ADSL Annex A
No to ja jakichś strasznych różnic nie wiedzę, ale może niech koledzy jeszcze podpowiedzą.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

desmond pisze:TD-W8901G i TD-W8910G i do tego były najtańsze, tylko nie wiem czym się różnią i którego wybrać
Generalnie 8910G to odrobinkę nowsza wersją 8901. Różnic w zasadzie brak, lepiej wziąć po prostu nowszą wersję.
desmond

Witam!
Zaopatrzyłem się w model W8910G.
Niestety pierwszy raz podłączałem router i nie do końca mi się udało tzn przewodowo jakoś działa natomiast nie mogę się połączyć przez wifi.
Podczas konfiguracji w niektórych opcjach nie bardzo wiedziałem co wybrać.
Gdzie ewentualnie najszybciej znaleźć błąd?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

desmond, zajrzyj do tutoriali w moim podpisie.
desmond

Problem chyba się rozwiązał.
Poprostu wpisywałem złe hasło tzn to do menu routera. Teraz wpisałem to które wpisałem w routerze wybierając szyfrowanie i zaskoczyło.
Przy okazji mam pytanie czy jest różnica w ustawieniach między PPPoA a PPPoE?
Szyfrowanie może być "MixedWPA2/WPA-PSK? Czy wpisać jakąś liczbę WPA Group Interval (jest 0)?
Ewentualnie na coś jeszcze zwrócić uwagę?
Nie ustawiałem żadnych IP i innych itp.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

desmond pisze:Przy okazji mam pytanie czy jest różnica w ustawieniach między PPPoA a PPPoE?
To zależy od tego jak jest ustawione u usługodawcy. Generalnie najczęściej jest PPPoA. Jak działa to nie ruszać ;)
desmond pisze:Szyfrowanie może być "MixedWPA2/WPA-PSK?
Może, choć lepiej dać samo WPA2.
desmond

Aha, a dać WPA2 czy WPA2-PSK?
Reszty nie ruszam jak działa.
I jeszcze jak łączę przez wifi to podczas tworzenia połączenia wyświetla się komunikat w rodzaju " łaczenie trwa dłużej niz normalnie" czy coś w tym rodzaju.
W ogóle mam jakiś problem z kartą w jednym laptopie bo raz wyłapuje sieć później nie i nieraz muszę ją wyłączyć i potem włączyć z powrotem.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

desmond pisze:Aha, a dać WPA2 czy WPA2-PSK?
WPA2-PSK
desmond pisze:W ogóle mam jakiś problem z kartą
Warto w takich sytuacjach zacząć od aktualizacji sterowników.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jo_gurt, łącznie zmieniany 1 raz.
desmond

Na razie zostawiłem mixed WPA2/WPA-PSK bo jak to zmienię na WPA2-PSK to nie wiem co ustawić w windowsie: WPA2 Personal czy WPA2 enetrprise. Jak to pierwsze to pisze że niezgodne jak to drugie to wtedy nie można podać hasła.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

desmond pisze:bo jak to zmienię na WPA2-PSK to nie wiem co ustawić w windowsie: WPA2 Personal
Używasz oprogramowania od karty czy Windows XP SP3 do konfiguracji WiFi?

Jeżeli używasz Windows to:
Ustaw w routerze WPA2-PSK, w Windows usuń połączenie, wyszukaj sieć, kliknij połącz i system zapyta o hasło, wpisz je i powinno działać.
Nie pomagam na PW!
desmond

Używam visty. Poprostu klikam na ikonkę obok zegara informującą że są dostępne sieci bezprzwodowe, odnajduję swoją sieć i się łączę. Podczas pierwszego łączenia kliknąłem na właściwości połączenia i ustawiłem na WPA2-Personal, TKIP i podałem hasło. W routerze mam ustawione mixed wpa2/wpa-PSK i hasło. Jak zmienię w routerze na wpa2-psk to w windowsie przy liście połączeń przy mojej sieci pisze że zabezpieczenia w routerze są niezgodne z ustawianiami połączenia w windowsie czy coś koło tego. Mam do wyboru w windowsie wpa2-personal i wpa2-enterprise. Jak ustawię to drugie to znika opcja podania hasła w właściwościach. Oprogramowania karty nie używałem. Nawet nie bardzo wiem gdzie go szukać.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

desmond pisze:Jak zmienię w routerze na wpa2-psk to w windowsie przy liście połączeń przy mojej sieci pisze że zabezpieczenia w routerze są niezgodne z ustawianiami połączenia w windowsie czy coś koło tego.
Dlatego, że windows sobie zapamiętał. TKIP = WPA, AES = WPA2. Jak wybrałeś TKIP to Windows zakłada WPA, więc po zmianie na WPA2 twierdzi, że niezgodne zabezpieczenia (i ma rację).
desmond pisze:Jak ustawię to drugie to znika opcja podania hasła w właściwościach.
Tak, bo to zupełnie inna sprawa (Enterprise to osobny serwer uwierzytelniania itp). Generalnie ciebie interesuje wszystko co "personal" ;)
desmond

Dobra teraz ustawiłem WPA-2 PSK i AES i działa ok.
Mam jeszcze jedno pytanie jak sprawdzić kto jest akurat podłączony do sieci, bo w tej chwili jak korzystam z jednego laptopa i podłączam drugiego to na tym pierwszym nie wyświetla się nic specjalnego i czy można jakoś sprawdzić że ktoś z zewnątrz próbował się podłączyć?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

desmond pisze:to na tym pierwszym nie wyświetla się nic specjalnego
Znaczy się czego się spodziewałeś? :) Najwyżej zobaczysz w otoczeniu sieciowym, jeśli nic go nie blokuje.
desmond pisze:Mam jeszcze jedno pytanie jak sprawdzić kto jest akurat podłączony do sieci,
Patrz w panelu konfiguracyjnym routera. Zwykle jest coś jak "Client List" albo "Active Clients" lub coś podobnego.
ODPOWIEDZ