Jakiej anteny użyć
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jakiej anteny użyć
Witam szanownych grupowiczów. Pytanie może banalne ale zawsze wolę usłyszeć opinie oparte na doświadczeniu. Mianowicie chodzi o antenę którą chcę podłączyć na kablu ok. 7m do linksys WRT54GP2A by "nadawać" na budynek odległy ok. 60-70m. Co będzie lepsze? Panel? Szczelinówka? Dookólna? Jaka moc? "Odbiorca" będzie widział anteną "nadawcy". I jescze pytanie techniczne: jak wiadomo ten router linksysa ma 2 anteny, w miejsce jednej wpinam antenę na kablu do nadawania na inny budynek. Czy druga antenka będzie wystarczająca na budynek w którym router jest zamontowany (budynek jednorodzinny, stropy drewniane, większość ścian z płyty gipsowo-kartonowej). Z góry dziękuję za pomoc. Będę wdzięczny za zaproponowanie konkretnego modelu anteny.
- Borg
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Jakiej anteny użyć
Dwie anteny w linksysie są podłączone do jednego radia, więc zapomnij o nadawaniu na raz na obu antenach.
Co do rodzaju anteny jeżeli to ma być połączenie 1 do 1 to panel 8 dBi wystarczy z nadwyżką. Wg. mnie przy 60 metrach to na "patykach" Linksysa będzie link.
Co do rodzaju anteny jeżeli to ma być połączenie 1 do 1 to panel 8 dBi wystarczy z nadwyżką. Wg. mnie przy 60 metrach to na "patykach" Linksysa będzie link.
-
pewnie masz rację że na patykach będzie link, tyle że linksys jest wewnątrz pomieszczenia i nie widzi "odbiorcy" dlatego chcę wystawić anteną na zzewnątrz.
[ Dodano: 2009-05-25, 20:18 ]
a co jesli zastosuję dookólną wystawioną na zewnątrz do nadawania na oba budynki?
[ Dodano: 2009-05-25, 20:18 ]
a co jesli zastosuję dookólną wystawioną na zewnątrz do nadawania na oba budynki?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Panel (broń cię Buddo przed szczelinówką).ediek pisze:Panel? Szczelinówka? Dookólna?
Tak jak kolega wyżej wspomniał, 8dBi powinno wystarczyć. Ale to zależy jeszcze jakim kablem podepniesz. No i pamiętaj, ze anten nie kupuje się na allegro.ediek pisze:Jaka moc?
Poszukaj wśród firm Interline, Mars, Saneo, Dipol.
[ Dodano: 2009-05-25, 20:20 ]
Też powinno dać radę, ale to zależy też jaka dookólna, na jakim kablu i jakiej długości.ediek pisze:a co jesli zastosuję dookólną wystawioną na zewnątrz do nadawania na oba budynki?
-
mogę pociągnąć skrętkę od modema i wrzucić linksysa na strych, wtedy wystarczy mi 1,5-2m kabla przy antenie. Może bym spróbował z dookólną (żeby objąć zasięgiem oba budynki). W zasadzie w drugim budynku jest tylko jeden PC z kartą belkina na USB przy samym oknie.
- Borg
Wg. mnie taniej będzie postawić access pointa za 100 zł max do tego dwie anteny panelowe.
Od AP jak najkrótszy kabel do anteny żeby strat nie było i po sprawie.
Dobra dookólna antena będzie też swoje kosztować a nie da takiego samego zasięgu jak Linksys wewnątrz budynku.
Dobra dookólna antena będzie też swoje kosztować a nie da takiego samego zasięgu jak Linksys wewnątrz budynku.
-
Mógłbyś trochę rozwinąć:) Dopiero się uczę:)AP z panelem podpiętego do linksysa? A co po stronie odbiorcy?Borg pisze:Wg. mnie taniej będzie postawić access pointa za 100 zł max do tego dwie anteny panelowe.
- Borg
Modem->linksys->ap->panel 8 dbi a z drugiej strony nie wiem co planowałeś - komputer z podpiętą anteną panelową albo ap.
-
kumam, tylko sie zastanawiam, że to się sprowadza do sporej inwestycji. 2x panel = ~120zł + 2x AP =~250zł i już 4stówki. A dookólna 9dBi to ~150zł. Ciekawe jak to będzie chodzić.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
ediek, może być tylko jeden AP i jeden panel a w kompie odbiorcy karta WiFi z większym patykiem, albo też małym panelem i będzie ok.
- wojteks
- *** Administrator ***
Coś przesadziłeś z tymi cenami.ediek pisze:że to się sprowadza do sporej inwestycji. 2x panel = ~120zł + 2x AP =~250zł i już 4stówki.
Antena panelowa Dipol
http://www.dipol.com.pl/antena_mikropas ... _A7132.htm
I do tego AP Tp-Link WA501G
http://www.dipol.com.pl/punkt_dostepowy ... _N2940.htm
W sumie wyjdzie 300zł.
Jeżeli po jednej stronie byłaby karta do PC to koszt obniży się o 50-60zł. A przy konfiguracji a AP CLientem nie ma problemu odległości PC od miejsca zamontowania anteny bo kabel ethernet może mieć do 100m
Nie pomagam na PW!
-
dzięki za rady. już postanowiłem: kupię AP+panel, wynalazlem w szafie karte wifi na PCI - dam ją na "drugą stronę", najwyżej jak będzie kijowo to dorzucę do niej panel. pzdr
Ostatnio zmieniony 2009-05-26, 19:59 przez ediek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sorki za namolność, ale jeszcze jedna wątpliwość. Co myślicie o TL-WR543G jako AP. i czy 5m kabla do anteny (panel z dipola) będzie ok. Dzięki.
-
- Stały użytkownik forum
Witam
Zeby nie zakladac nowego tematu pisze tutaj....
Dopoki korzystalem z t-mobile (HSDPA)nie musialem wyciagac swojego Airlive 5470 ale nadszedl czas i na niego.WIec tak :
Mam w okolicy kilka sieci niezabezpieczonych i teraz jaka antene najlepiej dokupic i podlaczyc do AP by ladnie zbieralo conieco.Jesli chodzi o zwykla patyka to mam chyba najwieksza bo 41 cm SITECOM-a zakupiona w media.I zasieg wacha sie w granicach wg.menu ap 59 -60 a jak to poleprzyc?
Czy cos takiego byloby oki:
http://www.allegro.pl/item639252484_ant ... mocja.html
Dodam ze moge ja umiesic na 1 pietrze na scianie i chodzi mi o cos na stylu dookolnej zeby zbieralo z kazdej strony:)Kabla byloby okolo 4 metrow maks
Licze na odpowiedz i z gory dzieki
Pozdro
Zeby nie zakladac nowego tematu pisze tutaj....
Dopoki korzystalem z t-mobile (HSDPA)nie musialem wyciagac swojego Airlive 5470 ale nadszedl czas i na niego.WIec tak :
Mam w okolicy kilka sieci niezabezpieczonych i teraz jaka antene najlepiej dokupic i podlaczyc do AP by ladnie zbieralo conieco.Jesli chodzi o zwykla patyka to mam chyba najwieksza bo 41 cm SITECOM-a zakupiona w media.I zasieg wacha sie w granicach wg.menu ap 59 -60 a jak to poleprzyc?
Czy cos takiego byloby oki:
http://www.allegro.pl/item639252484_ant ... mocja.html
Dodam ze moge ja umiesic na 1 pietrze na scianie i chodzi mi o cos na stylu dookolnej zeby zbieralo z kazdej strony:)Kabla byloby okolo 4 metrow maks
Licze na odpowiedz i z gory dzieki
Pozdro
- wojteks
- *** Administrator ***
Przecież to router. Jeżeli ma tylko pracować jako AP to przepłacasz.ediek pisze:Co myślicie o TL-WR543G jako AP
Nie wspomagamy tu piractwa/nielegalnego dostępu nawet do niezabezpieczonych sieci.PapaSmerf82 pisze:Mam w okolicy kilka sieci niezabezpieczonych i teraz jaka antene najlepiej dokupic i podlaczyc do AP
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
wojteks a czy ja popieram piractwo?A z drugiej strony pytanie o antene to nie piractwo.
Gdybys troche pojezdzil po nl to bys wiedzial ze tu wiecej hot-spotow niz platnych sieci tylko czasami na twojej drodze stoja drzewa i masz lipny zasieg.
Gdybys troche pojezdzil po nl to bys wiedzial ze tu wiecej hot-spotow niz platnych sieci tylko czasami na twojej drodze stoja drzewa i masz lipny zasieg.
- wojteks
- *** Administrator ***
Przez drzewa żadną anteną się nie przebijesz.PapaSmerf82 pisze:wiecej hot-spotow niz platnych sieci tylko czasami na twojej drodze stoja drzewa
Antena którą wskazujesz wcześniej to porażka, jak większość anten na allegro. Kupisz ładny kawałek złomu aluminium.
Jeżeli chcesz coś kierunkowego to kup jakiś panel mikropaskowy z 14-17dBi a jeżeli ma być dookólne to jakąś antenę Senao 10-12dBi.
Nie pomagam na PW!