PlayOnline->N82->laptop->router->ps3?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
salempl
Początkujący użytkownik forum

PlayOnline->N82->laptop->router->ps3?

Post autor: salempl »

Witam
Nie wiedziałem za bardzo jak zatytuować post ale już piszę o co mi chodzi.
Posiadam laptopa z windows Vista (Prof PL). Do niego podłączona jest nokia N82 (z playonline na pokładzie),kablem,a łącze się z internetem poprzez Nokia PC Suite.Z laptopa do ps3 przez kabelek idzie mi internet i nie ma problemu(chociaż wolałbym "bezkabelkowo"),jednak już takiego PlayStationPortable czy iPoda Touch nie podłączę kablem.No i tu dochodzę do wniosku że warto byłoby zakupić router.Przejrzałem temat o Media-Tech MT4205 (średnio przekonuje mnie ta marka) oraz FAQ jednak moje pytanie brzmi.Czy muszę zakupić modem np E220 bądź jakiś inny czy mogę "jakoś" to połaczenie internetowe z nokii poprzez laptopa udostępnić do routera,bądź jest jakaś inna opcja? Przyznam że jestem zielony jeśli chodzi o tego typu zagadnienia (studiuję sobie właśnie FAQ w celu zrozumienia pojęć).

Z góry dziękuję za odpowiedź i wszelaką pomoc
Pozdrawiam
Salem
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: PlayOnline->N82->laptop->router->ps3?

Post autor: Jo_gurt »

salempl pisze:czy mogę "jakoś" to połaczenie internetowe z nokii poprzez laptopa udostępnić do routera
Najlepiej by było jakbyś zamiast korzystać z Nokia PC Suite zrobił zwykły <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a>
Wtedy <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> i <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=150580#150580" target="_blank">-AD-HOC-</a>
Może być problem tylko z PSP, bo on tryb Ad-Hoc obsługuje tylko z innymi PSP. Dobrze, jakby twoja karta WiFi w lapku obsługiwała tryb SoftAP.
salempl

no właśnie chodzi o to żeby psp i ipoda dało się również podłączyć ,Narzeczona mi suszy głowę że nie może w Monster Huntera i jakieś tam inne popierdółki po sieci grać :( ale spróbuję z tym co podałeś może chociaż ps3 wyłapie to.A jest jakaś szansa żeby z którymś routerem to zadziałało wszystko? (psp,ipod)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

salempl pisze:A jest jakaś szansa żeby z którymś routerem to zadziałało wszystko?
Tzn generalnie wystarczy sam Access Point. Np. TP-Link WA-501G
salempl

i wtedy udostępniam połączenie noki z laptopa do AP i z AP mam internet na PS3/PSP/iPoda?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Tak jest, można to tak opisać :)
salempl

dziękuję Ci za dotychczasową pomoc :) ,dzisiaj w końcu udało mi się dostać AP jaki polecałeś ,jednak nie radze sobię z jego instalacją.Pomimo tego że czytam instrukcję.Podłączyłem AP do karty sieciowej wbudowanej w laptopa kablem który znajdował się w zestawie.AP podłączony jest do zasilania.Instrukcja mówi ze jeśli na APku "System" oraz "WLAN" mruga to znaczy że wszystko jest ok,zaś jeśli dioda "LAN" świeci się stałym światłem to urządzenie jest podłączone do AP ale nie jest aktywne.Wydaje mi się że tu może być problem.Internet jest włączony przez Nokia PC Suite.Nie udaje mi się również wejść na http:// 192/168.1.1 które to wg instrukcji powinno przenieść mnie na stronę konfiguracyjną urządzenia.Gdzie w takim razie leży problem bądź co robię źle? Przyznaję bez bicia iż jeśli chodzi o sieci komputerowe jestem laikiem a za największy sukces uważam udostępnienie internetu kablem z ps3 do konsoli.Karta sieciowa wbudowana w laptopa to Realtek RTL8101E.System operacyjny Windows Vista Home Premium PL z najnowszymi aktualizacjami.

P.S. Próbowałem zrobić modem tak jak polecałeś bezpośrednio wg Twoich wskazówek,żeby nie korzystać z PC Suite,jednakże mam Viste ,poradnik jest pod XP.Niby nic a jednak nie mogę znaleźć strony żeby skonfigurować nowy modem na stałę.No chyba że współpracę z APkiem powinienem zacząć własnie od tego.

P.S. 2 Ustawiłem IP na karcie sieciowej na 192.168.1.2 maskę na 255.255.255.0 oraz bramę na 192.168.1.1 i udało mi się wejść na strone ustawień AP a urządzenia (psp,ipod,ps3) nawet widzą "sieć" aczkolwiek nie udaje mi się uzyskać połączenia z insternetem (na psp wyskakuje "key information exchange timed out").Załozyłem zabezpieczenie WPA-PSK i takie samo wybieram na psp i to samo hasło podaję ale jednak psp się nie łączy.Jeśli zaś zdejmę zabezpieczenie z sieci to PS3 i PSP wyświetlają podczas ładowania iż "The attempt to obtain the IP adress timed out",wiem co to znaczy ale nie wiem jak temu zaradzić.
Awatar użytkownika
songohou
Użytkownik forum

Post autor: songohou »

Źle podpiales AP do lapka, jezeli chcesz go skonfigurowac z poziomu lapka to wepnij kabel nie do portu WAN tylko LAN w APku, a adres na lapku ustaw automatycznie i dopiero wtedy mozesz skonfigurowac AP - na porcie wan ustaw adres 192.168.0.2 a brame na 192.168.0.1, maske znasz. Po skonfigurowaniu AP przepnij kabel na WAN. Jezeli chodzi o ICS to w faq jest napisane co i jak...
salempl

AP jest tylko jedno wejśćie więc nie mam możliwości przepiąć z WAN na LAN i na odwrót
Obrazek
zaś kiedy ustawiam adres automatyczny dla karty sieciowej (wbudowanej w lapka) z której idzie ethernetowa skrętka do portu w APku to nie mogę wejść na stronę konfiguracyjną routera.Chyba że ja coś źle zrozumiałem kiedy Jo-gurt pisał mi
Jo_gurt pisze:Tzn generalnie wystarczy sam Access Point. Np. TP-Link WA-501G
i powinienem dokupić coś jeszcze.
Awatar użytkownika
songohou
Użytkownik forum

Fajne zdjecie ;) ja utknąłem w rozwoju na routerkach pokroju DIR-300 z 4xLan + WiFi + dd-wrt, wobec powyższego ustaw w lapku ip 192.168.0.1 i brame jak adres strony routera, nie wiem tylko czy nie bedzie się pluł o brame z innej puli ip, w chwili obecnej pluje ci się bo próbuje ustawić ip które podałeś na lapku dla neta po radiu, jakby cos to spróbuj jeszcze z ip 198.168.1.10 na karcie w lapku.
salempl

Dzięk,fotke znalazłem na googlei ;)
mam IP na lapku 192.168.1.3,kiedy biorę udostępnianie połącznia z modemu noki ,automatycznie zmienia mi na 192.168.0.1 i bramę na 255.255.255.0. I czego bym nie zrobił to za każdym razem wywala mi spowrotem na 192.168.0.1 dlatego w takim wypadku nie mam dostepu do APka (IP AP to 192.168.1.1).Owszem jest napisane w tutorialu Jo-gurta iż
"Uwaga! W przypadku załączenia ICS druga karta sieciowa automatycznie otrzymuje:
-adres 192.168.0.1
-maska podsieci 255.255.255.0
lecz ustawienia te można i czasami nawet trzeba wpisać ręcznie."
Jednak jeśli wpisuję ręcznie i biorę "ok" po wpisaniu ustawienia same przywracają się do 192.168.0.1.Po wrzuceniu IP w tryb automatycznego pobierania IP nie mogę się połączyć z APkiem,czuję że jestem już blisko rozwiązania ,w końcu PSP ,PlayStation3 a nawet laptop Narzeczonej widzą moją sieć którą wystartowałem na APku,jednakże każde urządzenie pokazuje "Attempt to obtain the IP adress timed out" i nie idzie tego przeskoczyć :(
Awatar użytkownika
songohou
Użytkownik forum

Wartość ip 192.168.0.1 dla ICS zapisana jest w rejestrze systemu i mozna ją zmienić, tu pomoze google bo ja nie pamiętam gdzie to było.
salempl

Znalazłem to kierując się FAQ Jo-gurt'a
jest tam dla XP'ka ,w wersji dla Visty Home Premium znajduje się to pod
HKLM\System\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters
tak jak pisze Jo-gurt z tym że zmienić trzba IP w pliku ScopeAdress oraz ScopeAdressBackup ,dzięki temu automatycznie ustawia mi teraz IP takie jakie kazałem,dzięki songohou,to już coś i TO COŚ MI POMOGŁO. JEST NECIK. DZIĘKUJĘ SONGOHOU I JO-GURT !!!!!!!!!!
mateusz232
Stały użytkownik forum

Post autor: mateusz232 »

Ja mam problemik przy Xboxie 360, otóż przy probie połączenia nie wykrywa komputera.

Łącze się używając karty sieciowej, z takimi ustawieniami :
Komp:

Adres IP: 192.168.0.1
Maska podsieci: 255.255.255.0
Brama domyślna: nic
DNS: 89.108.195.20 89.108.195.21

Xbox360:

Adres IP: 192.168.0.2
Maska podsieci: 255.255.255.0
Brama domyślna: 192.168.0.1
DNS: 89.108.195.20 89.108.195.21

Co mam źle ustawione ?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Nie powinno być dns w ... .0.1
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

krystianb, mogą być i DNSy operatora. Ale można sprawdzić i adres bramy jako DNS.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Mateusz232, a czy masz PINGa między tymi urządzeniami?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
mateusz232
Stały użytkownik forum

mhmm, a jak sprawdzić ten ping ? :)

Przepraszam że dopiero pisze ale nie było mnie w domu :)

Do tego mam problem z portami :P Nie wiem czemu mam wszystkie według programów pozamykane :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

mateusz232 pisze:mhmm, a jak sprawdzić ten ping ? :)
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a>
mateusz232 pisze:Nie wiem czemu mam wszystkie według programów pozamykane :)
Wszelki NAT "zamyka" porty.
mateusz232
Stały użytkownik forum

Czyli rozumiem ze mam pościć ping na 192.168.0.2 ?

Jezeli tak, to:

Kod: Zaznacz cały

Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\Documents and Settings\mat>ping 192.168.0.2

Badanie 192.168.0.2 z użyciem 32 bajtów danych:

Upłynął limit czasu żądania.

Statystyka badania ping dla 192.168.0.2:
    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 0, Utracone = 4 (100% straty),

C:\Documents and Settings\mat>
Jak mam to rozumieć ? :)
Wszelki NAT "zamyka" porty.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

mateusz232 pisze:Jak mam to rozumieć ?
Po prostu podział jednego IP na kilka komputerów nazywamy NAT (network adress translating). To robią proste routerki jak i <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> , żeby mieć porty otwarte to trzeba robić "przekierowanie portów".
Nie pomagam na PW!
mateusz232
Stały użytkownik forum

Przekierowanie portów myślałem, że sie robi przy routerze :)

3.Włączenie ICS Mam z tym problem otóż :

Powinno byc:
Obrazek

a u mnie jest:
Obrazek
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

mateusz232 pisze:Przekierowanie portów myślałem, że sie robi przy routerze :)
Komp z włączonym ICSem to też swego rodzaju router :)

Przekierowanie w ICSie ustawia się w konfiguracji Zapory z tego co pamiętam.
roki

Post autor: roki »

Mam podobny problem mianowicie kupuje modem huawei e156g z sieci PLAY do lapka i chciałbym też pograć sobie na PS3 i czasem PSP. Opcja dzielenia neta cały czas chodzi mi po glowie w domu mam również router dlink z wi-fi. Ale moje obawy budzi problem taki że łącze dzielone przez laptop (ew.)do routera i potem do PS3 będzie chyba słabe i obciążać będzie laptopa który musi cały czas pracować i grzać się. Poza tym podczas grania online na PS3 na lapku chyba będzie problem z używaniem neta i odwrotnie? Najgorszym minusem jest to gdy moja narzeczona zechce wyjeżdżając do domu laptopa a ja zostanę bez internetu :(
W związku z tym zastanawiam sie nad opcją routera huawei d100 i tu pytanie do was czy taki router rozwieje moje wszystkie obawy i zapewni mi stabilne łącze do gry online? (oczywiście mieszkam w pełnym zasięgu sieci i podobno z zasięgiem nie będzie problemu).
mateusz232
Stały użytkownik forum

o ile się nie mylę przekierowywuję się je tutaj ? :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

mateusz232, źle ci jednak powiedziałem.
Patrz tu: http://forum.portforward.com/YaBB.cgi?num=1134525903
mateusz232
Stały użytkownik forum

Ok dzięki, sprawdzę za pól godziny, gdyż teraz mi Play tak zamula ze strona 5 min. się otwiera. :(

@Jo_Gurt

Pojawia się taki problem. Otóż ja już próbowałem odblokować porty takim sposobem jak z linka i nic nie pomogło. Pojadę dzisiaj kupić druga sieciowke może coś pomoże.

Pojawia się kolejne pytanie: Mam odblokowywać porty na połączeniu z internetem czy sieciowce ? :)

[ Dodano: 2009-06-25, 16:44 ]
Przetestowałem twój sposób Jo_gurt i nic nie dało ;(

Macie jeszcze jakiś pomysł ? :)
salempl

roki pisze:Mam podobny problem
Ja mam router taki jaki mi polecił Jo-gurt.TP-LINKa ,pomimo że chiński i "tani" (100zł +/-) sprawuje się znakomicie.Przy PLAY online na karte nie mam problemów z graniem w Resistance Retribution na PSP po sieci,w Killzone 2 wpadł mi wczoraj generał a i wygrywanie wyścigów w Wipeout HD nie stanowi problemu.Problemem jest jedynie Gran Turismo 5 Prologue aczkolwiek tu jest raczej wina serwerów (jeden wielki śmiech na sali odbija się echem na całym świecie jeśli chodzi o usługę sieciową Polyphony).Mi laptopa nie obciąża takie coś,jedyne co go grzeje i męczy (grzeje ale w granicach normy jak się dowiedziałem) to odpalanie Crysisa czy jakiegoś innego wymagacza :) nie pękaj !

Mnie za to martwi coś innego,robię wszystko jak w Viście gdzie internet miałem,a pod Windowsem 7 internetu nie mam :/ ściągnałem już sterowniki do karty sieciowej pod Vistę aby zainstalować na 7 co jednak i tak nic nie dało.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-07-06, 14:56 ]
Przycięcie cytatu.
Ostatnio zmieniony 2009-07-06, 13:55 przez salempl, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ