Problem z uruchomieniem sieci Linksys router + repeater

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
czmiel_t
Początkujący użytkownik forum

Problem z uruchomieniem sieci Linksys router + repeater

Post autor: czmiel_t »

Witam,

mam problem, ktory przerosl moje umiejetnosci i od dwoch dni nie potrafie poradzic sobie z dolozeniem AP w trybie repeater do istniejacej juz sieci domowej.

W domu mam router Linksys'a WRT54GL w wersji 1.1, ktory z powodzeniem obsluguje siec domowa. Po dolozeniu do niego oryginalnych 7dBi anten i zastosowaniu w samochodzie karty WiFi z dolaczona antena zewnetrzna udaje mi sie polaczyc z garazem oddalonym o ok. 100m w lini prostej. Niestety polaczenie jest bardzo slabe, czesto nie moge polaczyc sie w ogole. Zdecydowalem wiec, ze rozwiaze ten problem. Dokupilem AP Linksys WAP54G v3.1 i zamontowalem go na stale w garazu aby dzialal jako repeater i przekazywal sygnal dobrej jakosci (oczywiscie po zastosowaniu porzadnej anteny na dachu) w garazu i samochodzie.

W AP ustawilem ta sama nazwe sieci, to samo szyfrowanie WEP2 z tym, ze na routerze jest TKIP+AES a w AP tylko AES, wprowadzilem MAC adress routera, ustawilem oczywiscie tryb repeater. Niestety AP nie dziala :/

Czy ktos z Was moglby pomoc mi w konfiguracji tej sieci?

Wszystkie urzadzenia maja oryginalny firmware prosto ze sklepu.

Bede bardzo wdzieczny za jakiekowliek informacje gdzie popelniam blad.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problem z uruchomieniem sieci Linksys router + repeater

Post autor: wojteks »

czmiel_t pisze:AP Linksys WAP54G v3.1 i zamontowalem go na stale w garazu aby dzialal jako repeater
Przeważnie takie manewry się nie udają. Tryb repeater to jedna z największych pomyłek producentów sprzętu WiFi. Powinieneś zastosować AP Client z anteną zewnętrzną (na taką odległość 8dBi) i do tego AP żeby nadawał na garaż.
czmiel_t pisze:szyfrowanie WEP2 z tym, ze na routerze jest TKIP+AES a w AP tylko AES
Dla testów musiałbyś wyłączyć szyfrowanie albo tylko WEP stosować.
Nie pomagam na PW!
czmiel_t

Czyli co? 200zl w plecy albo kolejne 200 na nastepnego AP'ka?

Przeciez musi byc jakis sposob. Moj kumpel jakis czas temu robil tryb repeater tyle ze z WRT54G i mowil, ze u niego dzialalo bardzo dobrze, ja mam WRT54GL ale mysle, ze to nie w tym problem?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

czmiel_t pisze:Czyli co? 200zl w plecy albo kolejne 200 na nastepnego AP'ka?
Za to byś kupił 2 AP Tp-Link WA501G i miał byś dobrze zrobione.
czmiel_t pisze:Moj kumpel jakis czas temu robil tryb repeater tyle ze z WRT54G i mowil, ze u niego dzialalo bardzo dobrze
To pogadaj z kumplem bo trudno będzie coś poradzić na forum, WAP54G jest mało popularnym sprzętem a opieranie się na instrukcji czasami to za mało.

Na początek skonfiguruj go (WAPa) jak o AP Client podłączając laptopa po kablu. Jak będzie już działał jako AP Client to zmień mu "Mode" na "Repeater" i zobacz co wtedy. Oczywiście bez szyfrowania lub z szyfrowaniem WEP. Jak zadziała zmień szyfrowanie na WPA (WPA2) PSK (Personal) i sprawdź. Jeżeli nie zadziała a działało na WEP to nic więcej nie poradzisz.
Nie pomagam na PW!
czmiel_t

Problem w tym, ze WAP w trybie AP Client moze wspolpracowac jedynie z drugim takim samym urzadzeniem WAP54G :/ Probowalem przed chwila Twojej rady ale niestety nie dziala.
Moze wgrac jakis soft alternatywny do router'a? Nie chcialbym tego robic bo we wszystkich urzadzeniach Linksys'a, ktore uzywalem cenilem stabilnosc polaczen i nie chcialbym ryzykowac wgrywania alternatywnego firmware'u ale jesli ostatecznie to by pomoglo to moglbym zaryzykowac ...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

czmiel_t pisze:Problem w tym, ze WAP w trybie AP Client moze wspolpracowac jedynie z drugim takim samym urzadzeniem WAP54G
A czy z trybem "repeater" nie jest tak samo?
Nie pomagam na PW!
czmiel_t

W trybie repeater procz WAP54G jest kompatybilny jeszcze z router'em WRT54G.

Czy w panelu administracyjnym router'a w zakladce STATUS i LOCAL NETWORK po przycisnieciu przycisku DHCP Clients Table, gdzie widoczne sa moje komputery i telefony nie powinien byc widoczny rowniez ten AP'ek?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

czmiel_t pisze:po przycisnieciu przycisku DHCP Clients Table, gdzie widoczne sa moje komputery i telefony nie powinien byc widoczny rowniez ten AP'ek?
Dopóki się nie podłączy i nie dostanie IP (chyba że ma ustawione stałe IP) od WRT nie będzie go widać w tej tabeli.
Nie pomagam na PW!
czmiel_t

W zadnej z kombinacji nie widzi IP AP, czyli ogolnie router nie widzi AP. Nie wiem co jest grane.
Mam juz dosyc.

[ Dodano: 2009-05-31, 20:58 ]
Nie do końca wiem jak to zrobiłem ale odpaliłem. Właśnie siedzę w garażu przy otwartej bramie, AP leży na razie na tylnej półce w aucie z oryginalnymi antenami a sieć śmiga wyśmienicie :)
Dziękuję za wskazówki!

Pozdrawiam.
czmiel_t
ODPOWIEDZ