Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
To ustaw w ustawieniach wszystkie dane na nowo ( port usb APN , okno AT ) Ja teraz mam 8 CSQ i myka net .
Ustawienia >komunikacja AT i PIN > Zaznacz 1,2 i 4 fajkę na zielono ( białe pole )
a w oknie AT zaznacz wszystko , wybierz port USB następnie wybierz połączenia w menu bocznym i tam ustaw wszystko pod ERE .
I powinno być git .
A w TNI jest napisany LAC i CID i ściągasz listę BTSów i masz napisane z jakiego masz sygnał ( orientacyjnie bo u mnie jest ok 15 z tym samym LAC ). a co to za różnica z którego na pewno tego bliżej centrum miasta bo te mają więcej ludzi w swym zasięgu .
Jak masz lapka to poszukaj sygnału w innym miejscu albo po okolicy pochodź z nim a jak masz PC to kup kabel USB 5 metrów i modem za okno lub na poddasze i nakierój w strone gdzie masz lepszy sygnał .
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez szmitz, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja akurat mieszkam na poddaszu
Mam 2m kabel USB i 3m jest przy antence takiej małej pokojowej
Udało mi się połączyć z siecią trochę zabawy było sygnał -103dBm ale i tak po chwili się rozłączyło no tak mnie ręka już bolała że wylaciała mi antenka ale fakt się liczy udało się złapać UMTS i połączyć
Co do LAC i CID to według CID BTS jest we Wrocławiu i według LAC też jest we Wrocławiu (wszystkie) bardzo przybliżona lokalizacja ( ok 25 km ode mnie )
Ja też modem mam za okniem dachowym ( Fakro ) wywieszony na kablu ( leży na szybie ) a w pomieszczeniu wcale zasięgu nie ma z czego co wiem to 3G ma kiepską przenikalność przez przeszkody ( lasy , dach ) . Ty masz dachówkę czy blachodachówkę na dachu ?? Ja blachodachówkę i ona sygnał odbija spowrotem do nodBa . Ja tez chciałem kupić antene ale te ceny od 100 zł w > zwyż to nie dla mnie . Ja kupiłem 5 metrów kabla USB by mieć wieksze możliwośći .
Ja mam duchówkę
Znowu za oknem gdzie łapie UMTS to jest Wiata i ona ma dach z blachy nie wiem czy to przypadkiem nie jest powodem słabego sygnału UMTS u mnie ?
2-3km to nie daleko niektórzy z 18-19km łapią UMTS , ale dobrze że się połączył.
Tak jeden uzytkownik pisał już na tym forum że sklep meblowy z blacy wybudowali i zasięgu nie ma przez blachę . A za oknem ustawiaj modem po kątem 25 stopni w stronę nodBa .( tak : modem kąt \ ... nodB ). ja tak mam .