Internet do kompa + ominiecie routeaa ra

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Corpose
Specjalista bezprzewodowy-junior

Internet do kompa + ominiecie routeaa ra

Post autor: Corpose »

Witam,
z moich problemów z lagami, zgubionymi pakietami wynika, że problem leży po stronie routera. :/

Tzn. na laptopie, który jest piętro niżej i 10m dalej na Wifi nie ma lagów, brak zgubionych pakietów i mniejszy ping niż na moim komputerze, który ma 30 cm do routera i łączy się 40 centymetrowym kablem (LAN).

No i na komputerze mam lagi, większy ping a niby na kablu. Po podłączeniu anteny do kompa od razu jest lepiej.

No i pytanie. Jak zrobić, aby internet z anteny szedł od razu do kompa, a od kompa do routera i router dawał Wifi na laptopa. Jak to zrobić, co jest potrzebne? Czy duże koszty na zrobienie tego?
Chlebem się nie najesz, gdy się z drugim nie podzielisz!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Internet do kompa + ominiecie routeaa ra

Post autor: wojteks »

Corpose pisze:Jak zrobić, aby internet z anteny szedł od razu do kompa, a od kompa do routera i router dawał Wifi na laptopa.
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a>
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Corpose pisze:Tzn. na laptopie, który jest piętro niżej i 10m dalej na Wifi nie ma lagów, brak zgubionych pakietów i mniejszy ping niż na moim komputerze, który ma 30 cm do routera i łączy się 40 centymetrowym kablem (LAN).

No i na komputerze mam lagi, większy ping a niby na kablu. Po podłączeniu anteny do kompa od razu jest lepiej.
Ja bym najpierw spróbował poszukać przyczyny tych lagów, Jeśli po radiu jest dobrze, to może być uszkodzony ten 40cm kabelek lan (jak nie ma innego to może ten spróbować podłączyć odwrotnie, wtedy tranfer bedzie szedł po innych parach - choć pewien nie jestem). Może być uszkodzony port w routerze, spróbować w innych. Gorzej jeśli cały switch, lub karta sieciowa. Ewentualnie można spróbować wymusić połączenie 10Mb, do internetu wystarczy.

Tak właściwie to w jaki sposób dostajesz internet. Kablem ethernet czy radiem i potem podłączasz kabel koncetryczny do routera.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Corpose

Próbowałem na wielu kablach i na każdym porcie.

A jak wymusić połączenie 10mb?

@edit:
Czy możliwe jest, że po wymuszeniu 100 mb/s w ustawieniach karty sieciowej internet się poprawi, a mianowicie jego szybkość?

Bo wymusiłem 100mb/s i albo mi się wydaje, albo strony się o wiele szybciej wczytują. Nie ma tych przerw (miałem takie przerwy, jak dużo obrazków to pobrało kilka, [spacja] znów kilka [przerwa/spacja] znów kilka) po prostu ciągnie wszystko od razu.

Nie sprawdzałem jeszcze jak jest w grze bo się uczę. Tylko nie wiem czy po prostu dostawca coś zrobił czy mi się wydaje. A może rzeczywiście to pomóc może?

@edit2:
Lol... zrobiłem speedtest bez wymuszenia 100 mb i były spadki te pauzy że z 800kb spadło na 300 i znów rosło, ping 76, download 886kb/s upload 166 kb/s .
Po wymuszeniu 100mb speedtest dał taki wynik:
Obrazek

Widać od razu różnice i podczas testu na początku do 2,5mb sie trzymał i sie ustabilizował na 1mb. Ale nie spada i nie wzrasta tylko trzyma 1 prędkości.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Corpose pisze:Lol... zrobiłem speedtest bez wymuszenia 100 mb
Prawdopodobnie automatycznie karta negocjowała halfduplex, a jak wymusiłeś fullduplex to się poprawiło.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

krystianb pisze:Prawdopodobnie automatycznie karta negocjowała halfduplex,
Ciekawe czy ten krótki kabel jest zarobiony zgodnie z normą?
Nie pomagam na PW!
Corpose

Zarobiony jest tak jak mi pisaliście na tym forum. :)

Bo pytałem jak te końcówki zarabiać. : P Kolory itp.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Corpose pisze:Zarobiony jest tak jak mi pisaliście na tym forum
Zaciskarką czy innymi metodami, może coś niedociśnięte jak trzeba?
Nie pomagam na PW!
Corpose

Wszystko dobrze zacisniete zaciskarka. Haha siedze na wifi w nokii e65 net smiga git he
ODPOWIEDZ