Konfiguracja TECHNICLAN WAR-54GF
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Konfiguracja TECHNICLAN WAR-54GF
Koledzy mam router jak w temacie i mam problem z jego konfiguracją. zostało mi to urządzenie i chciałem się dołączyć do lokalnej sieci radiowej. dostałem od providera
IP 192.168.0.1
Brama 192.168.0.1
Maska podsieci 255.255.255.0
MAC 00 00 00 00 00 00
nazwa użytkownika
hasło
Konfiguruje na wszystkie sposoby i niestety nie mogę się połączyć z nadajnikiem. w zakładce status wirelesskonfiguration mam conected czyli się łączy, natomiast WAN konfiguration mam disconected, tak samo dla pppoe i pptp. powiedzcie mi czy coś robie źle czy może podali mi złe dane do konfiguracji, a może sygnał mam za słaby (46).
IP 192.168.0.1
Brama 192.168.0.1
Maska podsieci 255.255.255.0
MAC 00 00 00 00 00 00
nazwa użytkownika
hasło
Konfiguruje na wszystkie sposoby i niestety nie mogę się połączyć z nadajnikiem. w zakładce status wirelesskonfiguration mam conected czyli się łączy, natomiast WAN konfiguration mam disconected, tak samo dla pppoe i pptp. powiedzcie mi czy coś robie źle czy może podali mi złe dane do konfiguracji, a może sygnał mam za słaby (46).
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Konfiguracja TECHNICLAN WAR-54GF
Duże litery nie gryzą chyba?piotrus t pisze:zostało mi to urządzenie i chciałem się dołączyć do lokalnej sieci radiowej. dostałem od providera
Najpierw zrób "reset to factory default", To co dostałeś od dostawcy to jakieś dziwne ustawienia. IP nie może być takie samo jak brama, MAC nie może być 00:00:00:00:00:00.
Ustawiasz WAR na tryb "WISP"/AP CLient router, wybierasz PPPoE, wpisujesz nazwę użytkownika i hasło od dostawcy, w "site survey" wybierasz bazę dostawcy i dajesz connect. Jeżeli baza Cię wpuści to powinno nastąpić połączenie PPPoE i router powinien dostać IP od dostawcy (w status zobacz). Oczywiście "NAT Enabled" i "DHCP Enabled"
Nie pomagam na PW!
-
Dzięki.
IP też mi się nie podobał.
Wczoraj sygnał miałem 40, dziś spadł na 20. Czy to ma jakieś znaczenie?
IP też mi się nie podobał.
Wczoraj sygnał miałem 40, dziś spadł na 20. Czy to ma jakieś znaczenie?
- wojteks
- *** Administrator ***
Ten sygnał to jak i czym mierzony? ważniejszy jest SNR.piotrus t pisze:Wczoraj sygnał miałem 40, dziś spadł na 20. Czy to ma jakieś znaczenie?
Nie pomagam na PW!
-
Sygnał pokazuje na tym urządzeniu.
[ Dodano: 2009-06-07, 18:28 ]
" Oczywiście "NAT Enabled" i "DHCP Enabled"[/quote]"
Gdzie mogę to znaleźć?
To urządzenie często się wiesza i bardzo ciężko się do niego dostać.
Sorki Wojteks, przez telefon podawałem co ma być tu napisane, siostra niezbyt sprecyzowała cała sprawe. Bardzo cię przepraszam za moją słabą wiedzę, ale mam nadzieje że mi pomożesz.
Otóż nie jestem pewien w którym miejscu ustawić NAT i DHCP, ale wydaje mi się że to urządzenie jest jakieś ferelne, bardzo często mi się wiesza i nie mogę się do niego zalogować.
Jutro je wymienie, zadzwonie do dostawcy neta żeby potwierdzić dane (babka z która podpisywałem umowa była jakoś trochę ciemna w te klocki) i będę próbował dalej.
[ Dodano: 2009-06-07, 18:28 ]
" Oczywiście "NAT Enabled" i "DHCP Enabled"[/quote]"
Gdzie mogę to znaleźć?
To urządzenie często się wiesza i bardzo ciężko się do niego dostać.
Sorki Wojteks, przez telefon podawałem co ma być tu napisane, siostra niezbyt sprecyzowała cała sprawe. Bardzo cię przepraszam za moją słabą wiedzę, ale mam nadzieje że mi pomożesz.
Otóż nie jestem pewien w którym miejscu ustawić NAT i DHCP, ale wydaje mi się że to urządzenie jest jakieś ferelne, bardzo często mi się wiesza i nie mogę się do niego zalogować.
Jutro je wymienie, zadzwonie do dostawcy neta żeby potwierdzić dane (babka z która podpisywałem umowa była jakoś trochę ciemna w te klocki) i będę próbował dalej.
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak zrób.piotrus t pisze:Jutro je wymienie, zadzwonie do dostawcy neta żeby potwierdzić dane
Nie pomagam na PW!
-
Jednak w adresie IP był błąd.
Dostałem nowy: 192.168.0.34
Mam jeszcze takie pytanie. Czy MAC ma tutaj znaczenie?
I czy IP i Bramę mam wprowadzić na poziomie LAN?
Czekam na pomoc.
PS. Radiowymieniłem na TP-Link WR 543G
Dostałem nowy: 192.168.0.34
Mam jeszcze takie pytanie. Czy MAC ma tutaj znaczenie?
I czy IP i Bramę mam wprowadzić na poziomie LAN?
Czekam na pomoc.
PS. Radiowymieniłem na TP-Link WR 543G
- wojteks
- *** Administrator ***
Chyba lepsze. Ale wracając do problemu:piotrus t pisze:Radiowymieniłem na TP-Link WR 543G
Skoro dostałeś IP to nie jest PPPoE bo do tego wystarcza tylko user/password. Więc do końca nie wiem jakie masz łącze. Wygląda na Static IP.
MAC ma znaczenie tylko jakby Cię baza nie wpuszczała albo nie był zdefiniowany u operatora na serwerze autoryzującym/dopuszczającym do sieci.
Stronę LAN wr543g ustaw na 10.10.10.1, maska 255.255.255.0.
Nie pomagam na PW!
-
Próbuję na wszystkie możliwe typy połączeń. Wygląda mi na to, że nadajnik mnie odrzuca.
Z tym MAC-iem to jak jest?
Oni mają mi podać, czy ja mam podać im swój, żeby mnie podłączyli?
Sprawa byłaby prostsza, gdyby administrator odbierał telefon i nie brał 150zł za konfigurację.
Z tym MAC-iem to jak jest?
Oni mają mi podać, czy ja mam podać im swój, żeby mnie podłączyli?
Sprawa byłaby prostsza, gdyby administrator odbierał telefon i nie brał 150zł za konfigurację.