E160 z BC zmiana APN do Orange
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
E160 z BC zmiana APN do Orange
W jaki sposób skonfigurować E160 z pakietu startowego BlueConnecta aby działał także z internetem Orang'a, modem będzie zamiennie używany z erą i orangem wiec niechcianym ingerować w modem wgrywajac inny firmware, a widzę ze aplikacja wymusza APN: erainternet, oczywiście modem jest fabrycznie bez sim-locka i z era działa dobrze.
Pomyślałem ze skonfiguruje ręcznie połączenie, tak tez zrobiłem ale pojawia się błąd połączenia, zacząłem szukać i nie widzę nigdzie możliwości ustawienia APN do oranga czyli: internet, a bez tego chyba się nie połączy? nr dostępowy, haslo i użytkownika wpisałem poprawnie. Sim'a z orange, mam starego, jeszcze za czasów IDEI ale to myślę niema znaczenia? ustawienia dostepu do sieci są chyba caly czas te same?
Czy ktoś zna rozwiązanie? z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Olek
Pomyślałem ze skonfiguruje ręcznie połączenie, tak tez zrobiłem ale pojawia się błąd połączenia, zacząłem szukać i nie widzę nigdzie możliwości ustawienia APN do oranga czyli: internet, a bez tego chyba się nie połączy? nr dostępowy, haslo i użytkownika wpisałem poprawnie. Sim'a z orange, mam starego, jeszcze za czasów IDEI ale to myślę niema znaczenia? ustawienia dostepu do sieci są chyba caly czas te same?
Czy ktoś zna rozwiązanie? z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Olek
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: E160 z BC zmiana APN do Orange
olek-2020, przede wszystkim warto zainteresować się programem <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>
Nie ma co próbować na siłę zmuszać do współpracy brandowany soft operatora z innym operatorem.
Nie ma co próbować na siłę zmuszać do współpracy brandowany soft operatora z innym operatorem.
- Tomek7
- Stary wyga bezprzewodowy
Proste wchodzisz we właściwości modemu-Zaawansowane w tym białym pasku wklejasz dla ERY AT+CGDCONT=1,"IP","erainternet" dla ORANGE AT+CGDCONT=1,"IP","internet" robisz zwykłe połączenie Dial-up nr to *99***1#
-
- ### BAN ###
Nie lepiej Ustawienia->( w APN) Ustaw APN wybierasz Orange i już gotowe
(w Top Net Info)

- Tomek7
- Stary wyga bezprzewodowy
Niech cie będzie ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
Dzieki ale cos nie wychodzi
nie dodalem ze uruchamiam to na Viscie business i gdzie bym nie probowal wpisac APN czy to komenda AT+CGDCONT=1,"IP","internet" czy w porgramie netinfo, nie przyjmuje, tak jakby nie zapisuje w ustawiniach tej informacji, w TopNetinfo pole APN jest nieaktywne
nie dodalem ze uruchamiam to na Viscie business i gdzie bym nie probowal wpisac APN czy to komenda AT+CGDCONT=1,"IP","internet" czy w porgramie netinfo, nie przyjmuje, tak jakby nie zapisuje w ustawiniach tej informacji, w TopNetinfo pole APN jest nieaktywne
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
olek-2020, a wybrałeś najpierw port do komunikacji, potem wybierz - edytuj połączenie?
-
tak, jasne ze wybralem, ale w dalszym ciagu nie przyjmuje APNuja.michal pisze:olek-2020, a wybrałeś najpierw port do komunikacji, potem wybierz - edytuj połączenie?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Klikasz na pole czy nowy APN?
P.S.
Pisownia olek-2020.
P.S.
Pisownia olek-2020.

-
ale o ktory wyobr apnu pytasz? w top_netinfo ? bo w windowsowej konfiguracji polaczen i modemu nie widze nigdzie konfiguracji APNuja.michal pisze:Klikasz na pole czy nowy APN?
P.S.
Pisownia olek-2020.
a co z pisownia bylo nie tak ?

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> mi chodzi. Masz w Połączenia
APN
Ustaw APN.
A z pisownią to, że regulamin obowiązuje a za tym idzie język polski - zdania zaczynamy z dużej litery i kończymy odpowiednim znakiem.
Proszę się poprawić.

A z pisownią to, że regulamin obowiązuje a za tym idzie język polski - zdania zaczynamy z dużej litery i kończymy odpowiednim znakiem.
Proszę się poprawić.
- marianosum
- Stały użytkownik forum
Zmien w ustawieniach wyslalem ci wiadomosc na pw sprawdz.
zajrzyj na stronę www.polskilotos.pl
-
Dzięki serdeczne, rozwiązanie okazało się najprostsze z możliwych którego nie brałem nawet pod uwagę, założyłem od razu ze aplikacja Blueconnectowa obsługuje połączenia tylko z Ery i innych nie dopuści, a o dziwo można było skonfigurować połączenie do orang'a i wszystko pięknie działa, są dwa profile po zmianie karty wybiera się profil i gotowe.marianosum pisze:Zmien w ustawieniach wyslalem ci wiadomosc na pw sprawdz.
Dziwne jedynie pozostaje to że APNu nie można ustawić inaczej jak tylko przez aplikacja Blueconnectową, ale to już bez znaczenia.
Tak na marginesie, to modem z ery jest niezgodny z opisem i regulaminem, miał mieć sim-lock'a, ale na cale szczęście nie miał.

Jeszcze raz dzięki Marianosum.
Top NetInfo chyba nie jest w pełni zgodny z vistą.ja.michal pisze:W »Top NetInfo« mi chodzi. Masz w PołączeniaAPN
Ustaw APN.
Poprawię się, będą kropki i duże litery.ja.michal pisze:A z pisownią to, że regulamin obowiązuje a za tym idzie język polski - zdania zaczynamy z dużej litery i kończymy odpowiednim znakiem.
Proszę się poprawić.