E160 z BC zmiana APN do Orange

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
olek-2020
Początkujący użytkownik forum

E160 z BC zmiana APN do Orange

Post autor: olek-2020 »

W jaki sposób skonfigurować E160 z pakietu startowego BlueConnecta aby działał także z internetem Orang'a, modem będzie zamiennie używany z erą i orangem wiec niechcianym ingerować w modem wgrywajac inny firmware, a widzę ze aplikacja wymusza APN: erainternet, oczywiście modem jest fabrycznie bez sim-locka i z era działa dobrze.
Pomyślałem ze skonfiguruje ręcznie połączenie, tak tez zrobiłem ale pojawia się błąd połączenia, zacząłem szukać i nie widzę nigdzie możliwości ustawienia APN do oranga czyli: internet, a bez tego chyba się nie połączy? nr dostępowy, haslo i użytkownika wpisałem poprawnie. Sim'a z orange, mam starego, jeszcze za czasów IDEI ale to myślę niema znaczenia? ustawienia dostepu do sieci są chyba caly czas te same?
Czy ktoś zna rozwiązanie? z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Olek
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: E160 z BC zmiana APN do Orange

Post autor: Jo_gurt »

olek-2020, przede wszystkim warto zainteresować się programem <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>
Nie ma co próbować na siłę zmuszać do współpracy brandowany soft operatora z innym operatorem.
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

Proste wchodzisz we właściwości modemu-Zaawansowane w tym białym pasku wklejasz dla ERY AT+CGDCONT=1,"IP","erainternet" dla ORANGE AT+CGDCONT=1,"IP","internet" robisz zwykłe połączenie Dial-up nr to *99***1#
przemox.1
### BAN ###

Post autor: przemox.1 »

Nie lepiej Ustawienia->( w APN) Ustaw APN wybierasz Orange i już gotowe :hyhy: (w Top Net Info)
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

Niech cie będzie :]
olek-2020

Dzieki ale cos nie wychodzi
nie dodalem ze uruchamiam to na Viscie business i gdzie bym nie probowal wpisac APN czy to komenda AT+CGDCONT=1,"IP","internet" czy w porgramie netinfo, nie przyjmuje, tak jakby nie zapisuje w ustawiniach tej informacji, w TopNetinfo pole APN jest nieaktywne
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

olek-2020, a wybrałeś najpierw port do komunikacji, potem wybierz - edytuj połączenie?
olek-2020

ja.michal pisze:olek-2020, a wybrałeś najpierw port do komunikacji, potem wybierz - edytuj połączenie?
tak, jasne ze wybralem, ale w dalszym ciagu nie przyjmuje APNu
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Klikasz na pole czy nowy APN?

P.S.
Pisownia olek-2020. :cfaniak:
olek-2020

ja.michal pisze:Klikasz na pole czy nowy APN?

P.S.
Pisownia olek-2020. :cfaniak:
ale o ktory wyobr apnu pytasz? w top_netinfo ? bo w windowsowej konfiguracji polaczen i modemu nie widze nigdzie konfiguracji APNu

a co z pisownia bylo nie tak ? :zdziwko:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

W <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> mi chodzi. Masz w Połączenia => APN => Ustaw APN.

A z pisownią to, że regulamin obowiązuje a za tym idzie język polski - zdania zaczynamy z dużej litery i kończymy odpowiednim znakiem.
Proszę się poprawić.
Awatar użytkownika
marianosum
Stały użytkownik forum

Post autor: marianosum »

Zmien w ustawieniach wyslalem ci wiadomosc na pw sprawdz.
zajrzyj na stronę www.polskilotos.pl
olek-2020

marianosum pisze:Zmien w ustawieniach wyslalem ci wiadomosc na pw sprawdz.
Dzięki serdeczne, rozwiązanie okazało się najprostsze z możliwych którego nie brałem nawet pod uwagę, założyłem od razu ze aplikacja Blueconnectowa obsługuje połączenia tylko z Ery i innych nie dopuści, a o dziwo można było skonfigurować połączenie do orang'a i wszystko pięknie działa, są dwa profile po zmianie karty wybiera się profil i gotowe.
Dziwne jedynie pozostaje to że APNu nie można ustawić inaczej jak tylko przez aplikacja Blueconnectową, ale to już bez znaczenia.

Tak na marginesie, to modem z ery jest niezgodny z opisem i regulaminem, miał mieć sim-lock'a, ale na cale szczęście nie miał. :hurra:

Jeszcze raz dzięki Marianosum.

ja.michal pisze:W »Top NetInfo« mi chodzi. Masz w Połączenia => APN => Ustaw APN.
Top NetInfo chyba nie jest w pełni zgodny z vistą.
ja.michal pisze:A z pisownią to, że regulamin obowiązuje a za tym idzie język polski - zdania zaczynamy z dużej litery i kończymy odpowiednim znakiem.
Proszę się poprawić.
Poprawię się, będą kropki i duże litery. ;)
ODPOWIEDZ