Firma instalująca anteny w Łodzi

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
piotrr
Początkujący użytkownik forum

Firma instalująca anteny w Łodzi

Post autor: piotrr »

Czołem,
czy znacie może w Łodzi firmę, która zainstaluje mi w (na) domu antenę GSM (a wcześniej jeszcze sprawdzi, jaka byłaby najlepsza)? Nie mam czasu ani możliwości sam sprawdzać zasięgu, próbować itd.
Pozdrawiam,
Piotr
przemox.1
### BAN ###

Re: Firma instalująca anteny w Łodzi

Post autor: przemox.1 »

Wątpię czy takie firmy istnieją :niepewny: , ale mogę się mylić :)
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Ale chyba w Łodzi nie będzie potrzebna antena GSM. Wszystkie sieci mają HSDPA.
piotrr

Tak i nie. Mieszkam w takim miejscu, gdzie jest tylko EDGE, od innych nadajników jestem zasłonięty pagórkami (Kopanka - przy ul. Marmurowej, dla zorientowanych). Być może z masztu na dachu złapałoby się HSDPA, ale trzeba w tym celu trochę pobiegać z anteną.
Gdyby nie było takich firm, to wielka szkoda. Powinni znać się na tym ludzie montujący anteny tv sat, ale z tym różnie bywa.

Piotr
Awatar użytkownika
przemekwas1
Stały użytkownik forum

Post autor: przemekwas1 »

To żadna logika wejść na dach i ustawić tak antenę by był najlepszy zasięg
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

przemekwas1 pisze:To żadna logika wejść na dach i ustawić tak antenę by był najlepszy zasięg
Jest logika i to spora, w ubiegłe wakacje bawiłem się uwaloną anteną GSM900 :rotfl:
Teraz robi za eksponat, w przeciwieństwie do wioseł.

Obrazek
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: szalony »

Popatrz na mape http://mapa.btsearch.pl/ i wyglada na to ze Plus u ciebie najlepszy zasieg bedzie mial , ale trzeba zrobic testy telefonem...
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

Zadzwoń to tych od anten TV -Sat oni też trochę mają pojęcie . Kumpel mieszka w wiosce gdzie era miała zasięg gprs i kupił antenkę z dipola zamontował mu facet co naprawia telewizory i zakłada anteny w wziął lapka i wziął od kumpla modem i programem sprawdził zasięg i ustawił i net w 3G idzie do 3 Mega i nie narzeka ale nie pytałem się ile płacił .Brak całkowitej widoczności z nodBem .

Zadzwoń na pewno ustawią antenę .
Ostatnio zmieniony 2009-06-14, 17:18 przez szmitz, łącznie zmieniany 1 raz.
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
piotrr

Chodzi mi też o stwierdzenie, czy antena na dachu ma sens. Bo może się okazać, że taki sam rezultat osiągam anteną pokojową, na magnes - a to by było znacznie prostsze.
Piotr
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

piotrr pisze:Bo może się okazać, że taki sam rezultat osiągam anteną pokojową, na magnes
Mało prawdopodobne a raczej nierealne.
Anteny na magnes dookólne muszą mieć podstawę metalową czyli dach samochodu i działają wtedy poprawnie.
Druga sprawa to, że jest to antena dookólna czyli łapie wszystko co ma mocniejszy sygnał, ale nie koniecznie lepiej chodzi.
piotrr

Z tego, co wyczytałem tu na forum, wynika, że w moim przypadku sens ma właśnie antena dookólna, bo na ściągnięcie 3G raczej nie mam szans (pagórki zasłaniają). Korzystałem z netu, jako modem podłączając telefon - zasięg EDGE był na pięć kresek. Teraz dokładnie w tym samym miejscu mam zamiast telefonu modem Huawei E169 i EDGE jest na dwie kreski. Tłumaczę to tym, że telefon miał po prostu lepszą antenę niż modem. Więc możliwe, że z byle jaką anteną pokojową osiągnę maksymalny EDGE.
Co do podstawy metalowej przy magnesie - nie wiedziałem o tym. A czy są sensowne anteny, które można po prostu postawić na biurku (albo na metalowym kaloryferze)?

Piotr
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

Ale anteny magnesowe maja słabą moc , i jak pada to w domu chodzą gorzej a tym bardziej jak pada .
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
ODPOWIEDZ