Linux - 6310 IPLUS oraz Fedora Core 5
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Linux - 6310 IPLUS oraz Fedora Core 5
1. Czy ktokolwiek probowal odpalic internet w IPLUSie przy pomocy Nokii 6310 pod linuxem??? a w szczególności Fedora Core 5.
2. przy pomocy IRDA
3. przy pomocy kabla na USB, jaki powinien to być kabel.
jesli to mozliwe prosze o w miare szczegółowe info
2. przy pomocy IRDA
3. przy pomocy kabla na USB, jaki powinien to być kabel.
jesli to mozliwe prosze o w miare szczegółowe info
- Vipera
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Linux - 6310 IPLUS oraz Fedora Core 5
Ad.1. Bliższych informacji nie podam. Korzystam z BC na FC 5, jednak z sygnałów, które do mnie docierają wiem, że połączyć się da 
Ad.2. Konfiguracja IrDA dla Fedora Core 5
(wcześniejszych również - na pewno chodziło mi to pod FC 4)
Powodzenia.
W przypadku innych problemów z Pingwinem proponuję:
www.vipera.pl - tam zajrzyj do : Linux w praktyce (bezpośredniego linku nie podaję, bo w niedługim czasie ma byc nowa wersja strony, więc linki mogą się zmienić.
www.hydepark.vipera.pl - Forum użytkowników serwisu vipera.pl

Ad.2. Konfiguracja IrDA dla Fedora Core 5
(wcześniejszych również - na pewno chodziło mi to pod FC 4)
- a)Upewnij sie, że masz zainstalowany pakiet irda-utils
b)jeżeli nie masz pakietu w systemie, możesz go zainstalować Yum'em
Kod: Zaznacz cały
rpm -qa | grep irda
c)upewnij się, że IrDA jest włączona w BIOS'ieKod: Zaznacz cały
yum -y install irda-utils
d)sprawdź numer portu i przerwanie przydzielone przez BIOS (parametry przydatne w operacji podanej niżej).
e)Wpisz w konsoli (wszystkie operacje wykonuj jako root) komendę dmesg | grep tty.
Dowiesz się, które przerwania przydzielił portowi komunikacyjnemu kernel.
W moim przypadku jest to coś takiego:W tym przypadku port został skonfigurowany do używania portu 0x02f8 i przerwania 3.Kod: Zaznacz cały
[[email protected] ~]# dmesg | grep tty serial8250: ttyS0 at I/O 0x3f8 (irq = 4) is a 16550A serial8250: ttyS1 at I/O 0x2f8 (irq = 3) is a 16550A 00:07: ttyS0 at I/O 0x3f8 (irq = 4) is a 16550A cdc_acm 2-2:1.0: ttyACM0: USB ACM device
Jeżeli nie zgadza się to z ustawieniami w BIOS'ie, należy zmienić ustawienia portu za pomocą komendy setserial, np. jeżeli chcesz zmienić przerwania na 5, możesz to uczynić w poniższy sposób:Sprawdzasz teraz czy wszystko jest OK:Kod: Zaznacz cały
# setserial /dev/ttyS1 port 0x02f8 irq 5
Uważaj jednak : w większości przypadków jeżeli kernel automatycznie nie przydziela portowi dobrego przerwania, odpowiednie wywołania setserial trzeba wykonywać przy każdym starcie systemu, przed uruchomieniem IrD-y (najlepiej dodać je do skryptów startowych systemu).Kod: Zaznacz cały
# setserial -g /dev/ttyS1 /dev/ttyS1, UART: 16550A, Port: 0x02f8, IRQ: 5
f)Teraz należy zrobić małe poprawki w plikach:
W pliku : /etc/modprobe.conf (w niektórych wersjach Pingwina może to być :/etc/modules.conf) wpis:Plik /etc/sysconfig/irda zmodyfikuj do postaci:Kod: Zaznacz cały
#IrDA alias tty-ldisc-11 irtty alias char-major-161 ircomm-tty
Jeżeli masz IrDE na innym porcie ustaw zmienną DEVICE odpowiednio do swoich ustawień.Kod: Zaznacz cały
IRDA=yes DEVICE=/dev/ttyS1 DISCOVERY=yes
g)Uruchom IrDE:i sprawdź czy proces irattach został uruchomiony:Kod: Zaznacz cały
service irda start
Jeżeli otrzymasz mniej więcej coś takiego to znaczy, że wszystko jest OK.Kod: Zaznacz cały
[[email protected] ~]# ps auxw | grep irattach root 1918 0.0 0.1 1580 328 ? S 14:14 0:00 /usr/sbin/irattach /dev/ttyS1 -s root 3020 0.0 0.2 3944 764 pts/1 S+ 14:56 0:00 grep irattach
Jeśli nie toznczy, że jednak coś poszło nie tak. Najczęstszą przyczyną jest zły port szeregowy lub złe ustawienia tego portu (np. przerwanie). Komunikat błędu będziesz mógł znaleźć w pliku /var/log/messages
h)jeżeli wszystko jest OK, dodaj usługę IrDA do usług uruchamianych przy starcie przez system (Dla GNOME: Środowisko -> Administracja -> Usługi
lub z konsoliZaznacz : irdaKod: Zaznacz cały
/usr/bin/system-config-services
i)Włącz IrDE w telefonie i umieść go w zasięgu odbiornika w kompie.
Wpisz w konsoli :jeżeli telefon zostanie wykryty, to zostanie wyświetlony podobny do tego komunikat (oczywiśćie dla Twojego telefonu będzie się on różnił w nickname, hint, saddr i daddrKod: Zaznacz cały
cat /proc/net/irda/discovery
Jeżeli telefon nie zostanie wykryty, to zostanie zwrócony pusty log:Kod: Zaznacz cały
[[email protected] ~]# cat /proc/net/irda/discovery IrLMP: Discovery log: nickname: Nokia 6510, hint: 0xb125, saddr: 0x6b175247, daddr: 0xc56b0000
Powodem może być niewłączenie IrD-y w telefonie lub niewidzenie się czytnika IrD-y w telefonie i w komputerze.Kod: Zaznacz cały
[[email protected] ~]# cat /proc/net/irda/discovery IrLMP: Discovery log:
j)Port, który będziesz musiał podać w skryptach do połaczenia lub do programu (np. KPPP lub GNOME-PPP) to /dev/ircomm0 a nie /dev/ttyS1. Dlaczego? Tego tu nie napiszę. Najwyżej poszukaj w dokumentacji.
Powodzenia.
W przypadku innych problemów z Pingwinem proponuję:
www.vipera.pl - tam zajrzyj do : Linux w praktyce (bezpośredniego linku nie podaję, bo w niedługim czasie ma byc nowa wersja strony, więc linki mogą się zmienić.
www.hydepark.vipera.pl - Forum użytkowników serwisu vipera.pl
-
- Użytkownik forum
zmagań ciąg dalszy z Linuxem
po dokonaniu powyższego wszystko zadziałało, nawet udało się uruchomić skrypt łączący z interneter ale ....
telefon wskazuje na połączenie GPRS z siecią
w oknie terminala wyswietlilo sie ze otrzymalem adres IP .... - skrypt sie raczej powiodł
a pomimo to nie działa internet!!!
podobny problem mialem przy połączeniu skryptowym przez GC79 ale wówczas poradziłem sobie w ten sposób, iż skonfigurowałem w ustawieniach sieci połączenie internetowe ppp0 łączące się z modemem0 a modem jako urządzenie ttyS0.
Tutej rozpoznaje połączenie na ttyS1 ale podobne rozwiązanie problemu jak powyżej nie przechodzi ....
telefon wskazuje na połączenie GPRS z siecią
w oknie terminala wyswietlilo sie ze otrzymalem adres IP .... - skrypt sie raczej powiodł
podobny problem mialem przy połączeniu skryptowym przez GC79 ale wówczas poradziłem sobie w ten sposób, iż skonfigurowałem w ustawieniach sieci połączenie internetowe ppp0 łączące się z modemem0 a modem jako urządzenie ttyS0.
Tutej rozpoznaje połączenie na ttyS1 ale podobne rozwiązanie problemu jak powyżej nie przechodzi ....
- Vipera
Re: zmagań ciąg dalszy z Linuxem
Teraz jedynie kilka słów.
Więcej napiszę na początku tygodnia.
Jeżeli plik jest pusty lub wpisy nie pokrywają się z tym co zostało wyświetlone w info o połączeniu, wyedytuj ten plik ręcznie wpisując do niego adresy IP otrzymane przy połączeniuPodałem adresy dla ERY, dla iPlusa oczywiście będą inne.
Właściwy port dla IrDY to /dev/ircomm0.
Więcej napiszę na początku tygodnia.
Sprawdź, czy adresy zostały przekazane do pliku /etc/resolv.conf (czasem sie tak zdarza).jpiter pisze:w oknie terminala wyswietlilo sie ze otrzymalem adres IP .... - skrypt sie raczej powiodł
Jeżeli plik jest pusty lub wpisy nie pokrywają się z tym co zostało wyświetlone w info o połączeniu, wyedytuj ten plik ręcznie wpisując do niego adresy IP otrzymane przy połączeniu
Kod: Zaznacz cały
nameserver 213.158.194.1
nameserver 213.158.193.38
Podstawowym błędem przy ustanawianiu połączenia via IrDA pod Linuksem jest błędne podanie portu, poprzez który modem komunikuje się z systemem.jpiter pisze:Tutej rozpoznaje połączenie na ttyS1
Właściwy port dla IrDY to /dev/ircomm0.
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam
Mam problem, który (tak mysle) można podciągnąć pod ten temat. Problem mój polega na tym że nie wiem jak odpalić komunikację pomiędzy kompem a siemensem c75 przez irdę usb (noname). Mam system Ubuntu Dapper. z góry dzieki za pomoc
Mam problem, który (tak mysle) można podciągnąć pod ten temat. Problem mój polega na tym że nie wiem jak odpalić komunikację pomiędzy kompem a siemensem c75 przez irdę usb (noname). Mam system Ubuntu Dapper. z góry dzieki za pomoc
- Selvis
- Stały użytkownik forum
Najważniejsze żebyś miał włączona usługę dla irdy (Znajdziesz to wszystko we wczesniejszych wypowiedziach w tym temacie)
Jeżeli irda będzie działać, to pozostanie jedynie ustalenie na którym porcie Linux widzi komórkę i taki wstawiasz do skryptów lub programu (kppp, gnome-ppp itp.)
Jeżeli irda będzie działać, to pozostanie jedynie ustalenie na którym porcie Linux widzi komórkę i taki wstawiasz do skryptów lub programu (kppp, gnome-ppp itp.)
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem polega na tym ze linux nie widzi tej idry (windows widzial) uruchamiam wszystko zgodnie z instrukcjami lecz nie wykrywa telefonu 

- Vipera
Spróbuj porównać ustawienia portu IrDY z Windowsa i dostępnymi pod Pingwinem.
Chodzi dokładnie o przerwanie.
Mając dane z Windy, wpisujesz w konsoli : dmesg | grep tty i szukasz takiego samego przerwania.
A pakiet do obsługi IrDY masz zainstalowany i aktywny?
Chodzi dokładnie o przerwanie.
Mając dane z Windy, wpisujesz w konsoli : dmesg | grep tty i szukasz takiego samego przerwania.
A pakiet do obsługi IrDY masz zainstalowany i aktywny?