Szybkość internetu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Szybkość internetu
Wczoraj śmigał aż miło, dzisiaj po włączeniu wi-fi prędkość spadła. Może to jednak wina tego, że sąsiad przez ścianę też sobie kupił ten sprzęt, i wzajemnie się spowalniają, albo tego, że korzystam z netu na laptopie właśnie przez wi-fi. A może to przez deszczową pogodę? Co spowalnia transfer danych?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Szybkość internetu
the_patr1ck, zmień kanały na WiFi, o co najmniej 5.
Co to znaczy "po włączeniu WiFi"? Router ma chodzić cały czas
Co to znaczy "po włączeniu WiFi"? Router ma chodzić cały czas

-
Po włączeniu, tzn. po aktywowaniu. I o co biega z tymi kanałami - mam je zmniejszyć, zwiększyć? A tak w ogóle... to co to jest? 
EDIT: OK, wiem, gdzie ustawić te kanały, ale co mi da ich zwiększenie, i czy nie wpłynie to na szybkość transmisji Ethernet (chociaż wiem, że to mało prawdopodobne)?

EDIT: OK, wiem, gdzie ustawić te kanały, ale co mi da ich zwiększenie, i czy nie wpłynie to na szybkość transmisji Ethernet (chociaż wiem, że to mało prawdopodobne)?
Patryk co ty chcesz jeszcze ci mało?? hahahahahthe_patr1ck pisze:Wczoraj śmigał aż miło, dzisiaj po włączeniu wi-fi prędkość spadła. Może to jednak wina tego, że sąsiad przez ścianę też sobie kupił ten sprzęt, i wzajemnie się spowalniają, albo tego, że korzystam z netu na laptopie właśnie przez wi-fi. A może to przez deszczową pogodę? Co spowalnia transfer danych?
Twój adres IP: 188.47.48.97
Download: 2608 kbps (326 KB/s)
Upload: 848 kbps (106 KB/s)
Data: 14.6.2009, 1:53:29
A ja mam pytanie czy przez wifi prędkość jest taka sama jak na kablu ethernet czy istnieją jakieś straty??
I drugie pytanko na teście wychodzi przykładowo Download: 170 KB/s a podczas pobierania w oknie pobieranie pliku trwa pobieranie pliku z prędkością 20KB/s test robiony podczas pobierania o co chodzi??
A czy zabezpieczyłeś swoją sieć wi-fi ? Może sąsiad ciągnie neta od Ciebie, a swój ruter ma wyłączony?the_patr1ck pisze:Wczoraj śmigał aż miło, dzisiaj po włączeniu wi-fi prędkość spadła. Może to jednak wina tego, że sąsiad przez ścianę też sobie kupił ten sprzęt, i wzajemnie się spowalniają, albo tego, że korzystam z netu na laptopie właśnie przez wi-fi. A może to przez deszczową pogodę? Co spowalnia transfer danych?

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jeśli wszystko działa ok to nie będzie strat przy tym rzędzie wielkości.A ja mam pytanie czy przez wifi prędkość jest taka sama jak na kablu ethernet czy istnieją jakieś straty??
- wojteks
- *** Administrator ***
Prędkość pobierania bardzo często zależy od serwera wysyłającego dany plik. To że test wykazuje pobieranie 170kB/s to wcale nie znaczy że serwer będzie z tą prędkością wysyłał.I drugie pytanko na teście wychodzi przykładowo Download: 170 KB/s a podczas pobierania w oknie pobieranie pliku trwa pobieranie pliku z prędkością 20KB/s test robiony podczas pobierania o co chodzi??
Nie pomagam na PW!
-
Nie ma strachu, obaj mamy hasła 

- Digitall
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Może jeszcze w bloku w mieszkaniu?.. Ot, żeby zaoszczędzić 10zł.. Zamienił stryjek siekierkę na kijek..the_patr1ck pisze:Może to jednak wina tego, że sąsiad przez ścianę też sobie kupił ten sprzęt
Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
a może jednak nieDigitall pisze:Może jeszcze w bloku w mieszkaniu?.. Ot, żeby zaoszczędzić 10zł.. Zamienił stryjek siekierkę na kijek.

- Digitall
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Wybacz, po prostu ostatnio natknąłem się na takich typów i mnie wkurzyli ;-)
Ale to długa historia.... Faktycznie raczej możesz mieć spadek transferu jeśli sąsiad coś mocniejszego wrzuci na ruszt..
Ale to długa historia.... Faktycznie raczej możesz mieć spadek transferu jeśli sąsiad coś mocniejszego wrzuci na ruszt..
Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]