modem router ADSL i sieć LAN

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kacperx
Początkujący użytkownik forum

modem router ADSL i sieć LAN

Post autor: kacperx »

Witam!

Od 3 miesięcy byłem szczęśliwym posiadaczem urządzenia (N Modem Router) firmy Belkin, owo urządzenie posiada wbudowany modem ADSL jednak dla moich potrzeb był on mi niepotrzebny i nic do niego nie podłączałem. Wszystko działało do wczoraj, właśnie się dowiedziałem od administratora że urządzenia 2w1 modemo-routery nie mogą pracować w sieci osiedlowej (LAN), bo podobno rozsyłają adresy IP po sieci i robią bajzel. Zostałem odcięty od sieci i kazano mi zakupić sam router. Trochę nie chcę mi się w to wierzyć bo skoro jest funkcja routera to czemu miałaby ona nie działać pojedyńczo? Pytanie do specjalistów czy istnieje możliwość wyłączania modemu z panela administracyjnego? Czy naprawdę muszę zmieniać moje urządzenie? Proszę o pomoc! :gwiazdki:

Link do mojego belkina:
http://catalog.belkin.com/IWCatProductP ... _Id=388459
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: modem router ADSL i sieć LAN

Post autor: wojteks »

kacperx pisze:urządzenie posiada wbudowany modem ADSL jednak dla moich potrzeb był on mi niepotrzebny i nic do niego nie podłączałem.
Opisz potrzeby bo nie wiemy co chcesz uzyskać a w związku z tym nie wiemy co Ci poradzić.
kacperx pisze:bo podobno rozsyłają adresy IP po sieci i robią bajzel.
Prawda (ale to zależy od konfiguracji).
kacperx pisze:wierzyć bo skoro jest funkcja routera to czemu miałaby ona nie działać pojedyńczo?
Nie bardzo rozumiem o co chodzi.
kacperx pisze:Pytanie do specjalistów czy istnieje możliwość wyłączania modemu z panela administracyjnego?
Nie da się. Nie znam belkina ale proste routery sa przeważnie takie same funkcjonalnie.
kacperx pisze:Czy naprawdę muszę zmieniać moje urządzenie?
Niekoniecznie ale opisz zastosowanie, wcześniej trudno coś powiedzieć.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ