znowu ed77:/ pilna pomoc!

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Riddler
Początkujący użytkownik forum

znowu ed77:/ pilna pomoc!

Post autor: Riddler »

Dobra sprawa wyglada tak: mam ten modem w orangu... potrzebuje wskazowek odnosnie polepszenia jego osiagniec. Naszukalem sie na tym forum i nie znalałem w 100% satysfakconujacej odp. Jedzeiemy z koksem:
1) czy za pomocą oprogramowania mozna poprawic te osiagi?? jesli tak to jak to zrobic? prosze o pokazanie tego krok po kroku. czy trzeba konfigurowac polaczenie? sterowniki? oprogramowanie? jestem w tym temacie zielony wiec wybaczcie jesli palne głupote.
2) jesli chodzi o antene, czy ona bardzo poprawia transfer? i jaka to ma byc antena? chodzi mi o model i firme. wazne!
3) czemu po kilku godz pracy ten cholerny modem mi sie rozlacza????? czemu tak sie dzieje? mozna temu jakos zapobiec? czym jest to spowodowane?

teraz tak: Jezeli mieszkasz blisko Będzina to za porady i pomoc, jestem skłonny postawic piwo(nie jedno) w ramach wdziecznosci, bo nawet nie zdajecie sobie sprawy ile nerwow przez to stracilem. Prosilbym o odp na te 3 punkty. Z dołu dziękuje. W razie czego moje gagggmg-wpisz w tel. pozdrawiam!!
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Re: znowu ed77:/ pilna pomoc!! za piwo!!:D

Post autor: canidy »

Riddler pisze:1) czy za pomocą oprogramowania mozna poprawic te osiagi?? jesli tak to jak to zrobic?
A jakie masz osiągi?
Riddler pisze:2) jesli chodzi o antene, czy ona bardzo poprawia transfer? i jaka to ma byc antena? chodzi mi o model i firme. wazne!
Z pewnością poprawia osiągi, co do modeli to poszukaj na forum, było o tym wielokrotnie.
Riddler pisze:3) czemu po kilku godz pracy ten cholerny modem mi sie rozlacza????? czemu tak sie dzieje? mozna temu jakos zapobiec? czym jest to spowodowane?
A może włącza Ci się np. hibernacja? Wtedy zawsze następuje rozłączenie.
Riddler

re

ok jeśli chodzi o 1 pkt, o osiągi, to wyglada tak, przy sciaganiu ze stron, sciaganiu flashgetem czy tez torrentem/kazą maksymalnie 2-3 KB.

Jeśli chodzi o rozlaczanie to na pewno nie jest to wina hibernacji, to rozlaczanie jest uciazliwe bo gdy zostawiam kompa na noc to sciaga mi sie np 10MB dlatego ze po kilku godz sie sesja urwala. Ponadto jezeli juz rozlaczy mi sie modem, to zeby go zpowrotem wlaczyc musze zrestartowac system... czasem sesja urywa sie po 3 godz, czasem po 8, różnie to bywa.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Re: znowu ed77:/ pilna pomoc!

Na mapce wygląda to wyraźnie, że nie powinieneś mieć najmniejszego problemu z zasięgiem, zobacz TUTAJ
Na tyle dziwnie to wygląda, że powinieneś sprawdzić czy na innej częstotliwości nie wykryje Ci czasem EDGE, tzn. możliwe, że masz za mocny sygnał z nadajnika z samym GPRS i krótko mówiąc Twój modem "olewa" tego BTSa z EDGE.
W ustawieniach tego softu do ED77 z firmy Techlab jest możliwość wyboru częstotliwośc na której może pracować modem. Standardowo jest to ustawione na automat, więc ustaw na 1800, a jak to nic nie da to sprawdź na 900 MHz.
Riddler

re

no wlasnie ale gdzie tu sie to zmienia? nie mam tu zadnych ustawien, moze trzeba jakis program z neta ściągnąć??
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Kurcze, nie mam już tego softu i ciężko mi podpowiedzieć, ale poszukaj menu ustawienia.
Riddler

re

ale jest problem bo gdzie mam to szukac? w panelu sterowania? bo w tym programie nie ma: są tylko :
Ogólne gdzie sa informacje
statystyki
profile
smsi informacje z jakims logiem... ja nie mam pojecia gdzie to znalezc, moze ktos wie?????????? :( :( :( :( :( :(
Riddler

rozumie ze nikt nie ma pomyslu gdzie tego szukac? hmmm w takim razie mozna zamknac temat :? :| :( :cry:
Awatar użytkownika
Vipera
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Vipera »

Skoro brak odpowiedzi - to nie ma podstaw do zamknięcia.
Może ktoś jednak coś będzie wiedział
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

@Riddler, jeżeli możesz to wyślij mi soft od ED77 na maila [email protected] lub wystaw na jakimś serwerze, żebym mógł pobrać to sobie zainstaluję i sprawdzę.
ODPOWIEDZ