Antena Zewnętrzna

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tomaszon
Stały użytkownik forum

Antena Zewnętrzna

Post autor: Tomaszon »

Witam! Jestem tu nowy. Mam taki problem, mianowicie mam iPlusa 75zł, 3GB z modemem Huawei E169. Użytkuję go w domu na komputerze stacjonarnym i łapię mi zasięg EDGE, lecz na mapię Plusa w mojej miejscowości jest zasięg HSDPA/3G tylko problem w tym że na zewnątrz. Raz tak na próbę podłączyłem go do laptopa kolegi i rzeczywiście na dworze internet śmigał aż miło, ale w domu już łapię EDGE i nie można wymusić 3G. Chciałbym dokupić do tego modemu antenę zewnętrzną, gdzyż posiada na nią wejście, tylko mam dylemat jaka byłaby najlepsza, chciałbym abyście mi doradzili coś w tej sprawie.

Czy taka byłaby dobra???

http://www.allegro.pl/item662162874_naj ... _fvat.html

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :ok:
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Antena Zewnętrzna

Post autor: Jaco »

Ja bym zaczął od tego Jak wybrać antenę.
Awatar użytkownika
Blazej
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Blazej »

Możesz kupić np. tą antenę http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=9 ja z niej korzystam i sobie chwalę, albo tą http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9 ta też powinna zdać egzamin! Nie polecam anten z allegro bo nigdy nie wież co kupisz lepiej kup antenę normalnie w sklepie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Blazej, tej 11 to raczej ja nie polecam. Po pierwsze jeden kolegów (nie pamiętam nicka niestety) na forum, który to kupił, że to nie jest taki panel jak na zdjęciu i jest kiepsko wykonany. Po drugie cena jest nieznacznie wyższa a panel większy i lepiej wykonany (Max 15).
Awatar użytkownika
Blazej
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Blazej »

Nie wiedziałem że ta 11 jest źle wykonana :( poleciłem ją dlatego że w opisie jest ok ale skoro nie to lepiej kupić panel max :)
Marcus
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Marcus »

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Marcus pisze:Ta antena spokojnie wystarczy
Nie polecamy anten z allegro. Niby ten sprzedawca ma dużo komentarzy ale nikt nie pisze na forum że jego antena (anteny) działa dobrze. Jak ktoś napisze i potwierdzi że jest dobra to można zaryzykować zakup. W innym przypadku polecamy Bestpartnera 15dBi.
Nie pomagam na PW!
Marcus
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Marcus »

Fakt na allegro roznie bywa, ale nie kazdy kto tam cos sprzedaje to oszust nie przesadzajmy i dla tych co nie lubia przeplacac kilka przykladow komentarzy w ktorych ludzie podali efekt dzialania

"SUPER SPRZEDAWCA! Idealny kontakt, fachowa pomoc, szybkość odpisywania na e-maile.. a do tego rewelacyjny towar, w rzeczywistości towar lepszy niż z opisu :) E176 = 1-10% w TNI, e176+antena15dBi = 55-65% mocy sygnału :D POLECAM... Dziękuję!"

Pozytywnie. Poziom sygnału bez anteny zbyt mały by zalogować się do sieci z anteną 70% - to mówi samo za siebie. Polecam.

"Wszystko w porządku, miły kontakt, błyskawiczna przesyłka, antena wzmacnia mi sygnał o ponad 50% rewelacja. Polecam w 100% tego allegrowicza."

"Mega pozytyw. Towar zgodny z opisem, szybka wysyłka. Antena Zwiększyła zasięg z 2 kresek UMTS na 4 kreski HSDPA. Alegrowicz godny polecenia."
zimplusowany
Specjalista bezprzewodowy-junior

Parametry sygnału

Post autor: zimplusowany »

Mam takie pytanie, czy RSSI na poziomie -53dBm przy EDGE to jest powiedzmy w miarę przyzwoity parametr czy raczej mizeria? Jeśli chodzi o typ anteny to jest to taki model: http://www.allegro.pl/item613738491_ant ... otter.html

Ta antena była kupowana jeszcze pod stary modem. Nie wiem, czy nie jest jakimś zboczeniem, aby jej używać do huawei e156g...

Mam też antenę do okólną, ale RSSI wychodzi mi na niej - 75/-80, moc sygnału jest też oczywiście nieco mniejsza. Chociaż czasem wydaje mi się, ale jest to jakieś tam subiektywne odczucie, że na "bacie" iPlus działa nieco szybciej.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

zimplusowany, to jest bardzo wysoki poziom sygnału.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

zimplusowany pisze:ale jest to jakieś tam subiektywne odczucie, że na "bacie" iPlus działa nieco szybciej.
Może być tak, że na bacie łączy się do innego BTSa (mniej obciążonego) a przez dużą antenę do jakiegoś innego bardziej obciążonego.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ