Używam VoIP zprzez aparat Siemens Gigaset C470IP, na którym mam skonfigurowane 4 konta SIP.
Ponieważ nie mam linii stacjonarnej (POTS), więc póki co nie mogę skorzystać z funkcji wysyłania SMS-ów z tego aparatu.
Pytanie: czy ktoś może przećwiczył wysyłanie/odbieranie SMS-ów z aparatu VoIP korzystającego tylko z operatorów SIP (i mającego dostęp do Internetu)?
Czy istnieje taka możliwość?
Z góry dzięki za każdą odpowiedź.
Telefon VoIP (SIP) i wysyłanie SMS-ów.
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Telefon VoIP (SIP) i wysyłanie SMS-ów.
Kiedyś się tym interesowałem i niestety panuje w tym temacie wielka niechęć do działania.
Możliwości techniczne co do świadczenia takiej usługi istnieją, choć jest to bardzo trudne do wdrożenia.
M. in. dlatego właśnie żaden operator na świecie nie uruchomił takiej usługi.
Jedyna możliwość, to korzystanie z płatnych bramek sms-owych, które oferują odbieranie wiadomości, o ile mi wiadomo np. wapster coś takiego oferuje, ale nie jestem pewien.
Możliwości techniczne co do świadczenia takiej usługi istnieją, choć jest to bardzo trudne do wdrożenia.
M. in. dlatego właśnie żaden operator na świecie nie uruchomił takiej usługi.
Jedyna możliwość, to korzystanie z płatnych bramek sms-owych, które oferują odbieranie wiadomości, o ile mi wiadomo np. wapster coś takiego oferuje, ale nie jestem pewien.
-
- Użytkownik forum
Dzięki za odpowiedź.adamos22 pisze:(...)Jedyna możliwość, to korzystanie z płatnych bramek sms-owych, które oferują odbieranie wiadomości, o ile mi wiadomo np. wapster coś takiego oferuje, ale nie jestem pewien.
Ja chętnie skorzystam z PŁATNEJ bramki SMS, o ile będę z niej mógł korzystać bezpośrednio z aparatu VoIP, a nie z peceta.
Najlepiej, żeby SMS-y hulały w bie strony.
Możesz coś podpowiedzieć?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
No właśnie w tym problem, że w tej chwili żaden operator nie daje takiej możliwości.Ja chętnie skorzystam z PŁATNEJ bramki SMS, o ile będę z niej mógł korzystać bezpośrednio z aparatu VoIP, a nie z peceta.
Jedynie sieć TP oferuje usługę SMS w sieci stacjonarnej, ale żaden operator VoIP nie.
Kiedyś freeconet miał plan wdrożenia obsługi SMS, ale jak do tej pory nic im z tego nie wyszło.
Trzeba pamiętać, że SMS to usługa dedykowana dla telefonii komórkowej GSM.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jako stacjonarny numer (jako numer) działa Sferia. Właściwie to komórka CDMA z numerem stacjonarnym. Niestety działa tylko na terenie Warszawy i Białołęki.