Witam. Korzystam z internetu ADSL z Netii. Z resztą konfigurację mojej sieci opisywałem tu już kilkakrotnie. Mój problem, a właściwie uciążliwy kłopot jest związany z odnawianiem IP. Otóż mój komputer łączy się z routerem Linksys Wag-200g bezprzewodowo. Załóżmy że chcę zmienić sobie IP, jakiś rapidshare na ten przykład. Muszę zalogować się z mojego komputera przez przeglądarkę, wejść na zakładkę Status, i na opcji Internet, wybrać Dissconnect, a pozniej connect. Teraz tak: jako że kilka razy otrzymałem to samo IP zaraz po odnowieniu (tak jakby serwer Netii nie załapał że się rozłączyłem i pomyślał ze to tylko jakies chwilowe problemy, albo być może miałem poprostu szczęście dostać ten sam adres IP który przed momentem zwolniłem. Teraz trzon operacji. Chcę napisać program w cpp, który będzie albo robił całą operację za mnie (zebym nie musiał duzo klikac, myslalem tu o jakims wysylaniu do routera wytycznych, ale do tego pewnie musialbym znac szczegóły protokołu komunikacyjnego prawda. Zauważyłem że pracując na routerze poprzez przeglądarkę, żadne dane w adresie nie zmieniają się, co utrudnia mi zrozumienie całej tej kwestii.) Ale pomyślałem inaczej. Zrobie sobie program który będzie zwykłym okienkiem z przyciskiem sprawdź. Po kliknięciu, pobiorę adres IP i zacznę w pętli sprawdzać czy się zmienił, tło okna ustawię na kolor czerwony. Program będzie sie wykonywał w pętli dopóki nie wykryje zmiany adresu. Jeśli wykryje, porówna je i jeśli będą się różnić, zmieni kolor tła na zielony. Będę w ten sposób wolny od tracenia dodatkowego czasu na zapamiętywanie adresu (czasem otrzymuję taki sam, różniący się jedynie jedną cyfrą). Wiem że to może głupi pomysł, ale to pozwoliłoby mi na dwie rzeczy. Po pierwsze dowiedzieć się jak w Cpp panować nad protokołem IP, po drugie zaoszczędzi mi czas. Tylko teraz pytanie. Skoro na zewnątrz sieci jestem widoczny np na www.your-ip.com, albo twojeip.wp.pl jako ten adres IP który otrzymuje mój router, to dlaczego w moim komputerze np poprzez polecenie ipconfig @ cmd widzę tylko adres przyznany mi przez router? W jaki sposób mogę się dobrać do tego zewnętrznego, i czy jest to w ogóle wykonalne? Bo jeśli jest, i to i tak spróbuje, nie wazne jakie trudne by to nie było. Przynajmniej czegoś się nauczę.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za rady.
Jak sprawdzić IP od ISP, będąc członkiem sieci
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Jak sprawdzić IP od ISP, będąc członkiem sieci
Tak mi przyszlo teraz na mysl. A moze lepiej wylacznik elektryczny na pilota? Odlaczysz sobie pilotem zasilanie routera na minute i juz 

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Zewnętrzny adres IP można sprawdzić odczytując odpowiedź skryptu PHP wykonywanego na zdalnym serwerze. Wykonujemy HTTP HEAD Request wobec adresu skryptu php. Można skorzystać z biblioteki LibCurl. Nasz zewnętrzny adres IP będzie przysłany w nagłówku "X-My-IP".
---------------------------
Pewnie są i inne sposoby. Może przez UPnP?
Kod: Zaznacz cały
<?php
header("X-My-IP: " . $_SERVER['REMOTE_ADDR'] );
exit;
?>
---------------------------
Pewnie są i inne sposoby. Może przez UPnP?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Z tego co kiedyś nawet tu czytałem są programy do resetu routera. Z czymś takim jak liknksys powinny sobie bez problemu poradzić. Tylko nazw to już nie znam.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
jDownloader potrafi resetować połączenie skryptem. Warto może do niego zajrzeć?