Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Czytam to forum i widze że niektórzy łapią EDGE z 20km itd.
A więc, mieszkam tam gdzie jest zielona kropka .
Czym mam szansę na EDGE jeżeli zastosuję antenę kierunkową?
Warto próbować? A może jestem z góry przegrany?
Witaj.
Nie chciał bym cię martwić ale przy tej odległości i ukształtowaniu terenu zapomnij o EDGE.
Znam ten teren ze względu na swoją prace i nie wróże ci sukcesu a gdyby, nawet to sygnał będzie słaby. Ale zasięg się rozwija i za pół roku kto wie?
pimosz pisze:A więc, mieszkam tam gdzie jest zielona kropka :wink: .
Czym mam szansę na EDGE jeżeli zastosuję antenę kierunkową?
Warto próbować? A może jestem z góry przegrany?
imho nie warto. odległość za duża, sygnał prawdopodobnie będzie mało stabilny, a zatem transfery kiepskie...
evad pisze:imho nie warto. odległość za duża, sygnał prawdopodobnie będzie mało stabilny, a zatem transfery kiepskie...
Jasne , transfery u mnie około 24kB/s, ale często osiągam 27kB/s. Antenie mam zamontowano na dachu, a nadajnik przy dobrej pogodzie można zobaczyć z dachu.
Ja łapie EDGE z 13km. I osiągam maksimum na moim sprzęcie czyli 24kB/s. Po drodze są korony drzew szerokie na jakieś 30m ale to nie przeszkadza. Oczywiście antena kierunkowa.
Blue Connect + Nokia 6020 + oryginal CA-42 + antena kierunkowa Dipol = MAX 23kB/s
Nokia 6020+ ant.Dipol 16,5dB nad dachem+ nakładka antenowa. Do nadajnika EDGE jest około 5 km. Transfer zaczyna się od 27kB/s (myląca wielkość) ,a średnio jest ponad 9kB/s (na netmeter trochę ponad 10kB/s) Niby jestem w zasięgu EDGE wg. mapy Plusa, sygnał jest na max. Po zmianie kabla z DKU-5 na CA-42 (orginal Nokia za 45zł na Allegro) transfer zwiększył mi się 2-krotnie i jest stabilny. No , ale powinno być dużo więcej. W Plusie mówią mi o 120kB/s przy ściąganiu. Mieszkam za górą i myślę, że to jest przeszkodą. Plus nie tworzy ostatnio BTS z EDGE, widocznie za dużo na tym nie zarabia, a i może to być nieprzyszłościowe. Cieszmy się tym co mamy i czekajmy na rozwiązania jakie są w Unii. Wydaje mi się ,że WiMax , czy jeszcze coś nowszego będzie standartem w całej Europie i ne ma co pchać się do operatorów
WLAN , gdy ich sieci wkrótce staną się nieaktualne.
Pozdrawiam!!!
No właśnie, tu wyłazi podstawowa kwestia. Zanim się wybierze antenę trzeba najpierw sprawdzić jakie i gdzie w okolicy są BTS-y. No bo co z tego, że wybierzemy superczułą ATK20, jak np. z tyłu będzie stał BTS z GPRS-em, albo antena złapie sąsiedni nadajnik?
W niektórych telefonach można podobno wymusić BTS- jak ktoś wie, niech napisze.
Zastanawiam się jeszcze, czy by nie można zekranować anteny od strony niechcianego BTS-a?
Oczywiście że można wymusić z którego bsta chce się korzystać.W telefonach nokii za pomocą net monitora,a najlepiej w telefonach z symbianem.Sam właśnie tak robię a do btsa mam około 20km i lasy i górki po drodze.Mimo to transfer mam na poziomie 24.Sygnał na telefonie max.Używam anteny atk20 i konektora do telefonu.
Wychodzi na to, że to chyba najlepszy telefon do internetu. Bo na przykład z 6030i są jakieś problemy z rozłączaniem sesji, wiele osób o tym pisało. No a tu chyba nie ma żadnych, a jeszcze ta możliwość wyboru BTS-a, szybkość klasa 10, świetna czułość, BT...Niedawno zastanawiałem się nad telefonami właśnie- Nokia 6230i i SE D750i- no i wybrałem ten drugi, ze względu na lepszy aparat i odtwarzacz mp3. Ale drugi raz wybrałbym jednak Nokie...
Ostatnio zmieniony 2006-08-16, 20:59 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.