Internet radiowy i telefon voip

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kacos
Użytkownik forum

Internet radiowy i telefon voip

Post autor: kacos »

Mam internet radiowy w moim pokoju na pietrze (mieszkam w domku jednorodzinnym). Chcialbym miec telefon voip na dole w salonie (bezprzewodowy). I teraz moje pytania. Jaki sprzet musze miec? Jak to wszystko podlaczyc? Jestem poczatkujacy, prosze o proste wytlumaczenie ;) Jesli macie, proslibym tez o jakies linki do artykulow (ale konkretnych) traktujacych o moim problemie. Pozdrawiam.
ikw
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Internet radiowy i telefon voip

Post autor: ikw »

najpierw moze zaczniesz od takiej strony jak google.pl .Pozniej jak juz znajdziesz to cos ( telefon ) to zapytasz sie kogos czy ten model daje rade i co tam jeszcze chcesz o nim wiedziec a czego nie pisze producent. To wszystko nie na tym forum bo to dotyczy czego innego. a przynajmniej mi sie tak do tej pory wydawalo. Ale zeby nie bylo to powiem co wiem a wiem to co mysle ze tak jest - w sensie interesowalem sie tym przez 8 sek w moim zyciu. Kupisz telefon VOIP bezprzewodowy ...podlaczyszcz jak mowi instrukcja i szafa gra. Nic wieciej. TO czy wybierzesz taki ktory musi miec wlaczony komputer albo taki ktory nie musi miec - to twoja sprawa. Jeszcze pozostaje kwestia ( i tu wchodzimy na nasz temat ) lacza jakie posiadasz. Z tego co zrozumialem masz neta radiowo...czy na pietrze czy w piwnicy - to nie ma znaczenia. Jak nie masz wystarczajacego uploadu ( zaluzmy ze download maja wystarczajacy wszyscy ) no to jakos polaczen bedzie kiepska. NO i zalezy z jakiego providera VIOP bedziesz zapodawal.
Ja korzystam z INTERNETCALLS.com. za 11 euro dzwonienie po Polsce na stacjonarne za free przez 120 dni...dodatkowo jeszcze stacjonarki w wielu europejskich krajach oraz stacjonarki i komorki w stanach. Ma kilka fajnych bajerow ( przekierowanie polaczenia na dowolny telefon staconarny- mozesz polaczyc twoja ciotke z kalisza z ciotka ze stanow za jedyne 3 euro centy od polaczenia. Wysylanie smsow...i jeszcze cos tam o czym nie pamietam...aaaa i numer VIOP za free. No to tyle na poczatek dzisiejszego dnia.
pzdr
kacos
Użytkownik forum

Re: Internet radiowy i telefon voip

Post autor: kacos »

ikw pisze:...podlaczyszcz jak mowi instrukcja i szafa gra.
Ale mi chodzi jak go podlaczyc, skoro kabel od netu idzie do karty radiowej, a go podlacza sie go przez rj45, czyli co, podlacze go do karty sieciowej i bedzie dzialal net i telefon jednoczesnie?
Jak nie masz wystarczajacego uploadu ( zaluzmy ze download maja wystarczajacy wszyscy ) no to jakos polaczen bedzie kiepska.
A jaki powinien byc upload, aby byl "wystarczajacy"?
ODPOWIEDZ