Co lepsze telefon z kabelkiem czy GSM...

Dyskusje na luzie nie związane z forum w granicach netykiety.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Co lepsze telefon z kabelkiem czy GSM...

Post autor: ja.michal »

Dominik0007 pisze:Kiedyś (za kilkanaście, kilkadziesiąt lat) będzie najzwyczajniej niemodny.
Zawsze szybszy, praktycznie niezawodny. Może i dla dzieci neo niemodny będzie. :] Firmy i Ci bardziej świadomi wiedzą co to kabel a później światłowód. :cfaniak:

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-06-25, 15:37 ]
Wydzielone z: Zerwanie umowy-Sferia
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Dominik0007 pisze:Kiedyś były telefony stacjonarne, które zostały zastąpione przez bezprzewodowe telefony komórkowe.
To telefonów stacjonarnych już nie ma ? :]
Zostały zastąpione przez telefony komórkowe u osób prywatnych,mało lub w ogóle nie dzwoniących,a w firmie w biurze stacjonarka nadal to podstawa,i jeszcze długo,oj długo tak będzie.
Poza tym...jakość rozmowy przez PSTN czy ISDN jest nie do porównania z sieczką oferowaną przez GSM i pochodne.

[ Dodano: 2009-06-24, 20:59 ]
ja.michal pisze:Może i dla dzieci neo niemodny będzie.
To samo chciałem napisać :ok:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Patryk_ pisze:Poza tym...jakość rozmowy przez PSTN czy ISDN jest nie do porównania z sieczką oferowaną przez GSM i pochodne.
Znów kabelek wygrywa. ;)
Dominik0007
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Dominik0007 »

Gratuluje toku myślenia. A czy ja napisałem, że telefonów stacjonarnych już nie ma? Chyba nie chodziłeś w szkole na polski :]
jeszcze długo,oj długo tak będzie.
Kiedyś (za kilkanaście, kilkadziesiąt lat)
I znowu kłania się czytanie ze zrozumieniem.

Czyli najlepiej pozbyć się internetu bezprzewodowego bo jest słabszy i rozwijać tylko kablowy? Szkoda słów. A to że bezprzewodowy jest teraz słabszy to chyba logiczne. Czy jak byly wprowadzane telefony komórkowe to był od razu idealny zasięg i jakość?
Zawsze szybszy, praktycznie niezawodny.
Hmm. A jak korzystasz z internetu poza domem to raczej nie zabierasz ze sobą tego "niezawodnego" bezprzewodowego internetu. :zdziwko:
Może i dla dzieci neo niemodny będzie.
Kto tu jest dzieckiem neo, broniącym bezsensownie "super kablowego internetu". Zakładam, że korzystasz tylko z internetu kablowego, masz telefon również kablowy a wszystko co bezprzewodowe jest dla ciebie zbędnym gadżetem. o bo przecież kablowy jest szybszy. A mobilność już się nie liczy?
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

ja.michal pisze:Patryk_ napisał/a:
Poza tym...jakość rozmowy przez PSTN czy ISDN jest nie do porównania z sieczką oferowaną przez GSM i pochodne.
Zmieniłem TP na Erę domową, słychać spadek jakości.
Mam nawet w planie przejście do Netii przez TP :)
ryniek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: ryniek »

W domu korzystam z:
- stacjonarny w Sferii (czyli CDMA/EVDO),
-2 nomadiców,
- net CDMA też w Sferii,

Mimo że to wyjątkowo wygodne to jakość jest średnia. Podczas rozmowy Mieszkanie <-> Outside via Nomadic, miewam zakłócenia, mimo że w Wwa jest bardzo dużo przekaźników Sferii i niedaleko miejsca mego zamieszkania są 2 przekaźniki. W hipermarketach też mam zakłócenia; dość mocne albo wcale nie mam łączności.

Na razie z CDMA/EVDO i WiFi wygrywają GSM/3G/HSDPA i Kabel.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Dominik0007, tu nie chodzi o żadne kierunki ewolucyjne czy coś. Radio działa w parze z kablem i tyle. Nie jest tak, że jedno jest lepsze od drugiego. Jabłka i pomarańcze.
No chyba, że kiedyś się komuś uda oszukać radiowo prawa fizyki i przesyłać sygnał w innym wymiarze :P Póki mamy czterowymiarową rzeczywistość to niestety - radio ma poważne ograniczenia.
ODPOWIEDZ