Sieć wifi do lap pc na kablu konfiguracja ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Sieć wifi do lap pc na kablu konfiguracja ?
Witam, mam dylemat ponieważ chcę w domu zrobić sieć WiFi i nie wiem czy coś takiego co myślę jest realne.
Aktualnie na kompie stacjonarnym jest net z Dialog'u po kablu (łącze się za pomocą ID i hasła)
I teraz moje pytania:
-Czy muszę podłączać router WiFi pod posiadany Router Dialogu ?
-Czy można korzystać niezależnie z internetu na obu komputerach ? (raz jeden raz drugi albo oba na raz ? )
-I czy jeśli nie muszę podpinać routera WiFi do już posiadanego to po prostu zamontować WiFi i kablem LAN do PC ?
Aktualnie na kompie stacjonarnym jest net z Dialog'u po kablu (łącze się za pomocą ID i hasła)
I teraz moje pytania:
-Czy muszę podłączać router WiFi pod posiadany Router Dialogu ?
-Czy można korzystać niezależnie z internetu na obu komputerach ? (raz jeden raz drugi albo oba na raz ? )
-I czy jeśli nie muszę podpinać routera WiFi do już posiadanego to po prostu zamontować WiFi i kablem LAN do PC ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Sieć wifi do lap pc na kablu konfiguracja ?
Zależy. Zapewne mówimy o ADSL? Router Dialogu to jednocześnie modem. Jeśli chcesz, możesz kupić taki router, który będzie miał wszystko razem (czyli modem+AP+router), natomiast ograniczy ci to trochę wybór sprzętu i jego uniwersalność na przyszłość. Co to dokładnie za urządzenie od Dialogu?radekb91 pisze:Czy muszę podłączać router WiFi pod posiadany Router Dialogu ?
Po zakupie routera - niezależnie.radekb91 pisze:Czy można korzystać niezależnie z internetu na obu komputerach ? (raz jeden raz drugi albo oba na raz ? )
Tego nie rozumiem za bardzo.radekb91 pisze:I czy jeśli nie muszę podpinać routera WiFi do już posiadanego to po prostu zamontować WiFi i kablem LAN do PC ?
-
Posiadany modem/router to Siemens SpeedStream 4100
Co do tego punktu co nie rozumiesz chodzi o to czy nie podpinając routera WiFI pod tego siemensa uzyskam neta na 2 kompach (1 wifi 2 kabel)
Jeszcze jedna kwestia z tym routerem w jakim przedziale cenowym się zmieszczę, zależy mi na najbardziej bezbolesnym rozwiązaniem dla mojego portfela (wiadomo, kryzys
)
Co do tego punktu co nie rozumiesz chodzi o to czy nie podpinając routera WiFI pod tego siemensa uzyskam neta na 2 kompach (1 wifi 2 kabel)
Jeszcze jedna kwestia z tym routerem w jakim przedziale cenowym się zmieszczę, zależy mi na najbardziej bezbolesnym rozwiązaniem dla mojego portfela (wiadomo, kryzys

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No jeśli router będzie miał modem to Siemens nie będzie potrzebny.radekb91 pisze:czy nie podpinając routera WiFI pod tego siemensa uzyskam neta na 2 kompach (1 wifi 2 kabel)
Swoją drogą masz usługę na linii Dialogu czy TPSA?
Ok. 100-200zł.radekb91 pisze:Jeszcze jedna kwestia z tym routerem w jakim przedziale cenowym się zmieszczę, zależy mi na najbardziej bezbolesnym rozwiązaniem dla mojego portfela
-
Co do tego na jakiej linii mam usługę to nie do końca rozumiem.
Chodzi Ci o rzekome dzierżawienie linii jednej stronie drugiej ?
Jeśli tak to nie mam pojęcia
Net z Dialogu dla mnie bez różnicy
Chodzi Ci o rzekome dzierżawienie linii jednej stronie drugiej ?
Jeśli tak to nie mam pojęcia

Net z Dialogu dla mnie bez różnicy

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
radekb91, w takim razie pojawia się pewna niejasność - Annex A czy Annex B.
W takim układzie najlepiej by było zachować Siemensa jako modem.
W takim układzie najlepiej by było zachować Siemensa jako modem.
-
A jak to sprawdzić ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
radekb91, możesz spróbować np. popatrzeć na tego Siemensa dokładniej i wrzucić w googla jego dokładne oznaczenie modelu lub coś podobnego.