Problem z siecia, w sumie z internetem zamieracjacym nieraz

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
reilord

Problem z siecia, w sumie z internetem zamieracjacym nieraz

Post autor: reilord »

Wiec tak:
Mam jakis AP (Edimax) wsadzony w plastykowa puszke razem z antena, taki prostokacik max 25x25 cm i jakies 5 cm glebokosci. Od tej skrzynki ida dwa przewody, jeden power i drugi rj-45 jest podlaczony do WAN routera D-Link DI-524. Do tego routera przewodowo podlaczony jest PC, a bezprzewodowo laptop. WLAN chodzi bez zarzutu, LAN rowniez - wiem, bo dzialaja pod moimi ustawieniami od miesiecy. WAN podlaczony jest na "Static IP".
Ustawienia:
MTU 5000
Keep Alive Enabled
Do not change the TTL value Enabled
IGMP Enabled

DHCP mam wylaczony - przypisalem na sztywno adresy do MAC'ow. Na komputerach rowniez mam konfiguracje reczne, nie automatyczne pobieranie. Co tam jeszcze... Te ustawienia mam na default (poza TX):
Beacon Interval 100
RTS Threshold 2432
Fragmentation 2346
DTIM Interval 3
Wireless Mode mixed mode
TX Rates 54 (Mbps) <= TUTAJ MAM 54
SSID broadcast Enable

Problem polega na tym, ze internet dziala dobrze, ale do momentu zapchania lacza. Czyli jak chce pobrac cos duzego (obraz linuxa) to po pewnym czasie (raczej w pierwszej polowie pobierania) internet znika tak po prostu.
Druga sprawa bardzo wazna dla mnie to bardzo ograniczone mozliwosci uzytkowania ftp. Filezilla albo si enie laczy, albo pozwala ogladac zawartosc ale nie pobiera, a nieraz dziala normalnie - to zalezy od serwera. Konfigurator automatyczny FZ nie chce poprawnie zakonczyc zadnej konfiguracji. Ani aktywny, ani pasywny, podobno adres publiczny jest nie taki jak powinien. Nie mam pojecia co z tym zrobic.
Wiec dwa problemy, znikajacy internet i internet ze szczatkowym FTP.
Jak juz ten internet zniknie to robie co sie da czyli wyciagam power z AP, routera, potem kable RJ-45 i po chwili wszystko wraca do normy, ale od momentu "zaciecia sie" internetu nie bedzie tak dlugo, az nie przeprowadze tej calej "akcji".

Bardzo prosze o rady.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problem z siecia, w sumie z internetem zamieracjacym nieraz

Post autor: wojteks »

reilord pisze:ale do momentu zapchania lacza.
Nie wyłączaj wszystkiego z prądu na raz. Rób to po kolei i obserwuj kiedy internet się pojawi ponownie. Najpierw wyłącz i włącz AP podłączony do anteny, poczekaj z minutę i sprawdź internet. Przy następnym zawieszeniu wyłącz i włącz router bez ruszania AP. Może któryś sprzęt się przegrzewa?
Nie pomagam na PW!
reilord

Problem sie rozwiazuje po wyciagnieciu z pradu AP. I co teraz?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

reilord pisze:Problem sie rozwiazuje po wyciagnieciu z pradu AP. I co teraz?
AP jest Twój czy dostawcy? Jeżeli dostawcy to reklamuj u niego że coś się dzieje i opisz mu problem.
Nie pomagam na PW!
reilord

No dostawcy. Juz reklamowalem -_-
tzn. jutro ma przyjechac wymienic AP i antene rowniez - zobaczymy.
reilord

Odstepuje od umowy...
ODPOWIEDZ