Wybór modemu - e220 vs e160

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
liseq
Początkujący użytkownik forum

Wybór modemu - e220 vs e160

Post autor: liseq »

Witam wszystkich użytkowników forum!

Sprawa, którą chciałbym poruszyć znana jest pewnie większości z was, otóż na małej wsi w woj. mazowieckim pewna bliska memu sercu pani zachciała mieć dostęp do internetu. Jako, że Orange CDMA nie oferuje umowy na rok, padło na Play Online.
Dziś udało jej się, po opłaceniu stosownej kaucji, wypożyczyć modem Huawei e220, więc cały dzień testujemy wspólnie usługę - ja zdalnie z domu na Mazurach, ona u siebie.
Mimo. iż do najbliższego nodeB ma w linii prostej jakieś 12-13km, udało się złapać zasięg HSDPA i korzystać z internetu. Oczywiście zasięg jest tylko jeżeli z modemem uda się na zewnątrz domu, albo położy go na parapecie. Testy ściągania plików pokazują ładne 120kB/s a więc maks co do zaoferowania ma Play.

Jako, że pod uwagę brana jest tylko oferta o nazwie Play Online Extra pytanie moje, a w sumie nasze wspólne brzmi - kupować e220, który jest teraz na testach, sprawdzony, nie zrywający połączeń i w sumie nie najgorszy, czy też zwrócić się w stronę e160?

Rozważamy e160, ponieważ jest on wyposażony w złącze do anteny zewnętrznej, która jak wiadomo polepsza zasięg i osiągi modemu.
I tu ciśnie się na klawiaturę drugie pytanie - czy w wyżej opisanych okolicznościach przyrody w ogóle ma sens stosowanie anteny, a jeżeli tak to czy mała antenka dookólna polepszy zasięg HSDPA wewnątrz budynku?
Stosowanie panela z bestpartnera polecanego na forum chyba mija się z celem, bo po pierwsze chyba nie ma tu sytuacji, że trzeba ze wszystkich sił gonić zanikający sygnał HSDPA, skoro wyciąga się ładny 1 mbit transmisji, a po drugie zamontowanie anteny na dachu i puszczenie kabelka do pokoju wiązałoby się z ograniczeniem mobilności laptopa, do którego podłączony jest modem. Teraz z internetu można korzystać we wszystkich pokojach mających okna wychodzące w kierunku nodeB.

Podsumowując - który modem kupić, oraz czy warto inwestować w antenkę do e160 w przypadku wybrania tego modelu?

I jeszcze pro forma - modem znajduje się w Chrostowie Wielkim, gm. Czernice Borowe a najbliższy nadajnik Playa z obsługą HSDPA w Przasnyszu.

Pozdrawiam i proszę o rady ;]
przemox.1
### BAN ###

Re: Wybór modemu - e220 vs e160

Post autor: przemox.1 »

Ja bym polecił E160 ponieważ na wejście na antenkę :)
Ale z Play'em bywa różnie może niedługo zapchać się NodeB i w tedy wystarczy kupić antenkę i kierować w inny.
To jest tylko moja opina ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

E160 na najświeższym firmware jest bardzo przyzwoitym modemikiem. Jednak nie wiem jak wypada jego czułość i antena w porównaniu z E220. Jak zasięg jest na granicy i nie chcemy kombinować z antenami to może nie ryzykować?
liseq
Początkujący użytkownik forum

Post autor: liseq »

Właśnie cała sprawa rozbija się o czułość e160 w porównaniu z e220.
Jeżeli ktoś ma sprawdzone informację to bardzo proszę o podzielenie się nimi ;]

No i jeszcze kwestia antenki do e160 - nie żaden panel czy inne Yagi tylko mała antenka przy modemie - ma to sens i da realny zysk w wyżej wymienionej sytuacji?
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

Ja mam E220 i i nie narzekam sygnał łapie prawie ciągle na 0 CSQ w TNI bo okno mam w innym kierunku niż NodeB temu ta wartość a jak mam modem na poddaszu to mam od 8 do 13 CSQ . Jak juz kiedyś pisałem mieszkam w dole i do NodeB-a mam ok 13 km . Modem wisi cały czas na dworze na kiju ok 3.5 metra i odbiera sygnał dobrze - nie mam na co narzekać był powieszony jak podał śnieg i działa nawet jak pada deszczyk to nic mu się nie dzieje - jest zabezpieczony stykami jak na zdjęciach w temacie o sim-locku w E220 . Jest bardzo czuły jeśli idzie o zmiane z GPRS na EDGE i na odwrót w 3G/hsdpa działa płynnie bo sie bardzo szybko zmienia z HSDPA na UMTS więc to duży jego + bo zaoszczędza przesył danych ( limit) . Łatwo usunąć sim-locka w nim , jesli sie kupi 2x 5 metrów kabla USB to można podłaczyć go na 2 kable i idzie szybciej net na taka długość przesyłu danych ( sprawdzone ) . A teraz może o - jest trochę duży i ma mini USB wtyk no i brak wejsćia na konektor do anteny ale jak koledzy z forum piszą jest mozliwosc ingerencji w jego płytce antenowej .

Ja go polecam problemów z nim nie miałem wiekszych oprócz zgiecia wtyku USB do modemu .Nie testowałem E 160 więc nie wiem jak idzie .

Polecam E220 :]

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-07-02, 22:08 ]
Poprawa ortografii i innych literówek. Przypominam że regulamin forum nakazuje stosować się do zasad pisowni.
Ostatnio zmieniony 2009-07-02, 21:08 przez szmitz, łącznie zmieniany 3 razy.
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
ODPOWIEDZ