Jaki modem do Della D430? HP un2400?
Moderator: Moderatorzy
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
Jaki modem do Della D430? HP un2400?
Kupilem sobie Della D430 i chce mu dolozyc BT oraz WWAN. BT to nie problem na eBay'u. Gorzej z modemami.
Czy ten modem ruszy w Dellu D430? Parametry ma ciekawe, tylko ciekawe jak to sie w praktyce sprawdza...
http://allegro.pl/item653635595_hp_un24 ... _wawa.html
Czy musze szukac czegos z brandem Della? Czy cokolwiek na Mini PCI Express?
Czy ten modem ruszy w Dellu D430? Parametry ma ciekawe, tylko ciekawe jak to sie w praktyce sprawdza...
http://allegro.pl/item653635595_hp_un24 ... _wawa.html
Czy musze szukac czegos z brandem Della? Czy cokolwiek na Mini PCI Express?

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Jaki modem do Della D430? HP un2400?
yagi, wygląda, że będzie blokada tylko na produkty HP i nie pójdzie w innym.
Z kart na WWAN polecam coś Sierry.
[ Dodano: 2009-06-06, 12:23 ]
Możesz np. kupić 880U (HSPA) lub 875U (7.2) i wyciągnąć z niej moduł WWAN.
Czy niema blokady na inne modemy w Twoim laptopie musisz sprawdzić.
canidy powinien coś pomóc.
Z kart na WWAN polecam coś Sierry.
[ Dodano: 2009-06-06, 12:23 ]
Możesz np. kupić 880U (HSPA) lub 875U (7.2) i wyciągnąć z niej moduł WWAN.
Czy niema blokady na inne modemy w Twoim laptopie musisz sprawdzić.
canidy powinien coś pomóc.

- yagi
Zalezy mi na HSUPA. W WelCom sa fajne modemy Optiona, ale cena 1100 zl z przesylka to masakra dla mnie na ta chwile 
Ta Sierra ze Stanow wychodzi calkiem calkiem z przesylka.
eBay
Co do kompa to wgralem BIOS A08 i pracuje na Win 7 RC (nie mam recovery a sprzedawca wcisnal na nim nielegalnego XP)
- z tego co zauwazylem to nie ma problemow z kompatybilnoscia softu (kilka programow nie chce dzialac, np. Super AntiSpyware, poza tym jest OK) a dziala jak demon. Co ciekawe bez zacinek smiga Aero na zintegrowanej grafice
Od razu napisze ze GT Connect 3.0 bez problemu smiga na Windows 7 (sprawdzone na moim Asusie tez z Win 7)

Ta Sierra ze Stanow wychodzi calkiem calkiem z przesylka.
eBay
Co do kompa to wgralem BIOS A08 i pracuje na Win 7 RC (nie mam recovery a sprzedawca wcisnal na nim nielegalnego XP)

Od razu napisze ze GT Connect 3.0 bez problemu smiga na Windows 7 (sprawdzone na moim Asusie tez z Win 7)

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Właśnie o nią mi chodziło.yagi pisze:Ta Sierra ze Stanow wychodzi calkiem calkiem z przesylka.

A masz instalację antenową w laptopie i czytnik kart sim?
- yagi

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
yagi, nic tylko kupować kartę.
[ Dodano: 2009-06-06, 13:24 ]
Tylko ja bym jednak sprawdził czy w biosie niema blokady na innych producentów karty niż dell.

[ Dodano: 2009-06-06, 13:24 ]
Tylko ja bym jednak sprawdził czy w biosie niema blokady na innych producentów karty niż dell.
- yagi
Nie widze w BIOS'ie nic na temat blokady na modemy tylko do Dell'a. Zobaczymy czy ktos ma sposob zeby to sprawdzic 

Tylko musze maly tuning mu zrobic i bedzie super (stacje dokujaca, BT, WWAN, betria 9 cell i moze wiekszy dysk - 60 GB to moze byc malo, choc multimedia trzymam na Asusie a ten ma byc do neta/filmu w trasie)

Po to kupilem tego lapka - zeby miec cos malego, lekkiego i z wbudowanym WWANja.michal pisze:yagi, nic tylko kupować kartę.

Tylko musze maly tuning mu zrobic i bedzie super (stacje dokujaca, BT, WWAN, betria 9 cell i moze wiekszy dysk - 60 GB to moze byc malo, choc multimedia trzymam na Asusie a ten ma byc do neta/filmu w trasie)

- wojteks
- *** Administrator ***
Stacja dokująca przesłania porty d430, można kupić taniej D-Bay zawierający DVD-RW i podłączany do dedykowanego USB. W stacji dokującej są wszystkie porty: DVI, VGA, Lpt, COM, USB, rj45, słuchawki. Nie mam mikrofonu, firewire, rj11.yagi pisze:stacje dokujaca, BT, WWAN
Akurat u siebie mam modem dell 5520 (tylko HSDPA).
Nie pomagam na PW!
- yagi
D-Bay z DVD RW dostalem w komplecie 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jest jeden 100% wsadzić inną karte i zobaczyć czy w ogole bios ją zobaczy. Choć dell raczej nie na darmo sprzedaje modemy pod własną marką...yagi pisze:Nie widze w BIOS'ie nic na temat blokady na modemy tylko do Dell'a. Zobaczymy czy ktos ma sposob zeby to sprawdzic
Na hspa mają 5530 choćby tu http://www.allegro.pl/search.php?string ... aign=opera za całkiem niewielkie pieniądze, tylko wiem że z jednym modemem dell były jakieś kłopoty, to może być ten bo go chyba ericsson produkuje.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- yagi
Nie mam skad pozyczyc modemu zeby sprawdzic
A to ze sprzedaja modemy pod wlasnym szyldem mnie martwi. Bede musial pobuszowac po necie za informacjami na ten temat...
----edit
Tutaj jest koles ktory korzysta ze Sierry w D430 i jest bardzo zadowolony:
http://forums.hardwarezone.com.sg/showt ... ?t=1790858

----edit
Tutaj jest koles ktory korzysta ze Sierry w D430 i jest bardzo zadowolony:
http://forums.hardwarezone.com.sg/showt ... ?t=1790858

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To by było bardzo dobrze jak by dell nie miał blokady w biosie, bo sierra robi najlepsze modemy na rynku (przewaga jest jedna brak schodzenia na na umts). A sam mam cheć kupić sobie pewnego dell'a. Może coś w supprocie dell'a o tym wiedzą i jak sie ich mailem poprosi to się tą wiedzą podzielą.yagi pisze:Tutaj jest koles ktory korzysta ze Sierry w D430 i jest bardzo zadowolony:
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
yagi, czyli powinno śmigać. 
NApisz maila do sierry pytaniem czy ich modemy działają na Twoim laptopie. Napisz, że jesteś zainteresowany ich modułem i chcesz mieć pewność.
Powinni odpowiedzieć bez problemu.

NApisz maila do sierry pytaniem czy ich modemy działają na Twoim laptopie. Napisz, że jesteś zainteresowany ich modułem i chcesz mieć pewność.
Powinni odpowiedzieć bez problemu.
- yagi
Wyslalem zapytanie do znajomej, ktora ma Asusa z wbudowanym modemem. Moze jak bedzie miala czas to sie z nia spotkam i przeloze modem do mojego lapka, zeby sprawdzic organoleptycznie 
---edit
1. Jak dobrze pojdzie to bede mial jej modem na testy w przyszlym tygodniu.
2. Odnosnie problemow z Dell 5530 to z tego co wyczytalem to sa problemy z tym modemem na wczesniejszej generacji kompow - tzn. na D430/D630 pojdzie ale nie bedzie chcial dzialac na D420/D620...

---edit
1. Jak dobrze pojdzie to bede mial jej modem na testy w przyszlym tygodniu.
2. Odnosnie problemow z Dell 5530 to z tego co wyczytalem to sa problemy z tym modemem na wczesniejszej generacji kompow - tzn. na D430/D630 pojdzie ale nie bedzie chcial dzialac na D420/D620...

- yagi
No i stalem sie wczoraj posiadaczem poleconej Sierry - 881U (na Allegro 270 zl + p&p). Wyciagniecie karty ze srodka to troche dlubania, ale warto. Instalacja to no problem.
Modem chodzi jak zyleta, Watcher jest genialny (przelaczanie z trybu pamieci USB w tryb modemu w opcjach, bez grzebania w menedzerze urzadzen to hit dla mnie)
Modem chodzi jak zyleta, Watcher jest genialny (przelaczanie z trybu pamieci USB w tryb modemu w opcjach, bez grzebania w menedzerze urzadzen to hit dla mnie)

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie ma co. Kanadyjski sprzęt. 

- canidy
Sorki, jakoś wcześniej nie zauważyłęm tego postu.
Sierra to świetny wybór, więc gratulacje
Aby przy okazji rozwiać wątpliwości dla potomności, Dell nie stosuje blokad na BIOSie w zakresie modemów. Co ciekawe brandowane modemy Della często mają kłopoty z działaniem na innym sprzęcie niż Dell, ale odwrotnie zwykle nie ma żadnych problemów. Dla przykładu modemy Sierry brandowane dla HP jestem w stanie skłonić do działania z Dellem
Moim skromnym zdanie pomijając hardware to sam soft Sierry działa lepiej niż innych producentów.
Sierra to świetny wybór, więc gratulacje

Aby przy okazji rozwiać wątpliwości dla potomności, Dell nie stosuje blokad na BIOSie w zakresie modemów. Co ciekawe brandowane modemy Della często mają kłopoty z działaniem na innym sprzęcie niż Dell, ale odwrotnie zwykle nie ma żadnych problemów. Dla przykładu modemy Sierry brandowane dla HP jestem w stanie skłonić do działania z Dellem

Moim skromnym zdanie pomijając hardware to sam soft Sierry działa lepiej niż innych producentów.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Dla minimalistów jest jedna lepsza opcja, sterownik NDIS optiona, rozwiązanie ma tylko jedną wade smsów i kodów ussd nie obsługuje, jeśli się nie korzysta to jest idealny.canidy pisze:sam soft Sierry działa lepiej niż innych producentów.
Dzieki za info, troche myśle nad pewnym dellem, co do niego oryginalnie 5530 wsadzają, ale jakoś ten modem mnie nie przekonuje, i jak bym miał coś do środka wsadzać to albo sierra albo option widzę że problemów żadnych nie będzie

- canidy
Wg mnie raczej nie
a przynajmniej nie trafił mi się taki modem, który by nie zadziałał o ile oczywiście hardware nie był uszkodzony. Z brandowanych (oczywiście oprócz Delli) miałem w ręku HP 2300 (czyli zdaje się Sierra MC8775, ale uwaga, wersja brandowana ma jedno wyjście antenowe i modem wyciągnie max 3,6 Mbps) i brandowany FujitsuSiemens, nie pamiętam modelu ale był to de facto MC8755 czyli do 1,8 Mpbs. Był także po drodze Option GTM 378 wyciągnięty z uszkodzonego Option Icon II z Orange i też śmiga bardzo ładnie
- miał jednak chyba SIM locka jako jedyny z tych które miałem.
Z moich obserwacji wynika, że brandowany Novatel EU870D na Dell 5520 działa gorzej niż niebrandowany. Nie wiem jak jest z oryginalnymi modemami Ericssona, ale Dell 5530 (czyli Ericsson F3507g) nie są też zbyt stabilne. Dziwię się, że Dell to pakuje do swoich laptopów... Też bym został przy Sierra, Option, Novatel.

Z moich obserwacji wynika, że brandowany Novatel EU870D na Dell 5520 działa gorzej niż niebrandowany. Nie wiem jak jest z oryginalnymi modemami Ericssona, ale Dell 5530 (czyli Ericsson F3507g) nie są też zbyt stabilne. Dziwię się, że Dell to pakuje do swoich laptopów... Też bym został przy Sierra, Option, Novatel.
Nie od dziś mam wrażenie, że robią tam świetne rzeczy za rozsądne pieniądze. Ot choćby taka firma jak Paradigm, ale to już temat na inne forumja.michal pisze:Nie ma co. Kanadyjski sprzęt.

- yagi
Teraz zrobilem test Orange na tym modemie:
http://speed.io/pics/2187/6851/speed.io.png
Widze ze poprawili dosyl i dodali HSUPA
http://speed.io/pics/2187/6851/speed.io.png
Widze ze poprawili dosyl i dodali HSUPA