Problem z awariami AP - kaskada
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z awariami AP - kaskada
Witam wszystkich, dawno tutaj nie zaglądałem, ale ostatnio pojawił się u mnie dość dziwny problem. Mianowicie wysiadają AP, wygląda to tak że radio słabnie i sygnał zaczyna iść z przerwami, najpierw niewielkimi a później zaczynają się coraz dłuższe przerwy. AP rozmieszczone są w różnych miejscach, przeważnie każdy w odległości 1km - wszystko działało ok przez około 6 lat (AP wymieniałem jak tylko coś siadało, żaden nie jest starszy jak 2 lata). Sprawa wygląda na tyle dziwnie, że od ponad miesiąca siadają po kolei, wymieniam na nowy i po dwóch tygodniach problem się powtarza i to na różnych częściach sieci. AP to IWE-1100 kupowane w atel.com.pl. Ostatnio w mojej miejscowości pojawiły się dwie sieci konkurencyjne, jest to sieć radiowa TV Kablowej i Netii oraz jeden koleś, który u większości swoich klientów czy trzeba czy nie montuje parabole (nawet przy odległości 200m od nadajnika), wszystko wskazuje że oprócz tego montuje również wzmacniacze antenowe, bo sygnał ma sakramencko mocny, zauważyłem również że na skale masową instaluje ludziom AP Client przy antenach. Czy jest możliwe, że ten koleś uszkadza moje AP w jakiś sposób? Zauważyłem w statystykach AP, że od czasu do czasu wpina się jakieś urządzenie z nie moją pulą adresów i śle dużo pakietów. Systematycznie staram się wpisywać takiego użytkownika w blokadę na AP.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z awariami AP - kaskada
wojto, a zasilacze wymieniałeś?
Inna możliwość to właśnie "ogłuszanie" twoich AP syfem tego uryniarza. Popatrz czy np. nie ma jakichś parabol czy gridów wycelowanych w twoje AP. Mi to generalnie wygląda na nieuczciwą konkurencję, którą powinny się zająć władze. Ale trzeba dowodów.
Inna możliwość to właśnie "ogłuszanie" twoich AP syfem tego uryniarza. Popatrz czy np. nie ma jakichś parabol czy gridów wycelowanych w twoje AP. Mi to generalnie wygląda na nieuczciwą konkurencję, którą powinny się zająć władze. Ale trzeba dowodów.
-
- Początkujący użytkownik forum
Zasilacze wymieniałem bo też właśnie najpierw o tym pomyślałem. A co do gridów to nie zwróciłem na to uwagi, natomiast widzę bardzo dużo paraboli Netus i jakieś duże anteny panelowe, coś jak z yagi.pl Ceres. W Netsumbler pokazuje urządzenia SENAO, ale tak jak pisałem, sygnał w odległości 100m od jego anteny jest ze 3x mocniejszy od sygnału z mojej mierzonej z takiej samej odległości. Mam jedną antenę odbiorczą u klienta odległego o 8km (po prostej, brak budynków i drzew) do gościa sygnał idzie ode mnie gridem 24dBi a on odbiera Gridem 19dBi i u tego kolesia sygnał ode mnie ma na poziomie 73dBi i wyłapuje tej konkurencji sygnał z wielu anten na poziomie 75dBi.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
wojto, ciężko coś powiedzieć w takiej sytuacji 
Spróbuj może opisać sprawę na www.trzepak.pl , tam ludzie spotykają się z tym na co dzień.

Spróbuj może opisać sprawę na www.trzepak.pl , tam ludzie spotykają się z tym na co dzień.