[Era] Kradzież telefonu
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
[Era] Kradzież telefonu
Witam
Dzisiaj (niestety) ukradziono telefon mojej siostrze. Ma ona telefon na abonament. Związku z tym mam do Was parę pytań:
1. Moja siostra zgłosiła kradzież telefonu dopiero po 2h od jego kradzieży (niestety nikt nie chciał pożyczyć jej telefonu, aby zadzwoniła do Ery). Czy jeżeli przez ten czas została wydzwoniona dość spora kwota, to myślicie, że Era anuluje nią?
2. Z tego co wyczytałem, to w przeciągu 3 dni od zarejestrowania kradzieży musi ona wysłać faksem potwierdzenie kradzieży. Czy może ktoś wie jak ma wyglądać to pismo i czy jest ono jednak obowiązkowe?
3. Czy za odebranie karty SIM płacę coś (podobno 30 PLN)?
Dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Dzisiaj (niestety) ukradziono telefon mojej siostrze. Ma ona telefon na abonament. Związku z tym mam do Was parę pytań:
1. Moja siostra zgłosiła kradzież telefonu dopiero po 2h od jego kradzieży (niestety nikt nie chciał pożyczyć jej telefonu, aby zadzwoniła do Ery). Czy jeżeli przez ten czas została wydzwoniona dość spora kwota, to myślicie, że Era anuluje nią?
2. Z tego co wyczytałem, to w przeciągu 3 dni od zarejestrowania kradzieży musi ona wysłać faksem potwierdzenie kradzieży. Czy może ktoś wie jak ma wyglądać to pismo i czy jest ono jednak obowiązkowe?
3. Czy za odebranie karty SIM płacę coś (podobno 30 PLN)?
Dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: [Era] Kradzież telefonu
Małe szanseszyman12 pisze:Czy jeżeli przez ten czas została wydzwoniona dość spora kwota, to myślicie, że Era anuluje nią?

Nie jestem pewny, ale może chodzić o papier z policji ze zgłoszeniem kradzieży.szyman12 pisze:Czy może ktoś wie jak ma wyglądać to pismo i czy jest ono jednak obowiązkowe?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Na pewno chodzi o poświadczenie zgłoszenia z policji,i jest to obowiązkowe.Jo_gurt pisze:Nie jestem pewny, ale może chodzić o papier z policji ze zgłoszeniem kradzieży.
-
- Stały użytkownik forum
Moja siostra pytała się (przy zgłaszaniu kradzieży w Erze) czy musi iść na policję. Konsultantka powiedziała, że jeżeli chce zablokować cały telefon (teraz jest założona blokada na połączenia wychodzące na karcie SIM) to musi iść, a jak nie to nie.Na pewno chodzi o poświadczenie zgłoszenia z policji,i jest to obowiązkowe.
Dodatkowo, za bardzo nie ma po co iść na policję, bo pudełko zostało pogryzione przez psa i niema jak odczytać imei, więc nie wiem czy jest sens.....
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
szyman12, a nie ma dowodów zakupu czy takich rzeczy? IMEI powinien być gdzieś spisany.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Wtedy zgłaszasz zaginięcie,a nie kradzież.szyman12 pisze:Moja siostra pytała się (przy zgłaszaniu kradzieży w Erze) czy musi iść na policję. Konsultantka powiedziała, że jeżeli chce zablokować cały telefon (teraz jest założona blokada na połączenia wychodzące na karcie SIM) to musi iść, a jak nie to nie.
Kradzież musi być zgłoszona policji.
[ Dodano: 2009-07-06, 19:37 ]
Nawet chyba na umowie o ŚUT powinien być o ile pamiętam,jeśli oczywiście aktywacja była brana z telefonem...Jo_gurt pisze:IMEI powinien być gdzieś spisany.
-
- Stały użytkownik forum
Problem w tym, że ten telefon co go używała (Motorola V3) wygrała w konkursie VIA Moje Doładowania. Oprócz pudła z telefonem, dostała kartkę, że to ona wygrała ten telefon.szyman12, a nie ma dowodów zakupu czy takich rzeczy? IMEI powinien być gdzieś spisany.
A numeru IMEI nie spisywaliśmy, bo po roku zaczęły się z nim problemy i miał być on "na wypadek co".
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Przede wszystkim należy zadzwonić do Ery i zgłosić wyłączenie tego numeru. Przy każdej aktywacji jest nadawane hasło abonenckie i wówczas konsultant ma obowiązek na twoje zgłoszenie wyłączyć wszystkie usługi na karcie sim.Reszta jak już koledzy napisali.
-
- Guru bezprzewodowy
Problemem są karty prepaidowe, nie można ich zablokować przez BOK. Jedyne rozwiązanie to wymiana karty SIM. Przerabiałem 2 lata temu w TakTaku.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
marens pisze:Problemem są karty prepaidowe, nie można ich zablokować przez BOK
Tu chodzi o kartę abonamentową.szyman12 pisze:Ma ona telefon na abonament.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Pudło albo ta kartka się nie zapodziały gdzieś, na pudełku jest wydrukowany nr imei. Ale jeśli telefon nie był kupiony w erze to może się tak zdarzyc, że nawet nie będąc chcileli zablokowac nr imei.szyman12 pisze:Oprócz pudła z telefonem, dostała kartkę, że to ona wygrała ten telefon.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Kolega szyman12 napisał :"bo pudełko zostało pogryzione przez psa i niema jak odczytać imei"
Więc z pudełka numeru nie spisze.
Więc z pudełka numeru nie spisze.
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Vodafone + iPhone 7
-
- Stały użytkownik forum
Witam
Wszystko zostało wyjaśnione. Podaje informacje (choć nie życzę) jakby ktoś znalazł się w sytuacji mojej siostry.
1. Jeżeli użytkownik zablokuje kartę trochę czasu po zgubieniu/ kradzieży i zostanie wydzwoniona dość spora kwota
wysyłamy wtedy pismo do Ery z prośbą o anulowanie tej kwoty. Wg. rozmowy prywatnej (poza infolinią oraz salonem PTC) z konsultantem w 95 % Era jest miłosierna
2. Po zarejestrowaniu blokady karty SIM użytkownik w ciągu 7 dni musi się udać po duplikat karty SIM. Te 3 dni, gdzie musisz wysłać potwierdzenie kradzieży (= dokument z policji) to tylko po to, aby zablokować numer IMEI telefonu ZAKUPIONEGO TYLKO U OPERATORA!
3. Niezależnie czy zgubiłeś czy Ci ukradli telefon - za duplikat karty SIM płacisz 30,50 z VAT /kwota naliczana jest do rachunku za telefon/
Mam nadzieje, że informacje przydadzą się w razie czego
Pozdrawiam
Wszystko zostało wyjaśnione. Podaje informacje (choć nie życzę) jakby ktoś znalazł się w sytuacji mojej siostry.
1. Jeżeli użytkownik zablokuje kartę trochę czasu po zgubieniu/ kradzieży i zostanie wydzwoniona dość spora kwota

2. Po zarejestrowaniu blokady karty SIM użytkownik w ciągu 7 dni musi się udać po duplikat karty SIM. Te 3 dni, gdzie musisz wysłać potwierdzenie kradzieży (= dokument z policji) to tylko po to, aby zablokować numer IMEI telefonu ZAKUPIONEGO TYLKO U OPERATORA!
3. Niezależnie czy zgubiłeś czy Ci ukradli telefon - za duplikat karty SIM płacisz 30,50 z VAT /kwota naliczana jest do rachunku za telefon/
Mam nadzieje, że informacje przydadzą się w razie czego

Pozdrawiam
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
W przypadku oferty mix (Era Fun., TT Fon, Nowa Era Mix) platnosc gotowka na miejscu - tylko salony i sklepy firmowe.szyman12 pisze: 3. Niezależnie czy zgubiłeś czy Ci ukradli telefon - za duplikat karty SIM płacisz 30,50 z VAT /kwota naliczana jest do rachunku za telefon/

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
-
- Początkujący użytkownik forum
zabezpieczanie danych na laptopie
Szukałem ostatnio na necie rozwiązań dotyczących ochrony laptopów przed kradzieżą. Przeglądając strony trafiłem na polskie (wow!) rozwiązanie CIACH mające służyć ochronie telefonów i komórek. Działa ono w ten sposób że instalujesz na urządzeniu aplikacje która dostarcza info o miejscu w którym znajduje się zabezpieczony sprzęt. Dodatkowo jak zgubisz, albo ukradną Ci lapa w każdej chwili możesz za pomocą tego programiku zalogować się na odpowiedniej stronie i skopiować/skasować ważne pliki a nawet zablokować urządzenie. Najlepsze jest to że chwilowo udostępniają go za darmo więc można sprawdzić czy to faktycznie działa
)
Co wy na to?
[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2011-10-18, 16:14 ]
Nie jest to rozwiązanie bezpłatne. Dlatego usunąłem nazwę.

Co wy na to?
[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2011-10-18, 16:14 ]
Nie jest to rozwiązanie bezpłatne. Dlatego usunąłem nazwę.
Ostatnio zmieniony 2011-10-18, 15:12 przez doremi, łącznie zmieniany 1 raz.