Witam!!!
Chciałbym założyć linię telefoniczną w TP aby później móc założyć internet w Neostradzie.
Mam kilka pytań, a mianowicie: Nie miałem dotychczasowo założonego gniazdka ani podciągniętej linii telefonicznej do domu. Ile będzie mnie kosztowało podciągnięcie linii do domu i założenie gniazdka? Informuję, że linia telefoniczna przechodzi po drugiej stronie drogi. Czy monter z TP będzie musiał przeciągać linię od samej skrzynki, czy wystarczy ta, która przebiega po drugiej stronie drogi??? Wiem, że podpisanie umowy na linię kosztuje 10 zł na rok. Teraz drugie pytanie, a mianowicie: W przypadku zawieszenia linii będę płacił 21,35 zł i na jaki okres maksymalnie da się zawiesić linię? Jeżeli wezmę tą linię z TP na rok i Neostradę na okres roczny i w obydwu przypadkach skończy mi się umowa to czy nadal będę płacił abonament za utrzymanie gniazdka czyli to 21,35 zł???
Proszę o szybką odpowiedź!
Dziękuję!
Założenie linii w TP
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Założenie linii w TP
Prawdopodobnie do najbliższej rozdzielni/skrzynki będzie ciągnął linię. Inny problem to taki, że TP nie chce robić nowych przyłączeń kablem "bo się nie opłaca".Damianq pisze:Czy monter z TP będzie musiał przeciągać linię
Nie, koniec umowy to koniec zobowiązań.Damianq pisze:Jeżeli wezmę tą linię z TP na rok i Neostradę na okres roczny i w obydwu przypadkach skończy mi się umowa to czy nadal będę płacił abonament za utrzymanie gniazdka czyli to 21,35 zł?
Nie pomagam na PW!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
W TP grasuje teraz groźny niedźwiedź Niechcemiś (jak to ładnie określił jeden grupowicz na PMT) więc nie licz na przyłącze kablowe.
Opłata za przyłączenie linii to 366 zł brutto w przypadku umowy na czas nieokreślony (a tylko wtedy możesz po miesiącu zawiesić linię),lub 10 zł w przypadku lojalki na rok.
[ Dodano: 2009-07-05, 22:00 ]
Dołącza się tam,gdzie są akurat wolne zasoby kablowe.
[ Dodano: 2009-07-05, 22:05 ]
Opłata płatna z góry za cały okres zawieszenia.
Opłata za przyłączenie linii to 366 zł brutto w przypadku umowy na czas nieokreślony (a tylko wtedy możesz po miesiącu zawiesić linię),lub 10 zł w przypadku lojalki na rok.
[ Dodano: 2009-07-05, 22:00 ]
Nie wiadomo.Damianq pisze:zy monter z TP będzie musiał przeciągać linię od samej skrzynki, czy wystarczy ta, która przebiega po drugiej stronie drogi???
Dołącza się tam,gdzie są akurat wolne zasoby kablowe.
[ Dodano: 2009-07-05, 22:05 ]
Na 12 miesięcy.Damianq pisze:na jaki okres maksymalnie da się zawiesić linię?
Opłata płatna z góry za cały okres zawieszenia.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Damianq napisał/a:
Trochę o tym wiem bo miałem kiedyś ludzi co kładli kable dla TP . Kabel z domu musi być połączony do wolnej skrzynki a jeśli jest już zapchana abonentami to albo nowy kabel z centralki ( chodzi mi o budynek a nie skrzynkę ) do skrzynki na ulicy lub twój kabel do innej skrzynki ale tego nie powino sie robić i wtedy podłączą ciebie a to dla nich duży koszt. Do tego kabla co po drugiej stronie przebiega to ciebie nie podłączą bo tam idzie swiatłowód i kable od ludzi (sąsiadów ) lub firm .
Z tego co kierownik od tej firmy mówił to kable nowe i podłaczenia robia tylko do duzych bloków lub firm albo też na nowych ulicach . Warto jeśli nic nie załatwisz w telepunkcie to iść do Rzecznika praw ochrony konsumenta
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-07-06, 20:02 ]
Poprawa ortografii.
Kod: Zaznacz cały
Czy monter z TP będzie musiał przeciągać linię od samej skrzynki, czy wystarczy ta, która przebiega po drugiej stronie drogi???
Z tego co kierownik od tej firmy mówił to kable nowe i podłaczenia robia tylko do duzych bloków lub firm albo też na nowych ulicach . Warto jeśli nic nie załatwisz w telepunkcie to iść do Rzecznika praw ochrony konsumenta
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-07-06, 20:02 ]
Poprawa ortografii.
Ostatnio zmieniony 2009-07-06, 19:01 przez szmitz, łącznie zmieniany 1 raz.
Netia 2Mb/s. 
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks

Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks