Wpadłem na pomysł aby zrobić coś takiego żeby telefon można było podłączyć bezpośrednio do routera i w ten sposób dzielić łącze.
Można by wyszukać jakiś router z portem com bądź usb i zmodyfikować troche w nim oprogramowanie żeby współpracował z telefonem.
Innym rozwiązaniem byłoby zrobienie jakiejś przejściówki usb<=>lan czy com<=>lan.
Podobny projekt tylko troche odwrotny jest robiony dla sharingu "Sharing po RS232 do dowolnego tunera bez komputera"
To wszystko jest do przeczytania na DVHK forum. Ludzie z tego forum znaleźli już rozwiozanie tego problemu więc może i z tym da się coś wymyśleć.
Telefon podłanczany do portu lan
Moderator: Moderatorzy
- tomasat
- Użytkownik forum
Telefon podłanczany do portu lan
Motorolka v235 + Superkarta10 i iPlus
- raptou
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Telefon podłanczany do portu lan
Rozwiązanie takie już istnieje.
Ktoś już nawet coś takiego produkuje w Polsce. Przewijalo się nawet z miesiąc temu na Allegro.
Najbardziej znanym routerem GPRS w Polsce jest szwedzki Forsway F10 GPRS. W zasadzie jest to router do internetu satelitarnego i jest sprzedawany w ofercie jednego z polskich dostawców internetu sat, jednak po odpięciu kabla od anteny satelitarnej zamienia się w router GPRS, o czym mało kto wie. Trzeba też włożyc własną kartę SIM, ponieważ w usłudze zablokowany jest downlink GPRS. Można taki router kupić bez umowy. Koszt ok 1000 zł.
Cały pic polegał na tym, że router, gdy nie mógł się połączyć z serwerem proxy poprostu kierował ruch w dwie strony bezpośrednio na modem GPRS.
Oczywiście nie wiem, czy operator nie naprawił błędu i nie zmodyfikował oprogramowania, żeby uniemożliwić takie wykorzystanie F10. Dawno się tym nie bawiłem, jednak kiedyś było to możliwe.
Do routera można podłączyć wiele komputerów poprzez każdy switch lub hub Ethernet 10 mb/s.
P.S. Właśnie sprawdziłem na Allegro. Są też routery dla kart PCMCIA GPRS/EDGE/UMTS.
Drogo!
Ktoś już nawet coś takiego produkuje w Polsce. Przewijalo się nawet z miesiąc temu na Allegro.
Najbardziej znanym routerem GPRS w Polsce jest szwedzki Forsway F10 GPRS. W zasadzie jest to router do internetu satelitarnego i jest sprzedawany w ofercie jednego z polskich dostawców internetu sat, jednak po odpięciu kabla od anteny satelitarnej zamienia się w router GPRS, o czym mało kto wie. Trzeba też włożyc własną kartę SIM, ponieważ w usłudze zablokowany jest downlink GPRS. Można taki router kupić bez umowy. Koszt ok 1000 zł.
Cały pic polegał na tym, że router, gdy nie mógł się połączyć z serwerem proxy poprostu kierował ruch w dwie strony bezpośrednio na modem GPRS.
Oczywiście nie wiem, czy operator nie naprawił błędu i nie zmodyfikował oprogramowania, żeby uniemożliwić takie wykorzystanie F10. Dawno się tym nie bawiłem, jednak kiedyś było to możliwe.
Do routera można podłączyć wiele komputerów poprzez każdy switch lub hub Ethernet 10 mb/s.
P.S. Właśnie sprawdziłem na Allegro. Są też routery dla kart PCMCIA GPRS/EDGE/UMTS.
Drogo!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Telefon podłanczany do portu lan
Jesli chodzi o routery z technologią komórkową to ciekawą ofertę ma option. GlobeSurfer® 3G HSDPAhttp://www.option.com/products/globesur ... sdpa.shtml
Niestety fajne ale drogie. Ja znalazłem po £548.73 z vat
Niestety fajne ale drogie. Ja znalazłem po £548.73 z vat