30dB czy ta wartość jest "dobra"
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
30dB czy ta wartość jest "dobra"
Witam.
Uzyskałem tutaj bardzo fachową pomoc odnośnie sprzętu o którą prośiłem w innym temacie.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=197534#197534
Wszystko działa rewelacyjnie.
Nurtuje mnie jedno pytanie.
AP TPlink pokazuje Signal 30dB no i nie wiem czy to dużo czy mało?
Dobrze czy może być lepiej?
Poprzednio miałem wszystko % pokazane.
Mam możliwosć postawienia anteny jeszcze lepiej w innym miejscu ale co wiąże się z pewnymi problemami jeżeli chodzi o konstrukcję domu.
Pozostałe sieci ok 13 szt nadają od 1 do 26dB
Wszystko działa bardzo dobrze ale można coś jeszcze polepszyć co wymaga pewnych akrobacji ale wykonalnych.
Uzyskałem tutaj bardzo fachową pomoc odnośnie sprzętu o którą prośiłem w innym temacie.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=197534#197534
Wszystko działa rewelacyjnie.
Nurtuje mnie jedno pytanie.
AP TPlink pokazuje Signal 30dB no i nie wiem czy to dużo czy mało?
Dobrze czy może być lepiej?
Poprzednio miałem wszystko % pokazane.
Mam możliwosć postawienia anteny jeszcze lepiej w innym miejscu ale co wiąże się z pewnymi problemami jeżeli chodzi o konstrukcję domu.
Pozostałe sieci ok 13 szt nadają od 1 do 26dB
Wszystko działa bardzo dobrze ale można coś jeszcze polepszyć co wymaga pewnych akrobacji ale wykonalnych.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: 30dB czy ta wartość jest "dobra"
30 czy -30? Jeśli -30dBm to bardzo dobrze. Jeśli 30 to jest jakieś dziwne RSSI i ciężko to zinterpretować.GSG-9 pisze:AP TPlink pokazuje Signal 30dB no i nie wiem czy to dużo czy mało?
- man1
- Stały użytkownik forum
Dołączam się do kolegi u mnie tp-link też sygnał dziwnie wskazuje. Sygnał mam pokazywany w DB a nie w -dBm ? i w trybie APC aby uzyskać połączenie musze mieć sygnał o mocy >40DB przy fabrycznej antenie.
Poniżej wrzucam scren:
Poniżej wrzucam scren:
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Może to SNR? Albo jakieś RSSI? Ciężko powiedzieć. W instrukcji coś napisali o tym?
- man1
- Stały użytkownik forum
Co do RSSI to znalazłem w necie coś takiego : przelicznik DB na -dBm.Jo_gurt pisze:Może to SNR? Albo jakieś RSSI? Ciężko powiedzieć. W instrukcji coś napisali o tym?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tzn RSSI to jest nic konkretnego, bo to może sobie dowolnie zdefiniować producent urządzenia (często są do procenty, kreski, niemianowane liczby, ...). Także ciężko o jakiś przelicznik.
[ Dodano: 2009-07-10, 23:52 ]
Widzisz, na obrazku zaznaczone: dla Cisco. I jest to skala 0-100 (niemianowana, ale prawie jak procenty).
[ Dodano: 2009-07-10, 23:52 ]
Widzisz, na obrazku zaznaczone: dla Cisco. I jest to skala 0-100 (niemianowana, ale prawie jak procenty).
- man1
- Stały użytkownik forum
A w Instrukcji nie znalazłem nic co by było napisane w jakiej skali jest podawany sygnał.