[TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji - 2009.04-2011.06

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
przemox.1
### BAN ###

Re: [TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji - 2009.04-2011.06

Post autor: przemox.1 »

Jeszcze jedna kwestia. Czym najlepiej sprawdzać siłę sygnały przy ustawieniu anteny? Na "oko", telefonem, modemem a może czymś jeszcze bardziej wyszukanym? ;)
Możesz sprawdzić na http://mapa.btsearch.pl/ mniejwięcej w którym kierunku jest BTS/NodeB i kierować i próbować ustawić najsilniejszy sygnał :)
Alcatraz pisze:I druga sprawa. Czy zasady instalacji są takie same jak w przypadku anteny telewizyjnej tzn. możliwie wysoko i i bez przeszkód? Mnie najlepiej pasowałaby instalacja pod drewnianym dachem. Jest ona wtedy przysłonięta deskami (żadnego metalu!) Antenie TV to nie przeszkadza, nie wiem jak będzie z gsm.
Najlepiej dać ją na na budynek bo w GSM występuje tłumienie i może się okazać że antena będzie trochę niżej chodziła lepiej niż wyżej
Alcatraz pisze: Czy 10m przewodu to nie za dużo? Mam na myśli tłumienie, straty na kablu i złączkach.
Zależy czy masz antenę na 2G-GPRS/EDGE czy na 3G-UMTS/HSDPA bo na 3G jest większe tłumienie sygnału na kablu niź na 2G :]
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Alcatraz pisze:Jeszcze jedna kwestia. Czym najlepiej sprawdzać siłę sygnały przy ustawieniu anteny? Na "oko", telefonem, modemem a może czymś jeszcze bardziej wyszukanym?
Oczywiście modem, najlepiej pobrać <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> jest tam ukryta opcja sprawdzania csq co sekunde, co prawda to też działa z opóźnieniem (zwykle kilka sekund) - trzeba bardzo wolno kręcić anteną, ale jest to najskuteczniejszy sposób.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Pamoart
Użytkownik forum

Post autor: Pamoart »

krystianb pisze:(...) »Top NetInfo« jest tam ukryta opcja sprawdzania csq co sekunde, (...)
Mówisz o zaznaczeniu opcji: "Wyświetlaj poziom sygnału" w menu "Komunikacja AT i PIN" cy może jest jeszcze jakaś inna opcja przyspieszająca odczyt?
ryba825 pisze:A funkcja blokowania łączenia się z danym BTS/NodeB byłaby możliwa BTS/NodeB ? Może jakieś blokowanie software'owe np. jeżeli program wykryje BTS/NodeB to można zaznaczyć czy blokowany czy można się łączyć ? Czasami przydatne jest jak modem się chce połączyć w nadajnikiem, który jest bardziej obciążony niż inny, ponieważ sygnał jest mocniejszy.
Ja mam taki problem:
Jestem od pewnego czasu w zasięgu dwóch stacji BTS, wcześniej miałem słaby sygnał z jednej stacji, teraz doszedł sygnał z tej drugiej. Sygnał z tej drugiej stacji jest strasznie niestabilny w przeciągu ułamków sekund mam wartość maksymalną CSQ i minimalną, co się wiąże z ciągłym rozłączaniem modemu ponieważ tak wysoka wartość jest wyższa od tej słabej ale stabilnej stacji, pomógłby mi strasznie jakiś sposób na zablokowanie BTSa tak jak to robi np. Net Monitor w telefonie, lub sposób na wyeliminowanie niestabilnego BTSa, np jakaś czarna lista BTS. Może też opcja jakiejś wartość do ustawienia w TNI np. wartość CSQ sąsiedniej stacji musiałaby się utrzymywać przez zadany okres czasu żeby się na nią przełączyć?
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

Alcatraz pisze:Dziękuję za odpowiedź. Moja sytuacja jest taka, że na GC89 działa w trybie GPRS ze względu na zbyt słaby sygnał (działka na wsi, las itp.) Telefon działa jako tako ponieważ jemu wystarczy nawet przysłowiowa "jedna kreska". Do modemu myślałem o zewnętrznej antenie ale np. ATM-152 czy 153 została gdzieś tutaj nieźle obśmiana wieć w tej chwili zastanawiam się co dalej. Chodzi oczywiście o wyciśniecie trybu EDGE.
A co to ma wspólnego TNI?
Proponuję przenieść tę dyskusję do osobnego wątku.
Krzysztof
przemox.1
### BAN ###

Pamoart pisze:"Komunikacja AT i PIN" cy może jest jeszcze jakaś inna opcja przyspieszająca odczyt?
Nie, wchodzisz w ustawienia TNI, wchodzisz na zakładkę "Komunikacja AT i PIN",, następnie w :Komendy AT" i tam jest coś o CSQ ;)
BONZAI
Początkujący użytkownik forum

Post autor: BONZAI »

jurekz pisze:Modem na dellu musi być zainicjowany - bez tego nie podejmie pracy (zapala się wtedy diodka na frontpanelu), inicjowanie jest jednokrotne ale trwa dosyć długo. Top_Netinfo można ustawić aby inicjował modem przed połączeniem ale nie bardzo ma to sens bo trzeba ustawić bardzo długi czas (który odlicza się za każdym połączeniem).
Ideałem było by inicjowanie modemu przy uruchamianiu programu - a takiej opcji niestety nie ma.
Czy mogę prosić o dopisanie takiej opcji?
Witaj.
Ja tez mam E4300 z wbudowanym WWANem ale nie moge za cholere ustawic komend AT. Generalnie TNI dziala i laczy sie do netu ale za diabla nie chce pokazywac sieci itp-ych. Nie moge namierzyc odpowiedniego portu a probowalem wszystkie. Sam juz nie wiem czy to przez Viste czy inne badziewie? Czy u Ciebie to dziala?
O jakim inicjowaniu piszesz?

Pozdro.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-07-10, 15:59 ]
Co to za pisanie cytatu na końcu? Proszę pisz najpierw cytat, a dopiero się do niego odnoś, a nie odwrotnie.
Ostatnio zmieniony 2009-07-10, 14:58 przez BONZAI, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: artureal »

Mam pytanie: jak często TNI sprawdza moc sygnału? Czy TNI mógłby mierzyć i wyświetlać odbieraną przez modem moc sygnału np. co 1 sekundę ? Taka opcja znacząco ułatwiłaby poszukiwania najlepszego miejsca odbioru dla modemu i/lub anteny.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

W TNI jest opcja do ustawianie anteny. Gdzie to było nie pamiętam. Musisz poszukać. Albo janek222 Ci podpowie.
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

Czemu jak zrobiłem aktualizacje w bazie BTS w TNI nie miejscowośći i co zrobić aby były ??
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
przemox.1
### BAN ###

janek222, kiedy będzie wersja finalna Top Net Info 3.37, bo widać literki Ci się kończą ;)

Mi coś <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> zaczął się zawieszać coś :/
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

przemox.1, Mi czasami też się zawiesza .
Nilstem

Post autor: Nilstem »

Witam, program fajny, ale mam mały problem. W TNI nie mogę włączyć komunikacji AT. W oknie mam widoczne trzy porty, ale którego bym nie wybrał wyrzuca mi komunikat:

Kod: Zaznacz cały

"Nie otrzymano prawidłowej odpowiedzi z portu. Odpowiedź modemu:"
Nie wiem za bardzo co jest nie tak ;/

Ps. Jak było to sorry - może ślepnę na starość ;p
Awatar użytkownika
paweliplus

Post autor: paweliplus »

Mi się czasami tak zdarzyło , wystarczy , że odłaczyłem modem , podłaczyłem ponownie , odczekałem chwile i wybrałem odpowiedni port i działało , myśle ze u ciebie bedzie chodzić
przemox.1
### BAN ###

szmitz pisze:przemox.1, Mi czasami też się zawiesza .
Dosyć często teraz mi się dzieje jak się na Vistę przerzuciłem na XP też czasem była zaiwiecha :/
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Ja mam XP i zawiesza się przeważnie w menu , jak zmieniam częstotliwośći połączeń ,(EDGE >UMTS )
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: janek222 »

przemox.1 pisze:kiedy będzie wersja finalna Top Net Info 3.37, bo widać literki Ci się kończą
Jeszcze jest kilka ;) A poważniej to było trochę zmian z którymi nie było łatwo (np. dostosowywanie do Windows 7 64 bit) i dlatego się przeciąga.

Do pobrania ręcznego wersja do testów (3.37x test): http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip
Zmiany:
1. Dodatkowe zabezpieczenia przy odczycie IMSI (Twórz statystyki dla każdej karty SIM osobno). Teraz powinna wyświetlić się odpowiedź modemu z za długim numerem IMSI co się zdarzało, może to coś wyjaśni.
2. Zmieniono K na k (kilo) przy ustawionych przedrostkach dziesiętnych.
3. Zmieniono hinty (dymki - podpowiedzi - informacje). Sposób minimalizacji, maksymalizacji okien, co może nie być widoczne dla użytkownika po za tym że w większości okien jest nieaktywna ikonka minimalizacji.
4. Sporo zmian w kodzie. Ze względu na to jest to jeszcze wersja testowa. Jak nie będzie większych uwag to wkrótce stanie się "beta".
szmitz pisze:Ja mam XP i zawiesza się przeważnie w menu , jak zmieniam częstotliwośći połączeń ,(EDGE >UMTS )
Proszę, piszcie dokładnie po kolei co robicie, jak który przycisk przyciskacie to kiedy się zawiesza itp.
Możliwe powody (na razie tylko to przychodzi mi do głowy):
1. Wyświetla się komunikat pod oknem - należy spróbować kliknąć Esc lub Enter.
2. Antywirus.
3. Uprawnienia.
Pozdrawiam
Janek
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Ale przy "ULS" i "DLS" nadal jest "K" (duże).

"Dymek" w tray'u działa. :ok:

Gdzie TNI trzyma pobrany plik btsearch.xls ? Chodzi mi o folder tymczasowy do którego jest pobierany a potem przekopiowywany do folderu z TNI.

Jest problem z "Wyłącz w menu możliwość wył. i rest. komputera", mimo iż jest zaznaczone ptaszkiem to po wyłączeniu i włączeniu programu inicjuje to jako odznaczone. Po odznaczeniu tego ta funkcja się włączona.
przemox.1
### BAN ###

Jak wczoraj miałem Vistę ( dokładnie Ultimate 32bit) to ten dymek co się koło ikonki TNI na pasku zadań wyświetla, to wyświetlił się w lewym górnym rogu ekrany ( moja rozdzielczość 1680x1050 może to się przyda) i tak przez cały czas było :/
Nilstem

Post autor: Nilstem »

paweliplus pisze:Mi się czasami tak zdarzyło , wystarczy , że odłaczyłem modem , podłaczyłem ponownie , odczekałem chwile i wybrałem odpowiedni port i działało , myśle ze u ciebie bedzie chodzić
Dzięki, zrobiłem tak jak mówiłeś i zadziałało :D Jeszcze raz dzięki ;]
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

przemox.1 pisze:Jak wczoraj miałem Vistę ( dokładnie Ultimate 32bit) to ten dymek co się koło ikonki TNI na pasku zadań wyświetla, to wyświetlił się w lewym górnym rogu ekrany ( moja rozdzielczość 1680x1050 może to się przyda) i tak przez cały czas było
Jakiej wersji używałeś stabilnej czy 3.37w ?
U mnie we wszystkich wersjach od 3.37w wstecz "dymek" w tray'u się tak wyświetlał.
Jeżeli masz jeszcze dostęp do Visty to sprawdź wersję 3.37x, bo u mnie się wyświetla dobrze.
Awatar użytkownika
paweliplus

Post autor: paweliplus »

ryba825 gdy sciągniesz baze do programu to ona sie zapisuje tam gdzie masz TNI
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
przemox.1
### BAN ###

ryba825 pisze:Jakiej wersji używałeś stabilnej czy 3.37w ?
Tak
ryba825 pisze:Jeżeli masz jeszcze dostęp do Visty to sprawdź wersję 3.37x, bo u mnie się wyświetla dobrze.
Nie chce mi się formatować kompa :cwaniak:
Na XP jest wszystko w początku :D
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Do pobrania ręcznego wersja do testów (3.37z test): http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip
ryba825 pisze:Ale przy "ULS" i "DLS" nadal jest "K" (duże).
Już jest małe.
ryba825 pisze:Gdzie TNI trzyma pobrany plik btsearch.xls ?
W katalogu w którym znajduje się plik wykonywalny programu (top_netinfo.exe). Pobierany jest btsearch.zip i rozpakowywany z niego do tego samego folderu btsearch.xls . Pewnie to system jeszcze gdzieś wrzuca do cache podczas ściągania, ale czy i gdzie tego nie sprawdzałem.
ryba825 pisze:Jest problem z "Wyłącz w menu możliwość wył. i rest. komputera"
Znalazłem jeden mały błąd ale to przy samej zmianie ustawienia albo po otwarciu "Ustawienia" - mam nadzieję że teraz już będzie dobrze. Nie zauważyłem błędu po samym otwarciu programu.
przemox.1 pisze:dymek co się koło ikonki TNI na pasku zadań wyświetla, to wyświetlił się w lewym górnym rogu ekrany
Teraz jest duża szansa że będzie dobrze. Za info czy tak jest będę wdzięczny.
przemox.1 pisze:Na XP jest wszystko w początku
Pod kontrolą innych systemów też już powinno być dobrze. Niestety XP nadal wydaje mi się najstabilniejszym i najbardziej "przejrzystym" systemem.

PS. Wszystko wskazuje na to że jutro to będzie wersja beta.
Pozdrawiam
Janek
Nalewka
Stały użytkownik forum

Post autor: Nalewka »

Panie Janie (janek222 *Mistrz bezprzewodowy*), jesteś wielki!!! W imieniu wszystkich matołów i innych głupków informatycznych - DZIĘKUJĘ!!! Za fantastyczną aplikację, poprawki i obszerne wyjaśnienia cierpliwie dopisywane po każdej uwadze forumowiczów. (gdzie są konkrety na temat datków? jakiś numer r-ku, jakieś dane? W zakładce Informacje nic nie znalazłam...)

No i tym razem moja uwaga:
janek222 pisze:Do pobrania ręcznego wersja do testów (3.37o test): (...)
1. W USSD dodano możliwość korzystania z ZTE np. MF626. Należy zaznaczyć "niektórych ZTE..." Nie zostało to jeszcze przetestowane o co proszę pluma.
Mam stareńki ZTE MF330. W TNI w części dot. BTS mam LAC bd, CID bd i bd bd :( Naprawdę nic się nie da zrobić? ZTE nie obsługuje tych komend?

I druga sprawa (przepraszam za prywatę). W ustawieniach portu do kom. AT mam do wyboru cztery:
- COM5: Port ZTE Diagnostics Interface (COM5)
- COM6: Port ZTE NMEA Device (COM6)
- COM7: Modem ZTE Proprietary USB Modem
- COM4: Modem HDAUDIO Soft Data Fax Modem with SmartCP
Wybrałam COM6 i aplikacja działa (łączy z netem, podlicza statystykę, pokazuje "moc synału"), ale wybrałam na zasadzie losowania, a nie przemyślanej decyzji :hyhy: To dobry wybór? Czy wybrać inny port z podanych?

Może niedługo zmienię modem na inny, ale na razie dla mnie i może dla innych użytkowników starego ZTE - proszę o atencję :padam:
modem ADU 635WA - Orange + anteny ATK 10 i 20 / router Zalip CDW530 + Konektor antenowy FME/AnyDATA
albo
Axesstel 610 + antena ATK + jakaś ładna przełączka :)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Nalewka pisze:Mam stareńki ZTE MF330. W TNI w części dot. BTS mam LAC bd, CID bd i bd bd :( Naprawdę nic się nie da zrobić? ZTE nie obsługuje tych komend?

I druga sprawa (przepraszam za prywatę). W ustawieniach portu do kom. AT mam do wyboru cztery:
- COM7: Modem ZTE Proprietary USB Modem
- COM4: Modem HDAUDIO Soft Data Fax Modem with SmartCP

Wybrałam COM6 i aplikacja działa (łączy z netem, podlicza statystykę, pokazuje "moc synału"), ale wybrałam na zasadzie losowania, a nie przemyślanej decyzji
Tak naprawdę, to do komunikacji AT masz do wyboru tylko 2 porty:

Zmień na COM5, może Ci się pojawią LAC oraz CID.
Krzysztof
Nalewka
Stały użytkownik forum

Post autor: Nalewka »

Po rozłączeniu TNI zmieniłam port na COM5, zaznaczyłam komunikację AT i otrzymała następujący komunikat:
===
Nie otrzymano prawidłowej odpowiedzi portu.
Odpowiedź modemu:
(zamiast odpowiedzi modemu poniżej tych dwóch linijek tekstu jest pusta linia i Zamknij okno).
===
No cóż, modem stary, to i możliwości pewnie ma mniejsze :zawstydzony:
modem ADU 635WA - Orange + anteny ATK 10 i 20 / router Zalip CDW530 + Konektor antenowy FME/AnyDATA
albo
Axesstel 610 + antena ATK + jakaś ładna przełączka :)
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: lubczyk »

E tam. Ja mam MF330 i komendy AT działają normalnie. Nie czytałem tematu, co jest nie tak ?
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

lubczyk pisze:Nie czytałem tematu, co jest nie tak ?
Przecież napisał:
W TNI w części dot. BTS mam LAC bd, CID bd i bd
Krzysztof
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 3.38 beta.
W programie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> od wersji 2.27 istnieje możliwość aktualizacji:
menu górne -> Informacje -> Aktualizacje

Zmiany:
Opisane przy okazji publikowania wersji testowych.
Nalewka pisze:DZIĘKUJĘ!!! Za fantastyczną aplikację
Proszę bardzo :) Cała przyjemność po mojej stronie ;)
Nalewka pisze:gdzie są konkrety na temat datków?
Chwilowo brak ale niebawem powinny się pojawić :)
Nalewka pisze:mam LAC bd, CID bd i bd bd :( Naprawdę nic się nie da zrobić? ZTE nie obsługuje tych komend?
Niestety z tego co wiem to nie. Zawsze można sprawdzić w Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Komendy AT komendy: AT+CREG=2, AT+CREG?. Odpowiedź na AT+CREG? powinna wyglądać mniej więcej tak: AT+CREG? +CREG: 2,1,"12A8","5C82" OK. Gdyby ktoś znał inne komendy, które to realizują w ZTE to proszę podać a zaimplementuję.
Nalewka pisze:To dobry wybór? Czy wybrać inny port z podanych?
Jeżeli działa to moim zdaniem dobry wybór, nie spotkałem się z tym aby wszystko działało przy kilku kombinacjach, dlatego przyjmuję że taka kombinacja jest jedna i ta akurat jest dobra.
Nalewka pisze:ale na razie dla mnie i może dla innych użytkowników starego ZTE - proszę o atencję :padam:
O atencję nie trzeba prosić, ona jest i dotyczy wszystkich użytkowników :)
Chris-Kr pisze:Tak naprawdę, to do komunikacji AT masz do wyboru tylko 2 porty:
Tak naprawdę to tylko jeden bo Diagnostic służy do czego innego i w nim jest inaczej realizowana komunikacja. Swoją drogą NMEA to jeszcze coś innego ale jak działa to znaczy że to ten port.
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

Chris-Kr pisze:Przecież napisał:
Napisala - plec: kobieta :P
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
Zablokowany