Niski poziom bezpieczeństwa routerów
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Niski poziom bezpieczeństwa routerów
Pozwolę sobie zacytować za - Dziennikiem Internautów - wyjątki z artykułu dotyczącego bezpieczeństwa przy używaniu routerów proponowanych przez operatora.
.......Dziennik Internautów zapytał Filipa Paliana, które ze znalezionych przez niego podatności na ataki z zewnątrz należy uznać za najpoważniejsze.
W przypadku urządzenia Axesstel MV410R, znajdującego się w ofercie Orange i Telekomunikacji Polskiej, są to:
* Domyślny dostęp do urządzenia z sieci internet (błąd konfiguracyjny).
* Brak wsparcia dla szyfrowania transmisji HTTP (błąd implementacyjny).
* Brak wymuszania zmiany domyślnego hasła (błąd implementacyjny)...........
Jak zabezpieczyć:
W przypadku urządzenia Axesstel MV410R należy:
* Ograniczyć dostęp do urządzenia jedynie dla sieci LAN.
* Zmienić domyślne hasło administratora (wciąż może zostać przechwycone w sieci LAN, ponieważ nie ma wsparcia dla szyfrowania).
* Włączyć szyfrowanie dla Wi-Fi.
* Włączyć filtrowanie adresów MAC.
* Wyłączyć rozgłaszanie identyfikatora sieci tzw. SSID.
.......Dziennik Internautów zapytał Filipa Paliana, które ze znalezionych przez niego podatności na ataki z zewnątrz należy uznać za najpoważniejsze.
W przypadku urządzenia Axesstel MV410R, znajdującego się w ofercie Orange i Telekomunikacji Polskiej, są to:
* Domyślny dostęp do urządzenia z sieci internet (błąd konfiguracyjny).
* Brak wsparcia dla szyfrowania transmisji HTTP (błąd implementacyjny).
* Brak wymuszania zmiany domyślnego hasła (błąd implementacyjny)...........
Jak zabezpieczyć:
W przypadku urządzenia Axesstel MV410R należy:
* Ograniczyć dostęp do urządzenia jedynie dla sieci LAN.
* Zmienić domyślne hasło administratora (wciąż może zostać przechwycone w sieci LAN, ponieważ nie ma wsparcia dla szyfrowania).
* Włączyć filtrowanie adresów MAC.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Niski poziom bezpieczeństwa routerów
To są mądre rzeczy, o których trzeba pamiętać przy każdym routerze, nie tylko przy CDMA.zetes pisze:* Ograniczyć dostęp do urządzenia jedynie dla sieci LAN.
To jest bzdura. Zabezpieczenie żadne a tylko utrudnia używanie.* Włączyć filtrowanie adresów MAC.
-
- Stały użytkownik forum
Cytowane przez mnie wyjątki nie są moim wymysłem - powiem lepiej - ja się na tym kompletnie nie znam
ale jeszcze jeden wyjątek ......Filip Palian, zajmujący się tematyką bezpieczeństwa IT zawodowo, przesłał do redakcji DI list o następującej treści:.......
Te wypowiedzi dotyczą właśnie wymienionego Pana. Ocenę pozostawiam fachowcom.

Te wypowiedzi dotyczą właśnie wymienionego Pana. Ocenę pozostawiam fachowcom.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
zetes, tak, wiem, że to nie twoje
Ale tylko mówię.
Natomiast utrudnienia związane z dodawaniem do listy adresów MAC po kolei każdego urządzenia, które może pracować w sieci jest niewygodne. Oczywiście robi się to tylko raz, ale... po co?
Z wad to ponownie - niewygodna konfiguracja każdego kompa w sieci i czasem dłuższe łączenie się z siecią. Po co?
Najprostsze i za razem najskuteczniejsze zabezpieczenie to użycie szyfrowania WPA2 (AES). W zasadzie nie do złamania na domowych kompach (czy w ogóle do złamania? tą sprawę pozostawiam domorosłym spiskowcom
) a jednocześnie jest najłatwiejsze do skonfigurowania. Wpisujemy hasło i... już
Trzeba tylko pamiętać o odpowiednio długim, niesłownikowym haśle i tyle.
I gwarantuję Wam - jeśli ktoś jest w stanie złamać WPA2, WPA czy nawet WEP, to "zabezpieczenie" się za pomocą ACLki na MAC czy ukrywanie SSID złamie w kilka sekund.

Złamanie tego "zabezpieczenia" przy użyciu odpowiedniego programu zajmuje ok... 5s. Wystarczy "podsłuchać" pakiety wewnątrz sieci i już znamy adresy MAC, które komunikują się z routerem.zetes pisze:* Włączyć filtrowanie adresów MAC
Natomiast utrudnienia związane z dodawaniem do listy adresów MAC po kolei każdego urządzenia, które może pracować w sieci jest niewygodne. Oczywiście robi się to tylko raz, ale... po co?
Wyłączenie rozgłaszania SSID może byś skuteczne na "niedzielnych wardriverów" szukających po prostu niezabezpieczonych sieci. Trzeba mieć świadomość, że sieć z ukrytym SSID mimo wszystko rozgłasza swoją obecność (łącznie z SSID), tylko w trochę innej formie. Wystarczy, że "poszukiwacz łatwego neta" ma odpowiedni soft i po ptokach - kolejne zabezpieczenie złamane tym razem w 1s.zetes pisze:* Wyłączyć rozgłaszanie identyfikatora sieci tzw. SSID.
Z wad to ponownie - niewygodna konfiguracja każdego kompa w sieci i czasem dłuższe łączenie się z siecią. Po co?
Najprostsze i za razem najskuteczniejsze zabezpieczenie to użycie szyfrowania WPA2 (AES). W zasadzie nie do złamania na domowych kompach (czy w ogóle do złamania? tą sprawę pozostawiam domorosłym spiskowcom

I gwarantuję Wam - jeśli ktoś jest w stanie złamać WPA2, WPA czy nawet WEP, to "zabezpieczenie" się za pomocą ACLki na MAC czy ukrywanie SSID złamie w kilka sekund.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
A najlepiej (i najpewniej) włączyć WPA (niestety WPA2 ten sprzęt nie obsługuje),tylko nie z hasłem typu Moje_imię
,i po problemie.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Użytkownik forum
Jestem słaby w radiowe klocki. Co mam zrobić, co przeczytać aby bezpiecznie korzystać z radiowego internetu - z naciskiem przede wszystkim na korzystanie bankowego konta - wszystkie operacje, przelewy, zlecenia itd?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
brzeszczot:
1. Rozsądek.
2. Szyfrowanie WPA/WPA2 (z naciskiem a WPA2 jeśli jest możliwość).
3. Rozsądek.
4. Antywir.
5. Rozsądek.
6. Firewall.
7. Ty dobrze wiesz co
1. Rozsądek.
2. Szyfrowanie WPA/WPA2 (z naciskiem a WPA2 jeśli jest możliwość).
3. Rozsądek.
4. Antywir.
5. Rozsądek.
6. Firewall.
7. Ty dobrze wiesz co

-
- Użytkownik forum
Z miejsca mogę się zastosować do wszystkich punktów. Z wyjątkiem 2.
Co gdzie nacisnąć, co otworzyć, ale jaką ściągę przeczytać, aby uaktywnić te szfrowanie
Co gdzie nacisnąć, co otworzyć, ale jaką ściągę przeczytać, aby uaktywnić te szfrowanie
Czyli po zaznaczeniu opcji WEP( WPA i WPA2 nie ma) i wprowadzeniu jakiegoś keya-to już będzie działać? Raz zaznaczyłem tą drugą opcję WEP-PSK to miałem komplikacje - może moja karta wi-fi nie obsługuje tej opcji? I czy póżniej trzeba też coś zmieniać w karcie wi-fi?
http://img401.imageshack.us/gal.php?g=2 ... 044906.jpg
http://img401.imageshack.us/gal.php?g=2 ... 044906.jpg
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli Win XP obsługuje połączenia WiFi to wystarczy po przełączeniu routera na szyfrowanie WPA-PSK (do WPA2-PSK musi być SP3 albo poprawki) usunąć połączenie WiFi, wyszukać ponownie sieć, kliknąć połącz, wpisać nowe hasło i powinno zaskoczyć.onimusza666 pisze:Raz zaznaczyłem tą drugą opcję WEP-PSK to miałem komplikacje - może moja karta wi-fi nie obsługuje tej opcji? I czy póżniej trzeba też coś zmieniać w karcie wi-fi?
Jeżeli połączenie obsługuje program od karty to jeżeli ma możliwość obsługi WPA-PSK należy w nim edycję połączenia zrobić i odpowiednio skonfigurować.
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A nie właśnie WPA-PSK?onimusza666 pisze:Raz zaznaczyłem tą drugą opcję WEP-PSK
Jakie konkretnie problemy?
Masz rację-to właśnie to-a problem był taki że przestał działać internet-nie mogłem się połączyć-pewnie żle coś poustawiałemJo_gurt pisze:A nie właśnie WPA-PSK?

http://img401.imageshack.us/gal.php?g=2 ... 114844.jpg