urlop, bezprzewodowy internet, FF

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
systemat
Początkujący użytkownik forum

urlop, bezprzewodowy internet, FF

Post autor: systemat »

Witam serdecznie wszystkich uzytkownikow fora : ) moja godnosc Miłosz i piszę tu, poniewaz mam pewien problem i mam nadzieje ze pomozecie mi go rozwiazac ;o. Mianowicie uzywam FF, w przyszla niedziele wybieram sie na dwu tygodniowy urlop i tu pojawia sie problem. Postanowilem iz wykupie sobie pakiet w 36i6 na 250bm, aby kompletnie nie zostac odcietym od swiata ;p. Po dluzszym przeszukiwaniu waszego cudownego forum zgromadzilem odpowiednia wiedze na temat zmniejszania ilosci kb w przegladarce i doszedlem do wniosku ze posluze się tymi oto tematami :

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=2572
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=164640#164640

planuję zainstalowac podane wtyczki i odpowiednio skonfigurowac przegladarke, ale pojawia się tu jednen dylemat. Drodzy uzytkownicy, powiedzcie mi czy w FFie jest moze opcja do zmniejszania jakości obrazow ( co za tym idzie zmniejszania ich wielkosci niczym w OPERZE mobile) , a nie kompletnego wylaczania ich? Ewentualnie czy istnieje jakis dodatek dajacy nam takie funkcje? Hmm. Na koniec chcialbym prosic jeszcze o wszelkie znajome wam sposoby na zmniejszenie poboru tych nieszczesnych kilobajtow :D(mogą byc linki do tematow, for, nazwy dodatkow, gotowe komendy FF, doslownie wszystko). Z gory dziekuje i pozdrawiam serdecznie : )
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Re: urlop, bezprzewodowy internet, FF

Post autor: Tomek7 »

Zainstaluj Opere 10 Turbo http://www.opera.com/browser/next/ zmniejsza jakość obrazków bo do FF nie ma takiej wtyczki ;)
przemox.1
### BAN ###

Post autor: przemox.1 »

W FF możesz wyłączyć obrazki :) a nie lepiej było Play Online na kartę tam na start jest 1GB
kszaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kszaq »

Tomek7 pisze:Zainstaluj Opere 10 Turbo http://www.opera.com/browser/next/ zmniejsza jakość obrazków bo do FF nie ma takiej wtyczki ;)
A dodatkowo filtr reklam stąd (działa jak AdBlock w FF).
systemat

.

hmmm. Patrzylem wlasnie na tego Playa Online i powiem wam ze genialna oferta tyle ze... mieszkam w kedzierzynie. Szukalem swojego miasta na mapie i niestety nie znalazlem tam zadnego punktu gdzie moglbym zakupic play online. Powiedzcie mi jak to wyglada z tym playem online na karte? trzeba kupic specjalny starter czy isc do zwytklego sklepu kupic starter z playa isc do terminalu i wykupic wtedy doladowanie do play online czy jak? :D

pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi : ) prosze o wiecej :hyhy: :)
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

trzeba kupic specjalny starter ?
Tak taki specjalny starter o nazwie Play Online.Tylko nie kupuj Play Fresh bo to nie to :)
niestety nie znalazlem tam zadnego punktu gdzie moglbym zakupic play online
Starter możesz kupić na allegro wpisz Play Online i będzie

Jeżeli to ten Kędzierzyn obok Koszalina to i zasięgiem nie będziesz miał problemów.Do najbliższego nadajnika Play UMTS masz 3Km.A do nadajników z centrum miasta masz 4Km także możesz śmiało kupić starter Play Online a nie bawić się w jakieś pakiety :) http://www.allegro.pl/item685994154_pla ... szedz.html
Mam nadzieję że trochę ci pomogłem :]
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Nie wiem czy w 36i6 działaja APNy Plusowskie czy jakiś wymyślony jest. Jeśli wszystko jest identyczne jak w Plusie/iPlusie to możesz użyć APNu optimizer zamiast www.plusgsm.pl czy internet. Tutaj masz ustawienia.
Wtedy wchodzisz na stronę www.optimizer.iplus.pl i ustawiasz sobie kompresję obrazków.

Wygląda to tak:
Obrazek

Play jest dobry, ale w terenie jest kiszka.
systemat

.

Hm. Zle sie wyrazilem : D w poprzednim poscie :P nie myslalem ze bedziecie na tyle mili aby sprawdzic zasieg internetu w mojej miejscowosci ;P dokladnie chodzi o Kędzierzyn Koźle (jak ktos oglada siatkowke to wie o ktory chodzi) : ) powiedzcie mi jeszcze czy idac do normalnego punktu play moge kupic starter z play online? Czy musze isc do specjalnego punktu play online tam gdzie trzeba podpisac umowe , gdzie rowniez da sie kupic starter?

Problem twki w tym ze w sobote wyjezdzam wiec nie widzi mi sie kupowanie na allegro : < bida jednym slowem. Resumując rozumiem ze wszelkie sposoby zmniejszajace pobor kb zostaly wyczerpane i przedstawione w tym temacie? Jezeli tak to dziekuje i prosze jeszcze o odpowiedz jak to z tym playem online jest. Uwazam ze po tym fakcie temat bedzie juz do zamkniecia :) pozdrawiam !
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

systemat pisze:powiedzcie mi jeszcze czy idac do normalnego punktu play moge kupic starter z play online?
Jeśli zasięg oficjalnie jest i oficjalnie sprzedają to powinny być. :)
systemat pisze:Czy musze isc do specjalnego punktu play online tam gdzie trzeba podpisac umowe , gdzie rowniez da sie kupic starter?
Niema specjalnych punktów Play Online. Są sklepy i salony Playa. ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ja.michal pisze:Niema specjalnych punktów Play Online. Są sklepy i salony Playa.
Nie w każdym salonie Play można kupić Play Online na kartę, startery są dostępne tylko w tych miejscowościach gdzie jest zasięg 3G Play.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

systemat pisze:dokladnie chodzi o Kędzierzyn Koźle
W połowie miejscowości oficjalnie jest. Od Koźla do Ignacego Lisa powinien być.

[ Dodano: 2009-07-15, 23:18 ]
wojteks, zgadza się o czy napisałem już.
Jeśli zasięg oficjalnie jest i oficjalnie sprzedają to powinny być.
systemat

.

Oki. To przejade sie dzisiaj tam i zobacze czy uda mi sie to kupic w zwyklym salonie : ). Hm patrzac na mape zasigu Playa martwi mnie jedno. Miejscowosc do ktorej jade (Dąbki, niedaleko Darłowa, dalej Koszalina) nie ma zasiegu 3g. Chcialbym sie dowiedziec czy ow internet z playa online dziala rowniez w jakiejs innej technologii ? Gprs czy cus. Nawet to 30 kb/s by mnie zadowolilo. Jako modem sluzyc mi bedzie SE P1i, kiedys lecialem na nim z internetem z heyah i nie mialem problemow. Jezeli play online dziala tylko w 3g to kiszka bedzie. Jezeli obsluguje gprs i inne technologie (napisalem inne gdyz znam tylko gprs ;P a nie wiem ktore jeszcze moze obslugiwac) to bede nawet wstanie sie o ten starter pobic :D pozdrawiam : ))
MAREKMAREK
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: MAREKMAREK »

Play Online działa tylko we własnej sieci 3G.
systemat

.

Powaznie? :zdziwko: czyli jak w miejscowosci do ktorej sie wybieram nie ma 3G to i internetu z play online w ogole nie bedzie? :szok: Rotfl'n'lol smiechowo troche : ) jezeli faktycznie tak jest to bede musial pozostac przy tych pakietach plusowskich :p tam wedlug ich mapy znajduje sie duzo zasiegu 3G wiec spoko :) szkoda tylko ze w plusie/iplusie nie ma takiej samej opcji jak w playu czyli internet na karte za 20/30 zl : < pozdrawiam : )
ODPOWIEDZ