Mam problem z transferem iPlus
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Mam problem z transferem iPlus
Widze ze sa tutaj internauci o bardzo obszernej wiedzy, totez do nich kieruje swoje pytnie a mianowicie: korzystam z iPlusa,kupilem antene kierunkowa(z racji tego ze mieszkam na wsi) i skierowalem ja przy pomocy programu TNI na najblizszy nadajnik ktory chodzi na EDGE-u.Zasieg poprawil mi sie z 1-5% do 60-65% i nawet bylem juz zadowolony az do tej chwili..Transfer spadl mi dramatycznie i jest praktycznie tak samo jak przed zakupem anteny.Co moze byc nie tak?Dodam ze caly czas korzystam z progr.antywirusowego i komp.podobno dziala normalnie.Jesli ktos zetknal sie z taka sytuacja to bebe barzo wdzieczny za podpowiedz 

Ostatnio zmieniony 2009-07-17, 04:55 przez Ksuszi, łącznie zmieniany 2 razy.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Mam problem z transferem iPlus
Ksuszi, może limit poszedł?
-
nie nie, limit mam na 3giga i idzie to tak wolno ze musialbym caly miesiac siedziec w necie aby to wykorzystac ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zakładając prędkość 10kB/s 3GB można zużyć w niecałe 4 dni ciągłego użytkowania.
Zresztą teraz po dorzuceniu anteny pewnie prędkość wzrosła.
Oczywiście są inne możliwości jak np. zawilgocenie anteny/złączek, pęknięcie kabla itp. Jak to wygląda bez anteny? Jakie w ogóle uzyskujesz prędkości?
Zresztą teraz po dorzuceniu anteny pewnie prędkość wzrosła.
Oczywiście są inne możliwości jak np. zawilgocenie anteny/złączek, pęknięcie kabla itp. Jak to wygląda bez anteny? Jakie w ogóle uzyskujesz prędkości?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Aktualizacje Visty bo ten system widzę że posiadasz są częste i niekiedy obszerne. Zwykłe przeglądanie stron internetowych gdzie jest sporo obrazków (Allegro) również skutkuje wykorzystaniem limitu. Ostatecznie może być awaria nadajnika i zwolnienie prędkości do GPRS. Jeśli mieszkasz gdzie dość spora liczba ludzi ma komórki u tego samego operatora to zapewne wiesz, że połączenia telefoniczne mają priorytet nad danymi.Ksuszi pisze:Dodam ze caly czas korzystam z progr.antywirusowego i komp.podobno dziala normalnie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ksuszi, spróbuj skierować antenę na inny BTS. Może zwyczajnie obciążenie tego.
-
W programie TNI mam predkosc max nawet do 32 KiB/s(i sadze ze chodzi o kilobajty-jesli nie niech mnie ktos poprawi), a zazwyczaj jest to w granicach 15.Smieszna sprawa bo troche pokrecilem antena i wpadlo mi 65% potem samoistnie spadlo na 60% a po odl. i ponownym podl. kabelka do modemu zasieg spadl na 55%.Normalnie pochlastac sie mozna.Do nadajnika w lini prostej mam jakies 4-5km.Maksymalnie dziennie udalo mi sie zuzyc ok 150MB a w skali miesiaca wyrabiam sie leciutko.Swoja droga fajna sprawa takie forum..Sprawiacie ze czarna magia staje sie czyms do zrozumienia-oczyw. to przenosnia.Chyba w zbyt poznym wieku zaczalem swoja przygode z komputerem i mam zbyt wiele do ogarniecia.Dzieki za wskazowki, pozdrawiam
[ Dodano: 2009-07-17, 09:45 ]
A moze to ze mam Viste ma jakis wplyw, cos mi sie ostatnio zaktualizowalo i jakos inaczej teraz wyglada przegladarka
[ Dodano: 2009-07-17, 09:45 ]
A moze to ze mam Viste ma jakis wplyw, cos mi sie ostatnio zaktualizowalo i jakos inaczej teraz wyglada przegladarka

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
A przeszkody typu las nie ma?Ksuszi pisze:Do nadajnika w lini prostej mam jakies 4-5km
Antena widzi się optycznie z nadajnikiem. Jesteś pewny że dobrze ją skierowałeś? Poczytaj : Jak wybrać antenęKsuszi pisze:Smieszna sprawa bo troche pokrecilem antena i wpadlo mi 65% potem samoistnie spadlo na 60% a po odl. i ponownym podl. kabelka do modemu zasieg spadl na 55%.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Pewnie dostałeś IE8 w bonusie? Ale na samą prędkość wpływu nie powinno to mieć.Ksuszi pisze:cos mi sie ostatnio zaktualizowalo i jakos inaczej teraz wyglada przegladarka
-
Wlasnie miedzy moja antena a nadajnikiem sa jakies drzewa i lasek w dosc znacznej odleglosci.A w antene troche zainwestowalem bo jest to kierunkowa z jakims tam ekranem niwelujacym zaklucenia przez sygnal TV i rzekomo ma miec zysk 24 dBi
[ Dodano: 2009-07-17, 13:25 ]
A nad ustawieniem jej troche sie nameczylem, a moze postarac sie umiescic ja jeszcze wyzej?
[ Dodano: 2009-07-17, 13:27 ]
A o co chodzi z tym IE8?
[ Dodano: 2009-07-17, 13:25 ]
A nad ustawieniem jej troche sie nameczylem, a moze postarac sie umiescic ja jeszcze wyzej?
[ Dodano: 2009-07-17, 13:27 ]
A o co chodzi z tym IE8?
- wojteks
- *** Administrator ***
W cuda nie wierz, co to konkretnie za antena. Daj tu link do allegro/sklepu w którym kupiłeś.Ksuszi pisze:A w antene troche zainwestowalem bo jest to kierunkowa z jakims tam ekranem niwelujacym zaklucenia przez sygnal TV i rzekomo ma miec zysk 24 dBi
Nie pomagam na PW!
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Ksuszi większość anten z allegro ma takie samo zastosowanie jak wieszak do ubrań.